Dr. Kerekes Andrea - Halasi csipke pályázat

Dr. Kerekes Andrea - Halasi csipke pályázat

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázat – II. díjas munkája

 

A Halasi csipke pályázatra 3 pályamunkát készítette. Mind a három látványterv virág- és levélmintás halasi csipke motívumok újra értelmezése. Mind a három látványtervben tudatosan kerültem, hogy a csipke motívum textilként jelenjen meg a térben. A látványtervek bemutatják, hogy a halasi csipke stilizált motívumai modern enteriőrökben érvényesülnek a legteljesebben.

1. Látványterv (étterem belső kialakítása) Halasi Csipke

Az 1. látványterven egy étterem belső díszítését oldottam meg halasi csipke motívummal, ahol a csipkemotívum felületi díszítésként jelenik meg.
A terven a kissé stilizált kerek virág- és levélmintás csipke motívumok egyfelől tapéta mintaként jelennek meg. Másfelől a mennyezet dekoráció részeként kerültek az enteriőrbe. Mind a tapétán, mind a mennyezet dekoráción különböző méretű motívumokkal mozgalmasabb díszítő egységek jöttek létre.
A csipke motívumok érvényesülése érdekében az enteriőr mindössze két színt tartalmaz, a fehéret és a kéket, melynek a csipke motívum kiemelése a legfőbb feladata.
A virág forgó dinamikáját a mennyezeti dekorációk sokasága is erősíti, ugyanakkor az enteriőr letisztultsága szintén a csipke minta szépségét emeli ki.

Dr. Kerekes Andrea - Halasi csipke pályázat

2. Látványterv (szálloda lobby)Halasi Csipke

A 2. látványterven négyszögletes csipkét választottam alap motívumként. A csipke motívuma megjelenik a fali lámpaként, illetve a hotel halljának paravánjaként. Mind a lámpákon, mind a paravánon a csipkemotívum nem csak képi megjelenésében, hanem térbeli megjelenésében is az eredeti csipke stilizált változata, tehát itt a csipke eredeti formája is megjelenik 3D alakban.
Az enteriőrben itt is két szín hangsúlyos, a csipke fehér színe, illetve a bútorok mályvás-bordós színe, amely a csipke szépségét hivatott kiemelni.
A szálloda hall egyetlen hangsúlyos díszítőeleme a csipkemotívum, amely olyan mozgalmasságot visz a térbe, hogy további fókuszpontra már nincs szükség.
Az itt használt stilizált csipkemotívumot be lehet integrálni egy nagyobb egység (a teljes szálloda) formavilágát meghatározó díszítésbe.

Dr. Kerekes Andrea - Halasi csipke pályázat

3. Látványterv (nappali enteriőr)Halasi Csipke

A nappali díszítéseként kerek virág- és levélmintás csipke motívumot választottam. A motívum a falon tapétaként stilizált és domborított formájában jelenik meg, illetve megjelenik az étkező asztal megvilágító lámpa díszítéseként.
A szoba belső színeiben visszafogott, de mivel több textiliát használtam, így színesebb enteriőr született ezzel mintegy otthonosságot adva a térnek
A csipke minta különösen jól érvényesül ebben a modern enteriőrben, kiegészítője az antik formavilágú mellszobornak.

 

Dr. Kerekes Andrea

Dr. Kerekes Andrea - Halasi csipke pályázat