Szilágyiné Krisztina - Kisszékelyi innovatív hétvégi ház

Kisszékelyi innovatív hétvégi ház

Szilágyiné Krisztina I. helyezést elért munkája a praktizáló lakberendezők között a 2020-as Style & Draw enteriőr tervezési pályázaton

 

 

A Style & Draw enteriőr tervezési pályázatának tárgya idén is egy izgalmas téma megvalósítása: egy kisszékelyi innovatív hétvégi ház enteriőrjének kialakítása egy négytagú család (két felnőtt és két tinédzser) számára.

Tájékozódás és inspirációgyűjtés céljából magam is ellátogattam Kisszékelyre, ahol volt szerencsém egy helyi lakossal is megismerkedni. Sokat megtudhattam tőle a falu múltjáról és történetéről, helyi lakosként egyedi perspektívában mutatta meg Kisszékely értékeit.

Napjainkban egyre népszerűbb a rohanó hétköznapokból a természetbe és nyugalomba való vágyódás. Kisszékely egy kiváló helyszín arra, hogy megpihenjünk és feltöltődve nézzünk szembe a mindennapok kihívásaival. Látogatásom során is meggyőződhettem arról, hogy a kis falvak számos előnnyel bírnak a zsúfolt nagyvárosokkal szemben. Kisszékely is egy olyan helység, ahol a hagyományok és szokások, valamint a természet közelsége nyugtatólag hatnak az emberre, újra megtanítják a mindennapokban elfeledett vagy elvesztett értékek felismerésére és tiszteletére.

A látottak és a hely hangulata által közvetített tapasztalatokkal felvértezve kezdtem meg a tervezési munkát. Fontos célom volt, hogy a házban a lakók megpihenhessenek és feltöltődhessenek az „élvezem a házam” mottó jegyében: egyfajta menedékként tekinthessenek a hétvégi házra, egyszerre élvezhessék a természet közelségét és értékeit, valamint a modern lakberendezési eszközök és megoldások kényelmét. Hiszen a múltból származó hagyományok és stílusjegyek tisztelete nem zárja ki a jelen- és jövőkori innovációk értékeinek felismerését, alkalmazását. Egy ház megalkotása és berendezése során kiemelkedő jelentőségű a fenntarthatóság és az értékteremtés is, hogy ne csupán épületként, hanem otthonként tekinthessünk környezetünkre, és mindezt hosszútávon tehessük meg.

A ház műszaki tartalma

A pályázatban szereplő épület egy hagyományos sávalapokra épített lakóház monolit vasbeton falakkal. Az emeleti vasbeton födémet acél oszlopok tartják.
Az épület fűtési igényét Zubadan levegő-víz rendszerű hőszivattyú látja el, amely az emeleten, egy külön erre kialakított részen helyezkedik el. A villamosenergia-ellátást a tetőre telepíthető Nordinova Energy napelem rendszer biztosítja. A szobákban mennyezeti hűtő-fűtő rendszer van, a vizes helyiségekben ez kiegészül padlófűtéssel, amely helyi kapcsolással is állítható. A ház energia- és költséghatékony automata szisztémájáról az Elko Kft. okos otthon rendszere gondoskodik.

A külső nyílászárók a Hörmann Thermo65 termékek, a belső nyílászárok pedig a Hörmann Hungária Kft. által forgalmazott Design Line családból származnak.

A földszinti rész tervezési programja

A belsőépítészeti trend kialakításomat a letisztultság, a használhatóság, az értékállóság, a színek és anyagok ötvözésének harmóniája jellemzik. A mai kor irányzatainak megfelelő lakberendezési elemeket a régi idők hangulatát idéző kiegészítőkkel vegyítettem, ügyelve arra, hogy a stílusjegyek együttesen összhangot teremtsenek. Az épület a hétvégi ház szerepét fogja betölteni, azonban megjelenésben és funkcionalitásban is egy stílusos, minden igényt kielégítő lakóteret igyekeztem létrehozni. A tágas tér és az azt körbe ölelő ablakok gyönyörű panorámát nyújtanak, biztosítva azt, hogy a lakók és vendégeik egyszerre élvezhessék a kisszékelyi táj szépségét és a ház nyújtotta kényelmet.

A hagyományos megjelenést és a vidéki sajátosságokat a falakra felhelyezett természetes mészkő és homokkő keverékéből készült Pietra kő, a natúr fahatású anyagok, valamint a térben álló, egyedi gyártású bioetanol kandalló szimbolizálja. A modern formavilág pedig a bútorok, többek között a sarokülő, a médiafal komódja, a konyha, az étkezőszékek és a mennyezeti sínrendszeres lámpa által képviselteti magát.

A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy olyan élettereket alakítsak ki, melyek a ház stílusának és a család elvárásainak is megfelelnek. Így a nappali és az étkező egy légtérben van, a konyhát burkolatváltással, a mennyezetet díszítő lambériával és látszó gerendával választottam el. A konyhát a terasszal szemben elhelyezett hatalmas konyhasziget és a beépített konyhai gépek teszik igazán praktikussá és egyedivé. A konyha és a terasz közötti tér elhúzható tolóajtóval egyesíthető.

