Jankovics Éva - „Cipősdoboz”

„Cipősdoboz”

Fiatal pár első közös otthona, egy Budapest szívében található mini lakás 4,2 m-es belmagassággal. A kérésük az volt, hogy a kis „Cipősdobozukból” egy élhető és minden funkcióval rendelkező otthont varázsoljunk.

Igyekeztem eleget tenni a kérésnek és tudtam, hogy mindenképp galériát kell építeni annak érdekében, hogy minden szükséges funkció megvalósítható legyen. Az első gondolatom az volt, hogy azon múlik minden, hogy a lépcső a lakás mely részére kerül. Bevallom, hogy szeretem a kihívásokat, ezért a fejembe vettem, hogy középre fogom helyezni a lépcsőt, ezzel is egyedivé téve a lakást. Néhány nap eltelt mire mindent kiszámoltam, átgondoltam és végül sikerült is megvalósítanom a tervem.

Az alsó szintre került a nappali, konyha, étkező és a fürdőszoba. A célom az volt, hogy minden hely hasznosítható legyen, ezért úgy döntöttem, hogy egy projektor és a mennyezeten függő vászon fogja helyettesíteni a TV-t. Ennek eredményeként ki tudtam alakítani egy teljes értékű előszobát nagy szekrényekkel, vele szemben pedig a nappalit. A betervezett puffok tárolásra is alkalmasak és a kanapé mögött is kialakítottam egy „rejtett” tárolóhelyet. Fiatalos, vidám színeket használtam, a növénymintás tapéta természet közelibbé tette a helyiséget, melyet a falra helyezett növényfal még megerősített.

A konyha minden fontos funkciót tartalmaz, egy kis étkező kialakítására is lehetőség nyílt. Világos színeket és átlátszó székeket használtam a tér optikai nagyítása érdekében.

A földszinten kapott helyet a teljes értékű fürdőszoba, a mosógép és tisztítóeszközök tárolását a lépcső alatt oldottam meg.

Az emeletre terveztem a hálószobát gardróbbal. Faléceket használtam a galéria zárására egyrészt biztonsági okból, másrészt dekoratív megoldásnak bizonyult. További előnye, hogy a lécek közt átszűrődik a fény ez által világos a galéria is, mégis egy teljes értékű intim zóna jött létre.

 

Jankovics Éva
lakberendező