Jaksa Szilvia Anita - Egy klasszikus nagypolgári lakás

Egy klasszikus nagypolgári lakás

Ritka, mikor úgy keresnek meg ügyfelek, hogy pontosan tudják mit akarnak. Általában bizonytalanok; nem igazodnak el a lehetőségek között, a bútor boltok kínálatában, és hogy mit lehet kihozni a lakásukból. Sokszor már a stílus megválasztása is gondot okoz.
Azonban ez a kedves, külföldi házaspár tökéletesen tudta mit akar. Hibátlan stílusérzékkel és elképzelésekkel kerestek meg. Nagyon kreatívak és önállóak voltak, inkább együttműködést kértek, mint vezetést, eligazodást a hazai kínálatban, illetve az elképzeléseik kiviteli tervekbe való leképezését, gyakorlati és ergonómiai felülbírálást, bútor tervezést.

Jaksa Szilvia Anita - Egy klasszikus nagypolgári lakás
Egy klasszikus nagypolgári lakást vásároltak a Kodály köröndtől pár percre. A lakás egyértelműen felújításra szorult, de a szobák elhelyezkedésén nem kellett változtattunk. A fürdő környékén volt csak szükség falmozgatásra, mivel szerettek volna egy gardrób szobát, mert semmilyen nagyobb tárolót nem akartak látni a szobákban. Ugyanez vonatkozott a konyhai tárolásra; nem szerettek volna például felső szekrényeket, illetve egy hűtő látványát se akarták elviselni. Ennek érdekében a konyha melletti kamrát kettéválasztottuk, és a hátsó területre került egy titkos kamra, ahol a hűtő is helyett kapott. A titkossága abban rejlik, hogy nincs hozzá látható ajtó, hanem a falba van rejtve a nyílás, melyen végig fut a klasszikus faltagolás. A régi kamra elején pedig egy mosókonyha kapott helyet.

Jaksa Szilvia Anita - Egy klasszikus nagypolgári lakás

Stílus szempontjából adott volt a klasszikus környezet, amit az épület szolgáltatott. A megrendelők ezt akarták kontrasztba állítani egy minimál, letisztult berendezéssel, de vegyesen modern és antik tárgyakkal kiegészítve. Kedvenc színük a mély kék volt, mely több ponton is visszaköszön az enteriőrökben, így teremtve egységes, nagyvonalú hatást. A klasszikus íz kedvéért a falakon díszléces faltagolást alkalmaztunk, felújítottuk a régi nyílászárókat és lépten nyomon régi tükrök és kiegészítők teszik izgalmassá az összképet.

Már az előszobába lépve érezhető a kettősség. A kék színűre festett bejárati ajtó izgalmasan vibrál a fehér, tagolt falakkal, melyek nagyon erősen képviselik a ház történelmi múltját. Ezt ellensúlyozva került be pár modern kisbútor, melyek még inkább kiemelik az ellentéteket.

előszoba
gardrób

A modern-klasszikus ötvözés a nappaliba lépve is folytatódik. Itt antik tűzteret készíttettünk, és ezt modern vonalú kanapékkal, továbbá egy óriási, minimál drót csillárral tettük fényűzővé. A hálóba egy kárpitszerű sötét, növény mintás tapéta került, szép kontrasztban a hófehér falakkal. Ezt modern ággyal és kiegészítőkkel bővítettük.

A modern berendezés – klasszikus falak kontraszt a vendég szobában még erőteljesebb, ahol fekete-sárga kiegészítők kaptak helyet.

nappali
hálószoba
vendégszoba

A konyhában márvánnyal burkoltuk a szigetet és a munkafelületeket, ezek alá pedig egy letisztult, egyenes vonalú fehér konyhabútor került. Mindez az arany kiegészítőktől – csaptelep, mosogató medence, világító testek – kapott időtlen eleganciát, illetve attól a tapétától, mely a konyha pult felett, a felső szekrények helyett, fekete-fehér, klasszikus grafikákat megidéző, finom tájképet ábrázol a faltagolásokban.

konyha

A fürdőben sötétkék metrócsempét használtunk, nem félve a sötét színektől, és ezt réz kiegészítőkkel lágyítottuk. A sötét csempék csak az oldalfalakon jelentek meg, a padlóra fehér márvány burkolat került, és a mennyezet itt is díszlécekkel, stukkókkal gazdagított.

fürdő
WC

A funkcionális térszervezés, a falak mozgatása, a beépített bútorok, illetve a konyha tervezése mellett a hazai lakberendezési üzletek és régiség boltok kínálatából való keresgélés is feladatom volt.

A megrendelők dizájn és a művészetek iránti szenvedélye lépten-nyomon látszik a terekben, és hogy bátran merték keverni a modern és a klasszikus elemeket.

 

Jaksa Szilvia Anita
lakberendező

részletek

Jaksa Szilvia Anita