Színvilágot a natúr Country bükk anyagával a hozzá jól illeszkedő szürke árnyalatokkal, gyöngyszürke és onyx szürke felhasználásával alakítottam ki. A falak mindenhol fehérek, az ablakkeretek sötét színűek, ezt egyensúlyozva és egyben kiegészítve a tartó szerkezeti acél oszlopokat natúr fával burkoltam. A tradicionális natúr anyagokhoz és a modernebb szürkés színekhez illeszkedve a lámpákkal indusztriális stílusjegyeket is megjelenítettem.

Az előszoba egy része elkülönítésre került, tolóajtóval szeparálható, amelyet a hálószoba és a WC közé helyeztem. Ide került még egy beépített gardróbszekrény, illetve vidéki hangulatot árasztó előszobai fogas és leülő.
A szülői hálószobán az előzőleg kialakított szín- és anyagvilágot követtem. Az ágy elé egy előtétfal került, melybe az üvegpolcokkal és világítással rendelkező éjjeli szekrényeket falfülkés megoldásban helyeztem el. Fontosnak tartottam, hogy kortárs díszítőelem is jelen legyen a hálószobában, ezért a falra Mopa Artdeco 3D fali panelek kerültek. A gardróbszekrény egyedileg tervezett gyöngyszürke és country bükk színben készült. A szülői fürdőszoba közvetlen a hálószobából nyílik, melynek stílusát
a natúr anyaghasználat és a szürke színek kombinációjával viszi tovább. Anyaghasználat tekintetében Argenta famintás burkolatot ötvöztem a terazzo mintával, ez a megjelenés a mosdó helyiségre is jellemző.

földszint 

előszoba, szülői háló és fürdő


Az emeleti rész tervezési programja

A pályázati kiírást szem előtt tartva a két gyerekszobát és a vendégszobát a szülői hálószobától külön területen, az emeleten helyeztem el. A gyerekek és a vendégek hálószobájára is jellemző, természetet idéző hangulat letisztultsága mellé izgalmas, de a harmóniába illő részleteket, például dekorpaneleket és modern lámpákat tettem. A két stílus közti egyensúly megteremtése mellett a funkcionalitás is fontos szempont volt, ennek megfelelően íróasztalok, gardróbszekrények és polcok egészítik ki a szobákat. Gyerekszobákhoz közös, de a folyosóról nyíló fürdőszobát alakítottam ki. A folyosó másik végén pedig a vendégszoba vendégfürdővel kapott helyet. Így a hétvégi házban is a saját otthon kényelmét élvezik a gyerekek és a vendégek egyaránt. A tárolótér megnövelése érdekében a gyerekszobákkal szemben egy nagy gardróbszekrényt is elhelyeztem.

Az emelet szín- és anyagvilágába a természethez való közelség motívumát a tapéta mintájával is igyekeztem behozni, egyúttal karaktert adva a folyosó szűkebb légterének. A természetes és az innovatív megjelenés kapcsolatát a natúr, fa és fahatású anyagok a mai modern Egger gyöngyszürke és Trilak kisfekete színekkel való ötvözése is szimbolizálja.

A praktikum jegyében a folyosón két eltolható ajtós szekrényt alakítottam ki egymás mellé, melyek mögött a gépészet és a mosókonyha található, utóbbi mosó- és szárítógéppel, vasalódeszka tartóval és mosogatóval, tárolós részekkel van felszerelve. A folyosó fényéről függesztett sínrendszeres lámpa gondoskodik.

Az emeletre vezető lépcső rész különlegessége a látszó gerenda, amely a tartószerkezet vonalát követve egészen a tetőszerkezetig fut fel. A gerenda megjelenésének kiemelésére annak mentén LED vonali fényt alkalmaztam az oldalfali lámpa helyett. A földszinthez hasonlóan az emeleten is a Hörmann Design Line Steel 29 ajtói kerültek beltéri nyílászáróknak.

emelet

gyerekszobák és vendégszoba


A terasz és a wellness rész tervezési programja

A ház belső kialakítása mellett a terasz tervezésére is kiemelt figyelmet fordítottam. Ahogy a fentiekben már szó volt róla, a terasz és a konyha közötti rész egyesíthető az eltolható, nagyméretű teraszajtó segítségével. Nagy előnye, hogy a házigazdák akár főzés és készülődés közben is rá tudnak látni a teraszon helyet foglaló vendégekre, nem kell kiesniük a társalgásból, aktívan részt tudnak venni benne.

A terasz mészkő és homokkő Pietra Mecsek burkolatot kapott, amely igazán természetközeli megjelenést kölcsönöz neki átmenetet teremtve a ház és az udvar között. A mennyezet és az oldalfalak gerendaközeit helyenként dekorációs vesszőfallal egészítettem ki, amely árnyékoló szerepet is betölt. A terasz hangulatvilágítását mennyezeti szabadégős fényfüzér adja.

A terasz konyhapultjába bográcsozásra is alkalmas hely, illetve egy Broil gázgrill került beépítésre. A házban élők és a vendégek kényelméről Teak fából készült Truro sarokülő gondoskodik. A közös étkezésekhez pedig Arolla étkező asztal és Palm étkező székek biztosítják a helyet. A további kikapcsolódási lehetőséget és a tökéletes wellness élményt a sarokban található szauna hozza el a lakók és vendégeik

 

Szilágyiné Krisztina
lakberendező

 

www.krisztaart.hu