Forgó Mónika - Királynők csipkéje

Forgó Mónika - Királynők csipkéje

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázat – III. díjas munkája

 

Királynők csipkéje a nappaliban. Csókos galamb.

Az első és ezidáig egyetlen magyar varrott technikával készült csipke a halasi csipke, ezen belül is a Csókos galamb című alkotása került be egy mai enteriőrbe általam. A nappali kiemelt falán találta meg méltó helyét, új köntösben formában, méretben és színben.

Harmónia, tér, egyensúly, otthon és design minden, amire vágyunk. Feladat egy új irány találása egy csipke motívum elhelyezése a mai enteriőrben. A családi nappaliban egy fali részre került egy csipke motívum, illetve annak egy része, a középső zárt motívum, melynek címe Csókos galamb. Itt a szín elemelkedett a megszokott fehér színtől meghatározóan kék és kisebb részben fekete színek kerültek a fehér szín alá. Ezzel is kiemelve az egymásba kapcsolódó huroköltéseket. Ebben a térben mai modern otthonos meleg színek és modern formák, meleg és hideg színek fényes és matt felülettel látszólagos ellentmondásokkal is szerepelnek, azonban együtt élnek egymás mellett egységet alkotva. A színeket, méreteket megváltoztatva, funkciót adva új számtalan beillesztési lehetőséget találunk a mai enteriőrbe illesztve, nem szab határt népi, korábban inkább szecessziós, barokk stílusban maradva a csipke. Anyagaival, mintájával, színekkel kombinálva beemelhető a mai modern enteriőr majdnem bármelyikébe.

Jelen esetben a csipke alkotás egy részé a belső rész került felhasználásra egy fali alkotásban, mely körkörös világítást kapott, felülete pedig speciális fényes üveg fedést. A minta története motívumai kacskaringói igazán megfogják a szemet és minden nap mást láthatunk bele minden részletébe. Nappali természetes és esti órákban megvilágítva igazi egyedi műalkotássá érik a térben. Hozzá illesztett színek és anyagok szintén sokoldalúan felhasználhatóak mellette egységben. Jelen térben a kék elem tér vissza bútorban, padlóban sötét barna meleg árnyalattal fényes felülettel. Agyagokban is több textúra veszi körbe, így a textil, fa, üveg, fém anyagok különböző textúrákkal. 120 éves halasi csipke hungarikumot örömmel illesztettem be a mai enteriőrbe, megvalósítható formában. Ezzel még további lehetőségek nyílnak és maivá tehető, hogy minél több generáció éljen mellette és ismerje motívumait. Hajszálnyi pontosságú minta kecses finom eleganciájának helye van a lakberendezésben is újabb és újabb formában.

A csipkék királynőjével díszített fürdőszoba.

Kényelmes funkcionalitás, letisztult megoldások, mozgalmas felületek jellemzik a megtervezett fürdőszobát. Főszerepben a 120 éves halasi csipke motívummal.

A tér meghatározó elelme a dupla épített zuhanyzó tere, ahol helyet kapott a halasi csipke motívum, üvegre gravírozott formában. A méltán becsben tartott művészi csipke motívum tovább él. Antik arany keretek/szerelékek, transzparens üveg és a fehér gravírozás a nyíló ajtó felületére került. A világ legfinomabb lencérnájából készült csipke kecses vonalvezetése látható ezen az óriási felületen az arányokat megtartva, mely, így is könnyed, tiszta, kecses vonalú légies felület a térben. Mivel üveg felületen van, áttetsző/átlátszó a hordozó, hatása megtartható az eredeti lencérna csipke légies műalkotásaként. Ezt a fehér hatást több más szín kiséri, fekete és főleg szürke rajzolatos hidegburkolatok kerültek betervezésre, falanként különböző magasságban. Melyek kiegészülnek hasonló színvilágú mégis különböző anyagokkal/textúrákkal borított bútorral, textil hatású vízálló fali tapétával/kárpittal.

Elválasztásként szálcsiszolt antik arany listello díszíti/nyújtja a mosdó falát több helyen, mely kellemes elegáns hátteret ad a hófehér mosdó kerámiának és a különleges szürke bútorának. Mivel a fürdőszobánk tere a relaxáció és megpihenés tere és ideje is, helyet kapott egy színben stílusban ide illő kényelmes fotel. Illetve az önálló falon falfülkében külön megvilágítással egy női szobor alkotás. Mindezt annak a fő elemnek kiemeléseképpen, ami a fehér csipke motívum az üveg elemen. Így a térélmény rendezettség, stílus azonos egységet alkot. Díszitő, mozgalmas finom elemként van jelen ebben a térben is ez a hungarikum. Eredeti tisztaságát megőrizve próbáltam megjeleníteni lakberendezésben új megközelítésben és megvalósítható felhasználásban. Míg az üveg szinte minden helyiségben megtalálható napjainkban az otthonokban ez egy jó felhasználási lehetőség lehet. Míg most egy elegáns kifinomult fürdőszobában lett bemutatva. Otthonunk bármely terében örök, egyedi és meghatározó dísze lehet új funkciót találva a méltán világhírű magyar halasi csipke számlatan motívuma és művészi alkotásai.

 

Forgó Mónika