Krebsz Zsuzsanna - Két lakás egy stílusban

Két lakás egy stílusban

 

 

A valaha összetartozó, de később leválasztott lakásokat együtt vásárolták meg, s bár meghagyták önállóságukat, anya és lánya azonos stílusú berendezés megvalósítását kérte. Határozott elképzeléseiket elfogadva terveztem személyre szóló otthont számukra, melyeket akkor láttak először, amikor elkészültek.

Amikor idén januárban először jártam a lakásokban, már szét voltak verve. Sötét volt, nagyon hideg, és a karácsony ünnepi hangulata után különösen lehangoló látványt nyújtottak.

Feladatom a két, valaha összetartozó lakás berendezési tervének átdolgozása volt, ugyanis a tulajdonosok és a kivitelezésre felkért Bútor Design Kft. csapata addigra már elkészítette a maga változatát, amely pl. a bútorok részletes kiviteli tervét is tartalmazta. Az alaprajzi elrendezésen annyit módosítottam, amennyit az otthonosabb és szebb látványhoz szükségesnek éreztem, de nem csökkentettem, sőt kicsivel még növeltem is a tároló helyek mennyiségét, ugyanis két csinos, öltözködni szerető hölgyről lévén szó, ebből különösen nagy befogadóképességűeket terveztek a lakásokba. Legvonzóbbnak azt éreztem a feladatban, hogyan oldjam meg, hogy az azonos anyaghasználatú, mindkét lakásban már meglévő, egyforma adottságokkal rendelkező helyiségekből személyre szabottan eltérő, kényelmes otthonok váljanak. Kicsit különösnek találtam, hogy a nemzedéknyi eltérés ellenére anya és leánya ennyire hasonló környezetet képzelt el magának, de a legizgalmasabb a dologban az volt, hogy egészen a beköltözésig egyikükkel sem találkoztam személyesen. Az ifjú hölgy többnyire külföldön él és dolgozik. Számára itthoni menedékhelyként szolgál a kislakás. Édesanyja pedig olyan elfoglalt életet él, hogy lakása elsősorban a feltöltődés és a pihenés helye, ahol a praktikumnak pl. nem kell sok szerepet betöltenie. Inkább az anyagok, színek által meghatározott hangulat volt az, amire leginkább vágyott. No és számtalan pár cipőjének méltó elhelyezésére.

Krebsz Zsuzsanna - Két lakás egy stílusban

Az előző tulajdonos kiadásra szánta a lakásokat, és enyhén szólva is igen eklektikus helyiségeket „örököltünk”. A nagyobb lakás szép, kővel kombinált tégla fala és a méretes csillár kiindulási alapként szolgált a nappaliba kívánt, kissé „ódon” hangulatot sugalló további anyaghasználathoz, de a magas fényű, fekete-fehér konyhabútor semmiképpen nem illett az ide képzelt Provence ihlette, romantikus enteriőrhöz. A bútor korpuszát megtartottuk, „csupán” egyedi, antikoltan megmunkált kőrisfa ajtókat, fiókelőlapokat kapott. És megváltunk a műkövet is csak utánzó, érdes felületű falburkolattól. Helyette a padlón és a fürdőben használt természetes kő sötétebb árnyalatú lapjaival burkoltuk a falat. Faburkolatú a nappali és mindkét háló padlója. A nappali mennyezetig érő beépített szekrényének frontfelülete elegánsan sötétre pácolt, lakkozott, tömör tölgy ajtókkal készült. Hogy valamelyest könnyedebb hatást keltsen, üveg és tükörbetétes részekkel kombináltuk, illetve bontott téglás álkandallóval is megtörtük a hatalmas (összesen több, mint 8 m hosszú, 4,7 m magasságú) szekrényezett felületet. A felső szekrényekben tárolt, ritkábban használt holmikat elérni a könyvtárszobákban szokásos kivitelezésű létra segítségével lehet. A nappaliba került sötét, súlyos, férfias anyagok ellensúlyozására választottuk a lilás, ezüstös árnyalatú, laza, könnyed mintájú tapétát a kandalló fölé, és a hozzáillő függönyt, valamint a barna bőr kanapéra, fotelekre is ebből a gyűrt, elegáns hatású anyagból varrattunk párnákat, ezüstös mintával díszítve.

Vendéglátóink sokat utaznak, sokfelé, otthon érzik magukat szerte a világban. A lakásban látható dísztárgyak többnyire utazási emlékek, s a kívánság is, mely szerint a hálószobák színvilágukkal, dekorációjukkal a lakások egészétől kissé eltérő hangulatot képviseljenek. A stílusos, utazóbőröndöt utánzó, fehérneműnek és egyéb apró öltözködési kiegészítőknek rendszerezett helyet biztosító „szekrények” is e világlátó kedv lenyomatai lehetnek, ugyanis három ugyanolyan került belőlük a hálókba. Anyaguk bőrrel és műbőrrel, fémmel kombinált fa, és meglepően sok női apróságot elrejtenek fiókjaik az avatatlan szemek elől. A leányszoba „baldachinos” ágyat kapott vörös kiegészítőkkel, marokkói lámpával, az anyai hálóban pedig két burmai esőcsináló bot is található az afrikai témájú festmény mellett. (Kipróbáltuk, és hatékonynak bizonyultak, ami azért valljuk be, ezen a nyáron nem számított nagy szenzációnak.)

Kevés kivételtől eltekintve a két lakás berendezése egyedi tervek alapján, a Bútor Design Kft. szakemberei által készült. Az asztalos munkák mellett ebben az esetben ők voltak minden egyéb felújítási munka generál kivitelezői is. Kapcsolatunk nem új keletű, s remélem, hogy eredményes együttműködésünk nyomon követhető e nem szokványos hangulatú lakásokat bemutató fotókon. Több speciálisan ide kitalált és megvalósított praktikus berendezési tárgyat találunk mindkét lakásban, pl. kihúzható laptop asztalkát, komódból kiemelkedő tv-t, amely távirányítással működtethető az ágyból, vagy a kislakás étkezőasztalát, amely felhajtott állapotban fali tékává változik.

Megbízónk elégedettségét azzal mutatta ki, hogy ismét megbízott minket egy új munkával: hétvégi pihenéshez ideális berendezésű lakást tervezek számára. Az idei Karácsonyt már ott ünnepelheti..

 

Krebsz Zsuzsanna 
lakberendező

fotó:

Berényi János


Lakberendezés és szöveg:

Krebsz Zsuzsanna