Jankovics Éva - MÁSkarácsonyfa

MÁSkarácsonyfa

Lehetőségem volt részt venni a 2021-ben megrendezett „MÁSkarácsonyfa” kiállításon, melynek a MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont adott otthont.

A koncepció megálmodásakor az volt az egyik fő szempontom, hogy nagyon eltérő és textúrájú anyagok játékos felhasználásával jöjjön létre a design. Belehelyeztem magam abba a gondolatmenetbe, hogy az emberek számára mit jelent a Karácsony, milyen érzéseket generál.

Ezért a végletek figyelembe vételével választottam ki a felhasználandó anyagokat az alábbiak szerint:

  • boldog, meleg, könnyed, meghitt, puha. Erről a hófehér toll jutott eszembe, mely a koncepcióm alapját képezte. A tervem ugyanis az volt, hogy a „MÁSkarácsonyfa” teljes felületét bevonom tollakkal, ragasztó segítségével. Ennek eredményeként egy puha és mozgalmas alapot tudtam létrehozni.
  • rideg, merev, nehéz. Erről a fémhuzal jutott eszembe, melyből angyalokat formáltam. Az angyalok voltak a díszek, melyek elhelyezésénél ügyeltem arra, hogy ne közvetlen a tollborításra kerüljenek, hanem picit térbe helyeződjenek.
    A fenti anyagok felhasználásával a célom sikerült elérnem, mert kettő igencsak különböző textúrájú alapanyag felhasználásával nagy kontrasztot tudtam létrehozni, melynek eredményeként megvalósult a meleg és hideg harmonikus találkozása.

A másik fő szempontom pedig az volt, hogy mindenképp hordozzon magában üzenetet a koncepció az emberek számára. A tapasztalatom az, hogy az emberek többsége megfáradt és elveszett a tűz a szívükből. Ezért arra gondoltam, hogy a harmadik és egyben utolsó elem, melyet felhasználtam, az izzósor, mert egyébként sincs karácsonyfa izzósor nélkül. Viszont oly módon használtam fel, hogy a huzalangyalok szívéhez helyeztem egy-egy izzót, azok szívét megvilágítva.

 

A fentiek eredményeként személyes megfogalmazásomban az alábbi üzenetet közvetítettem:

 

Hahó emberek, ÉBRESZTŐ!


Jankovics Éva