Krebsz Zsuzsanna - Orgona köré tervezett otthon

Orgona köré tervezett otthon

„Családi barátaink lakásában találkoztam munkájával, akkor eldöntöttem, ha lesz lakásom, szeretném, ha ön varázsolná otthonná.” Így kezdődött az a levél, mellyel Máté megkeresett, amikor megkapta azt a rózsadombi kislakást, ahol most vendégül látott minket.

A 36 m2 alapterületű kislakás egy kb. negyven évvel ezelőtt épült társasház földszintjén található, s az első tulajdonos lakott még benne, amikor először ott jártam. Az akkor talált állapotokat nehéz lenne leírni, elég annyi, hogy soha még kifestve sem volt, nem hogy korszerűsítve a fűtés, az elektromos-, és vízvezetékek. „Teljesen átalakított, kényelmes, kellemes és biztonságos otthon”, erre vágyott megbízóm. Illetve arra, hogy alternatív fűtést is tervezzek be, s az egyetlen berendezési tárgyának, amelyet szülei lakásából magával hoz, az orgonának találjak megfelelő helyet. Azt akkor még nem sejtettem, hogy nem egy kisméretű hobbi hangszerről van szó. Inspirációként még megemlítette, hogy kedvenc könyve a Gyűrűk ura, s hogy megszállottan érdeklődik a biológia iránt, valamint főzni is szeret.

Krebsz Zsuzsanna - Orgona köré tervezett otthon

A lecsupaszított lakásról kiderült, hogy csőrepedésből származó víz áztatja folyamatosan, a kéménybe nem köthető be a régi vízmelegítő helyére új, s ha kandallót is szeretnénk, a másik kéményt sem használhatjuk a kazánhoz. Falat pedig nem bonthatunk ott, ahol érdemes lenne. A lakás a fürdőt és a WC-t leszámítva egyterűnek mondható, ezért minden helyisége többfunkciós. Az étkezős konyhába érkezünk, ahonnan tükörbetétes tolóajtón át érhető el a fürdő, normál ajtón át pedig a WC helyisége, ahol az elektromos kazánnak és a melegvíztartálynak is helyet szorítottunk.
Az alig 20 m2-es legnagyobb helyiség nappali, háló, dolgozó, zeneterem és tároló helyiség is egyben. Itt alakítottunk ki egy kellemes sarkot fatüzelésű kandallóval, olvasófotellel, és egy dobogót, amely alól a kétszemélyes ágy kigördíthető. Félig kihúzva, háttámlával és párnákkal kiegészítve kanapéként is szolgál. A dobogón kapott méltó helyet az orgona, melyen házigazdánk a maga és vendégei örömére gyakran játszik (a szomszédokra való tekintettel a hangszigetelés sem maradt el). A lépcsők tetőlapja felnyitható, alatta cipők, sporteszközök számára találunk megfelelő rejtekhelyet.

Krebsz Zsuzsanna - Orgona köré tervezett otthonA dobogóba rejtettük a lakás alatti 8 m2-es pincébe vezető „titkos” lejáratot is. Ebbe a földalatti helyiségbe egy kis házi laboratóriumot terveztünk, de teljes berendezésére később kerül sor. Most csak létrehoztunk belőle egy Faraday kalitkát a mérőműszerek zavartalan használata érdekében, illetve biztonságos ajtót, új burkolatot, vizet, áramot kapott a szükséges helyekre vezetve. Máté egyetemi tanulmányaihoz, kutatásaihoz használja majd.

A lakásban kizárólag korszerű anyagokat, megoldásokat, és gépeket alkalmaztunk (biztonsági berendezés, légkondicionálás, elektromos kazán, háztartási gépek). A burkolóanyagok és a szaniterek, csaptelepek is magas minőségi szintet képviselnek. A világítás sarkalatos kérdés volt a tervezés során, Máté ugyanis szinte nappali fényt kívánt teremteni éjszaka is. És nem kívánt LED-eket látni, sőt állandóan a tv-t sem. Ez utóbbit fali szekrénybe rejtettük, a LED-eket azonban teljesen nem mellőzhettük, mert az ólomüveges szekrényajtók mögé, és a konyhapulthoz ez a megoldás látszott célszerűnek. Egyébként azonban már a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy minden használati igényt kielégít a lámpák száma, elhelyezése, fényereje és színe.

Miután minden berendezési tárgy a helyére került a felújított lakásban, bekerülhettek a családi gyűjteményből származó becses darabok is. Több évig élt a család Kubában, majd Nigériában, ahonnan számos fafaragvánnyal, elefántcsontból és bronzból készült szoborral és egyéb különleges dísz-, és használati tárggyal tértek haza. A nagymama ajándékai nem mindennapi dekorációs elemei lettek ennek a mai trendektől igencsak távol álló lakásnak. Ahogy a húsz éves tulajdonos sem tekinthető átlagos mai fiatalnak. Édesanyja úgy gondolta, a lakás megvásárlásától a beköltözésig tartó folyamat végigkövetése, sőt a tárgyalásokban és döntésekben való konkrét részvétel jó iskola lesz számára az önálló élet megkezdéséhez. A bemutatott lakás tehát közös művünknek tekinthető.

 

Krebsz Zsuzsanna 
lakberendező

fotó:

Berényi János


Lakberendezés és szöveg:

Krebsz Zsuzsanna