Keresztes Ágnes - Skandináv stílus - polgári miliőben

Skandináv stílus – polgári miliőben

Albérlet külföldi diákoknak

 

A feladat egy 77 m2-es polgári lakás teljeskörű áttervezése albérletté, külföldi diákok számára.

Az Üllői útra néző 1. emeleti lakás eredetileg 2 szobás, egy kis fürdő, WC, konyha, kamra és előszoba elrendezésű volt. Ezt az alaprajzot kellett úgy átalakítani, hogy a lehető legtöbb kiadható szoba jöjjön ki belőle. Mivel négy nagyméretű ablak néz az Üllői útra, így 4 hálószoba és az ezeket összekötő folyosó kialakítása volt lehetséges. A hálószobai részek egy közel 70 cm-es tartófallal vannak elválasztva a lakás többi részétől, így ez nagyban bekorlátozta az alaprajz kialakításának lehetőségeit. A négy hálószobához szükség volt két teljesértékű fürdőszoba létrehozására, hogy a szobák kiadhatók legyenek. A második fürdőszoba az eredeti WC helyiség és az előtér leválasztásából született. Kihívás volt úgy kialakítani a két fürdőszobát, hogy maradjon elegendő hely a konyha-étkező résznek és az előszobának is.

A tulajdonos szerette volna megtartani a klasszikus stílusú ablakokat, bejárati ajtót és a magas belmagasságú tereket, így ezeket az elemeket megtartva és kiegészítve a klasszikus stílusra emlékeztető fali panellel, lábazati lécekkel, stukkóval és beltéri ajtókkal megmaradtak a polgári lakás főbb vonásai, de keveredik a fiatalok számára vonzó skandináv stílussal, hogy otthonosabban érezzék magukat a lakásban.

A felhasznált anyagoknál a praktikusság, tartósság és egyszerűség volt a jellemző. Fontos volt, hogy könnyen kiadható legyen, olyan bútorok és színek jellemezzék a lakást, ami mind a fiúk és lányok ízlésének megfelel, hiszen nem tudta a tulajdonos, hogy kik fogják kivenni a szobákat.

Az étkező asztal mögötti fal a lakás leglátványosabb eleme, ez a bejárati ajtóval szemben lévő fal az, amit első pillantásra meglát a lakásba belépő személy, így ennek egy ütős, figyelemfelkeltő résznek kellett lennie.

A sok fehér, tölgy, melegszürke színek világos, letisztult és otthonos érzetet keltenek, ami hívogató a külföldi egyetemi diákok körében.

 

Keresztes Ágnes
lakberendező

fotó:

Tamási Viktória


Lakberendezés:

Keresztes Ágnes