Krebsz Zsuzsanna - Lakás a Cézár Házból

Lakás a Cézár Házból

 

Ideális eset, ha a tervező véleményét már az új otthonnak kiszemelt lakás megvásárlása előtt kikérik a tulajdonosok. Ebben az esetben így történt. A családot régebbről ismerem, hiszen vidéki házuk berendezésében is közreműködtem, ezért nem kellett sokat töprengenem azon, el tudom-e képzelni az életüket az új otthonukban.

Nincs lakás, amit ne lehetne szebben, jobban, az új tulajdonosok életmódjához, igényeihez igazítva felújítani, berendezni. Az adásvétel gyorsan lezajlott, a kiköltözés kicsit lassabban. De ahhoz, hogy a kivitelezés kezdetére kész tervek álljanak rendelkezésre, a helyiségek felmérését még az előző tulajdonosok holmijával teli lakásban kellett megoldanom. Könnyebbséget az jelentett, hogy tudtam, teljesen kiürített, a beépített bútoroktól és minden burkolatától is megszabadított terekbe tervezhetem meg a többnyire egyedi asztalos munkával kivitelezendő berendezést. Felmerült a falbontás lehetősége is, de végül egyetlen ajtó áthelyezésével és egy alig másfél méternyi plusz fal építésével megoldottuk a lakás “testre szabását”.

Ügyfeleim előző lakhelye nagyon világos, napfényes ház volt tágas közösségi térrel, kandallóval. Itt azonban egy viszonylag sötét előszobába érkezünk, és a konyha is ablaktalan sarokban kapott helyet, igaz, a nagy üvegfelülettel rendelkező nappalival közös térben. Ezen az adottságon, valamint a kevés tároló hely lehetőségén igyekeztünk változtatni úgy, hogy egyúttal viszonylagos tágasságot teremtsünk az anyag-, és színválasztással.

Az előszoba teljes hosszát a csaknem öt méternyi beépített gardróbszekrénnyel hasznosítottuk. A tolóajtós gardrób fiókos lerakót, és tűzött kárpittal bélelt cipőhúzó helyet is magába foglal. Hogy ne telepedjen túlságosan a térre a bútor alapanyagául fényes laminált lapot választottunk, méretes tolóajtói pedig tükörbetétesek. A ház asszonyának kérésére nyitott előszobafal nem készült, a vendégek kabátjának inkább a szekrényben szorított helyet.

Krebsz Zsuzsanna - Lakás a Cézár Házból

A három hálószobás, két fürdős lakásba beköltöző család három tagú, édesanya a kamaszodó gyermekeivel. Lili határozott kívánsága egy fehér-arany szoba volt, amibe esetleg bekerülhetnek kékes árnyalatok. Bálint kék-barna szobára vágyott, ilyen színvilággal készült a zuhanyzós fiúfürdő is, amely egyben a mosókonyha szerepét is betölti. Igaz, csupán azzal, hogy a mosógépnek és a szárítógépnek is itt alakítottunk ki helyet. Édesanyjuk csak annyit kért, a meglévő kanapéhoz és székekhez illő legyen a berendezés, illetve a nappalival egy térben lévő előszoba, konyha, közlekedő hidegburkolatot kapjon. Az ő hálószobája szinte csak egy ágynyi, de ahogy a másik kettő, ez a helyiség is harmonikus színvilágú, pihenésre, relaxálásra alkalmas szobává vált. Ahogyan a hálószobai hangulatot megismétlő dekoratív fürdőszoba is. A “lányok” kádas fürdője, és a zuhanyzós fiúfürdő textilhatású kerámiával burkoltak, amely plusz melegséget kölcsönöz a helyiségeknek. A szobák allergiamentes, puha szőnyegpadlóval borítottak.

Az étkezővel közös terű nappali a családi élet központja, a szőnyegen heverészős mozizás ideális terepe. Ehhez alkalmazkodva dohányzóasztal sem került a kanapé elé. S bár a berendezés kevés kivételtől eltekintve teljesen új, előző életükből sok apró csecsebecsét, emléktárgyat és saját készítésű kedves ajándéktárgyat mentettek át új otthonukba mindhárman. Ezekkel lépten nyomon találkozhatunk a lakás minden helyiségében. A szenvedélyesen gyűjtött hógömböknek például rejtett világítással kialakított polcokat is terveztem.

A terv szerinti beszerzésre és a kivitelezési munkákra öt hónap állt rendelkezésre. Sajnos a fotózás időpontjáig így sem készült el minden hiánytalanul, többek között a radiátorok takarói sem. De reményeink szerint az ünnepekre ezeket a hiányosságokat pótolják még a kivitelezők!
Lakberendezőként már így is elégedett lehetek, hiszen a beköltözést követően a következő levelet kaptam megbízómtól: “Köszönöm Zsuzsa a munkád, azt hogy olyan beleérzéssel látod az életemet, hogy képes voltál megálmodni nekem ezt a szép otthont!”

 

Krebsz Zsuzsanna 
lakberendező

fotó:

Berényi János


Lakberendezés és szöveg:

Krebsz Zsuzsanna