Halász Gabriella - Modern seaside

Modern seaside

A lakás Budapest egyik közkedvelt kerületében épült újépítésű társasházban található. Ügyfeleim, fiatal házaspárként első saját otthonuk megtervezésével bíztak meg még 2017 tavaszán. Megfontoltan, előre gondolkozva már akkor megkerestek, amikor a lakásuk még csak terv szintjén létezett. Ezt tartom a legideálisabb helyzetnek, hiszen ebben a fázisban még szinte korlátlan lehetőség van arra, hogy az építtetővel együttműködve, az eredeti alaprajz módosításával egy otthont teljes mértékben a lakók egyedi igényeire lehessen szabni.

A megrendelői igényfelmérést követően került sor a belső terek újragondolására; falakat mozgattunk, újraszerveztük a tereket. Az eredetileg is 3 szobásra tervezett lakás koncepciója megmaradt, de a konyhának jóval nagyobb helyet biztosítottunk, a fő fürdőszobát is megnagyobbítottuk, kialakítottunk egy önálló vendég WC-t és egy háztartási helyiség is betervezésre került.

A hghome-nál a tervezési folyamat minden esetben egy kérdőív kitöltésével kezdődik. Ez egyrészt segít az ügyfeleimnek közös nevezőre jutni a különböző stílusok, hangulatok, színek, szokások átbeszélésével. Másrészt a kitöltött kérdőív a tervezés alapdokumentumaként funkcionál, a tervezés kiindulópontját jelenti.

Halász Gabriella - Modern seaside

Megbízóim egy otthonos, modern, tengerparti hangulat megteremtését kérték. A stílus meghatározta a színvilágot, a felhasználandó anyagok körét. Ezért került a terekbe sok fehér, világos bézs szín, fa és légies kék. A modern hangulat kialakításához a lehetőségekhez képest egy tágas nappali-, konyha-, étkezőteret hoztunk létre. A nappali kiemelt eleme az egyik oldalon egy jellegzetesen tengerparti deszkaburkolat modern, stilizált változata, hangulati ledvilágítással.
A másik oldalon pedig a padlóbukolatot vittük tovább a falra, mely extra melegséget ad és szépen kiemeli az elé helyezett fehér bútorokat.

A konyhában a fényes fehér szekrények közé valódi bambuszból készült tapéta került kékes, világosbarna árnyalatban. Ugyanez a bambusztapéta került a hálószoba TV mögötti falára is. Ebben a konyhában mindennek jutott hely, még a hatalmas side by side hűtőnek is, mégsem uralkodó a térben.

A fürdőszobában a légies kék falakat sok fényes felület teszi könnyedebbé.

Ezt a stílust, illetve stíluskombinációt nem gyakran kérik az ügyfelek, így örömmel láttam neki a tervezésnek. Nagyon szép, harmonikus színkombinációt jelent a fehér, bézs, kék, barna megfelelő arányú elegye, mellyel tágas, légies, megnyugtató és könnyed hangulat alakítható ki tengerpart híján még itthon, Magyarországon is.

A legnagyobb kihívást a hagyományos, jellemzően rusztikus elemeket (pl. uszadékfát, köteleket, természetes vásznakat, szizált) alkalmazó tengerparti stílus modernizálása jelentette. Örömteli feladat volt kitalálni a rusztikus elemek modern adaptációját és közben megteremteni egy csipetnyi seaside hangulatot.

A gyerekszobában időtálló fehér bútorok kerültek, a tapéta mintázata sem „gyerekes”. Az idő előrehaladtával elegendő lesz egy nagyobb ágyat beszerezni és a dekorelemeken változtatni.

 

Halász Gabriella
lakberendező

Fotó:
Tamási Viktória


Halász Gabriella