Gróz Liliána Manka - Powder Boudoir

Gróz Liliána Manka - Deep Elegance - Powder Boudoir - Worn Passion

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázat – I. díjas munkája

 

DEEP ELEGANCE – A megújulás útján.

Ez a látványterv elsősorban terápiás ülések igényeinek megfelelően készült. A választott sötétebb színek és árnyalatok az elmélyülés célját szolgálják, hogy az önmagában utazni vágyó „páciens” figyelemelterelő külső hatások nélkül merülhessen el gondolataiban, érzéseiben. A modern formavilág mellett egy kis játékossággal lopózik be a vidámság a lámpatesteknél és a burkolatoknál. A klasszicizáló díszléccel ellátott fal a bordó színével élénkítő befolyással bírhat, ezért érdemes a terapeutának a fallal szemben elhelyezkedni. Míg a páciens a szemben lévő fal sötétsége mellől elegánsan, lágy harmóniát sugallva tündöklő Halasi csipke egyik kiemelkedő műremekében gyönyörködhet. A tér két részre osztásában kialakításra került egy terápiára alkalmas beszélgetős blokk, ahol fontos kritériumnak tartottam, hogy az anyaghasználat leginkább a kényelmet és meghittséget közvetítse. A másik oldalon egy szekrényrendszer került elhelyezésre, ami a tudományhoz szükséges szakirodalmat rejtheti magában a szállingózó porszemek elől homogén felületet biztosítva a vizualitásnak. Ehhez kiegészítőként tartozik egy oldal irányba mozgatható íróasztal elem is, mely adott esetben a nagyobb könyvtárokéhoz hasonlóan létraként is funkcionálhat biztosítva a legmagasabb ponton lévő könyvek elérését is. Eme enteriőr egyéni terápiás ülések mellett kiscsoportos, vagy akár pszichodrámai foglalkozásokra is alkalmas lehet a bútorok elhelyezkedésének minimális átszervezésével.

POWDER BOUDOIR – A nő birodalma.

Tér, ahol minden ízig-vérig nő kibontakoztathatja benne rejlő valódi mivoltját.
Amikor egy nő átöltözni kíván, az sosem bizonyul egyszerű feladatnak. Számos külső körülményt és belső érzéseket kell figyelembe venni ahhoz, hogy megtalálhassa a számára megfelelő viseletet. Ezen körülmények alapos végiggondolása időigényes lehet, amihez igen csak jól jöhet egy kis sziget, ahol ezt bátran megteheti nyugalomban, vagy akár felfokozott életigenlő lázban. Egy átlagos készülődés is több fázisból adódik össze, aminek e tér úgy kíván megfelelni, hogy a leginkább egymásra épülő szakaszokhoz szükséges eszközöket egymás szomszédságába helyezi el. Ami a színválasztás érdekességét adja, hogy tulajdonképpen a rózsaszín a nyugati kultúrában az 1930-as évek derekán még a férfiak nemét jelölte és a kék a nőkét. Azonban az 1940-es évek végén nem annyira releváns indokoknak köszönhetően ez a felállás megfordult. Mindazonáltal objektív tekintetben e színvilágban minden nemű ember megtalálhatja a saját, neki megfelelő helyét. A többnyire letisztult formavilág mellé becsempészett Halasi csipke motívuma kölcsönöz egy kis pezsgést oly módon, hogy mégsem emelkedik ki túlzottan a miliőből. Hiszen a falon való megjelenítése 3D hatású dekorációs festékkel a fal színével megegyezően az enteriőrben kiemelkedik, de mégis egybeolvad a háttérrel. A függőfotel háttámláján megjelenő csipkemotívum az anyag áttörésének köszönhetően visszafogottan, de mégis egy centrális elemmé válik, ami leginkább hívogató az öltözködés közbeni megpihenésre, elmélkedésre.

WORN PASSION – Nosztalgizáló modernitás.

Fürdő az eklektika szerelmeseinek. Mindazoknak, akik nem tudnak elköteleződni egyetlen, homogén stílusirányzat mellett. Ahol a modern, a néprajzi, a romantika, a wabi sabi, a futurisztikus és a bekacsintó steampunk stílusjegyek egymás társaságában finom hangolással alkotnak egységet. E felsorolás alapján jogosan merülhetne fel bennünk a kérdés, hogy akkor az ellentétek vonzzák egymást, avagy mitől is lesz harmónikus egy tér? E kérdések boncolgatására született meg jelen tervem fókuszban tartva a Halasi csipke minta központiságát. Így került a középen elhelyezkedő zuhanyzó mennyezetig érő üvegére a táncoló pár mintája, melyet egy futurisztikusabb pókhálószerű minta ölel körül. E két mintát üvegtextil technológia segítségével álmodtam meg, mely már önmagában remek élményt nyújthat a szemnek. Fontos szempontnak tartottam a tervezés folyamán, hogy a tér a merészebb elemeivel együtt is meleg hatást keltsen, s a legtöbbek számára otthonosságot, szerethetőséget sugalljon. Ezért választottam domináns színnek a bézs színt és ezt kiegészítve a fa egy sötétebb árnyalatát. A bordó és a fekete dekor színek pedig kellő izgalmat, ellensúlyt nyújtanak. A csipke mintájából kiindulva legfőképpen a lekerekített, íves formavilágot tettem hangsúlyossá. A nagy felületen lévő kopott falburkolat archaizáló jelleggel próbálja utánozni a régen pompázatos, de felújításra nem került épületeinknek a varázsát. Azon épületekét, melyek akkor élték fénykorukat, amikor a Halasi csipke is leginkább virágkorát élte.

 

Gróz Liliána Manka