Nemes Mónika Lívia - Villalakás Veres(b)en

Villalakás Veres(b)en

Veresegyházán épült egy új társasház. Ahogy végig sétálunk az utcán, elénk tárul a gyönyörű kertvárosi környezet, a zöldövezet mely a nyugalom és béke szigete – s itt egy kétszintes ház, kerttel és belül nagy lehetőségeket tartogató terekkel. Az álomhelyszín, amely megkívánja az álom lakásbelső megtervezését is.
Veresen, veresben. Az ügyfélnek sok kedves vörös és bordó színű dísztárgya és használati tárgya maradt az előző lakásából. A meleg, élettel teli szín így új otthonában is fontos támponttá vált. Így kerültek a pompázatos pompei vörös tapéták és kiegészítők a rivaldafénybe.

A teljes belsőépítészeti és lakberendezési tervezés kihívást jelentő feladatköre minket is sarkall a legpraktikusabb tervezési módszerek alkalmazására. Először pontosítottuk az alaprajzot mely után felmértük az ügyfél igényeit a szokásaival, életvitelével és elképzelt végeredménnyel kapcsolatban. Hogyan és milyen légkörben érezné magát otthon? Mi az, amit biztosan elvár és mi az, amit még ő sem fedez föl magában, amit a tervező átlát és megteremt?

látványtervek

A tervezés fontos lépéseken ment át. Egy üvegkorláttal megnyitottuk a szűk lépcsőfeljárót, valamint a fenti közlekedő is világos és tágas lett, ezzel a megoldással szinte egy plusz szobát kaptunk ott, ahol akár egy kis társalgó is kialakítható lehetne. Minden egyes lépcsőfok kapott egy led világítást. A burkolat fa mintázatú porcelán lépcső elemekből lett elkészítve, így a homlokrész mögé el tudtuk rejteni a led síneket.

Az előszoba után a földszinten keringve az étkezőhöz érkezünk. Ez a rész tekinthető talán leginkább a lakás “névjegyének”: a két oszlopként meghúzódó fém csíkokkal dekorált faburkolat közé került vörös tapéta színével és a fekete-fehér képpel. A belógó üvegbúrás lámpákkal, spotokkal fényt és csillogást ad a helynek és a fényes vanília színű asztallal és vanília színű székekkel teszi teljessé az összhatást. Ez fogadja az érkezőt, miután az előszobából belépünk a lakás belső részébe.

A nappali sokszög alakú terébe nem volt egyszerű az optimális berendezési tervet elkészíteni. A tompaszögben sorakozó falakat folytató plusz pengefal hozzátoldásával már lett helye a TV-nek, szekrénynek és nagyobb védelmet kapott a bejárat felől, ezzel békés zónává alakult a szoba. A sokszöget az álmennyezet alakja is követi, melybe profilléc mögé rejtett világítást is elhelyeztünk.
A nappali bútorzatánál az ügyfél kérése volt, hogy ne legyen szokványos, hanem adjunk valami eredetiséget ennek a résznek, e mellett persze kapjon helyet a TV és a kandalló is. Egy elszórt hatású kőburkolatos falrészt alakítottunk ki, amiben a szekrények és polcok úgy vannak elhelyezve, mintha egyenesen a kőfalból “nőttek” volna ki, így természeti képződményekre is jellemző esetlegességet és váratlanságot idézi meg.

A konyha egy viszonylag kis térbe lett tervezve, ezért okosan kellett kihasználni minden egyes centimétert. A térben álló pult is azért lett, hogy több pakoló és munkapult legyen, valamint némileg el legyen választva a nappali-étkező résztől.
A konyha elrendezését az eredetihez képest megfordítottuk és a teli szekrényrész került a bejárattal szembeni részre, hogy mindig ugyanaz a szépen rendezett látvány fogadja a belépőt. A konyha fala bronzos árnyalatú üvegburkolatot kapott.

 

Nemes Mónika Lívia - Villalakás Veres(b)en

 

A dolgozószoba, mely az étkező-nappali teréből nyílik az ügyfél számára egy fontos élettér volt. Az asztal és a felette lévő polcok is mind festett gipszkartonból vannak, rejtett led csíkokkal lettek megvilágítva, a mögötte lévő falat pedig laminált faforgács lemezből terveztük. A falakat pompei vörös színű francia tapétával fedtük, mely meleg textilhatású felülettel készült.

A fürdőszoba kialakításánál az ügyfél korábban kiválasztotta a csempéket és ragaszkodott ahhoz, hogy a fürdőszoba burkolatok ezekből legyenek megtervezve. A lenti fürdőszoba sötétbarna és bézs árnyalatú, a csíkos dekorcsempe ad hozzá játékosságot. A zuhanyzó “koronája” és falfülkéje rejtett megvilágítást is kapott.
A lépcső alját el kellett rejteni, ezt egy üvegekkel áttört, fa és üveg burkolattal dekorált gipszkarton fallal oldottuk meg.

Az ügyfél szerette volna, hogy az emeleti fürdő és WC részt egymástól valamiképpen szeparáljuk, mert egy térbe került. Ezt szintén egy üvegezett ablaknyílással könnyített pengefallal oldottuk meg, mögötte még egy nagy tolóajtós tároló szekrény is helyet kapott, ahová a kazánt és csöveket is elrejtettük.
A kádnál szintén rejtett led világítással készült falfülkét terveztünk, ami plusz polcként funkcionál és a beépített csaptelep is kényelmesen elfért itt. Ezt a szerkezetet gipszkartonból kellett kialakítani és a burkolatot pontos kiosztási tervvel megrajzolni, hogy szépen és pontosan egész lapokra jöjjön ki a falfülke része és az alatta és felett lévő burkolat.

A hálószoba meredek tetősíkja alá egy hegyes szögben záródó sarokba be kellett tervezni egy működő, jól használható nyílóajtós gardróbszekrényt, hogy ki tudjuk használni ezt a helyet is.
A borvörös szín a tapétában és az ágytakarón is visszaköszön.

A már meglévő beruházói csapattal együttműködve, a kivitelezés folyamatába bekapcsolódva kellett a terveket folyamatosan és gyorsan készíteni. Eközben a helyszínen egyeztetni kellett a munkát a szakiparosokkal és figyelemmel követni a munka menetét. A kivitelezés általános megpróbáltatásai ellenére gördülékenyen és gyorsan sikerült ügyfelünk számára megteremteni azt az atmoszférát és életérzést, amelyet keresett és vágyott.

 

Nemes Mónika Lívia
Nemes Tér Stúdió