TEAKhome - Bambusz bútorok és kiegészítők

A bükkfa színe és a tölgyfa ereje: bambusz bútorok és kiegészítők

 

 

A TEAKhome az egzotikus anyagokból készített bútorok szakértője, éppen ezért nem maradhatnak ki a bambusz bútorok sem a kínálatunkból. A bambuszból készített bútorok és dekorációk nem véletlenül örvendenek óriási népszerűségnek, hiszen jól beilleszthetőek bármilyen stílusú otthonba. Egy bambusz fotel vagy ágykeret biztosan a szoba fókuszpontja lesz, mert ezek a darabok mágnesként vonzzák a tekintetet. A dekoratív megjelenés mellett még rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik ez az anyag, és számtalan felhasználási módja van. Ismerkedj meg a bambusszal!

A fűféle egy fa erejével
Mi teszi tökéletes alapanyaggá a bambuszt a bútorgyártás számára is? Lássuk! A bambusz egy rendkívül gyorsan növő fűféle, így könnyen fenntartható, korlátlanul rendelkezésre áll. Az előző cikkünkben írtunk arról, hogy a rattan igazi rekorder (itt), hiszen a leghosszabb törzsű szárazföldi növény. Nos, a bambusz sem szégyenkezhet, hiszen azzal, hogy napi 30 centimétert is képes növekedni, szintén rekordot állít fel. Ha kiszámolnánk, hogy egész élete során mennyit nő, akár 15 kilométert is kaphatunk.

De ezzel még nincs vége az előnyeinek. Ehhez jön még a tartóssága, szilárdsága, és nem utolsó sorban rugalmassága. A hajlíthatósága az igen magas cellulóztartalmának köszönhető. Ráadásul, mivel üreges, ezért egy tömörfához képest nagyon könnyű. A tartóssága a tölgyfáéhoz mérhető, 27%-kal erősebb anyag a tölgynél. Pedig a tölgyfa is igen tartós, kemény fa, nem véletlenül a bútorgyártás egyik klasszikus faanyaga (itt írtunk már róla).

A bambusz nálunk is sok kertben megtalálható, de a bútorok készítéséhez használható, nagyra növő fajta leginkább a melegebb éghajlatú területeken található meg. Egyébként több, mint 1000 fajtája van, nagyon változatos méretűek a néhány centiméterestől a fákhoz hasonló méretűekig.

TEAKhome - Bambusz bútorok és kiegészítők

 

A bambusz felhasználása
Aki szereti a keleti konyha ízeit, biztosan kóstolta már a bambuszrügyet, de a bambuszrostot is használják mint állományjavító anyagot. De leginkább az építészetben és a bútorgyártásban hasznosítják. A bambuszból számtalan bútordarabot készítenek: foteleket, székeket, asztalokat, ágyakat. Dekorációk és kiegészítők is jól mutatnak belőle, gondoljunk csak a bambusztükrökre vagy dekor létrákra.

A bambuszból parketta is készül, ami meleg, hívogató hangulatot kölcsönöz a helyiségnek. Allergiásoknak kifejezetten jó választás, mert antisztatikus a felülete, nem vonzza a port, és a tisztítása is egyszerű. Divatosak a bambusz szőnyegek is, mert többféle méretben elérhetőek, tartósak és dekoratívak.

Egyre gyakrabban találkozhatunk bambusz rostokkal előállított textilekkel is. Az ilyen anyag puha, selymes, légáteresztő. Aki nem szeret vasalni annak jó hír, hogy nem gyűrődik. Törölközőnek is kiváló alapanyag, hiszen nagy nedvszívó képességű, szintetikus vegyi anyagoktól mentes. Érzékeny bőrűek, és allergiások számára is kényelmes a viselése, hiszen antibiotikus rostanyagokkal is rendelkezik.

Ázsiai hangulat a lakásban
Mivel a bambusz szereti a párát és vízlepergető a felülete, ezért tökéletes választás fürdőszobába is. A bambusz létrák nem csak dekorációs elemként, hanem praktikus törölközőtartóként is funkcionálnak. De akár hálószobába vagy előszobába is használhatóak. Ha csak egy gyors stílusfrissítést szeretnél elérni, akkor egy dekor bambusz létra tökéletes megoldás.

A bambusz fotelek és székek igazán látványosak és kényelmesek. Teraszra is használhatod, de a túl sok víztől óvni kell őket. A bambusz ágykeretek igazán különlegessé teszik a hálószobát. Igazi dekorelem, az egyedi designt keresőknek ez igazi csemege!

 

TEAKhome - Bambusz bútorok és kiegészítők

 

Bambusz bútorok karbantartása
Ami miatt sokan imádják a bambuszt a szépsége mellett, az a könnyű tisztíthatósága. Egy puha, nedves, enyhén szappanos vízzel átitatott törlőronggyal elég letörölni. Ahhoz, hogy a fénye és a tartóssága sokáig megmaradjon, érdemes 1-2 havonta olajjal átkenni. A bambusz berendezési tárgyaknak a 20°C fok körüli hőmérséklet és az 50-60% relatív páratartalom az ideális. A nagyon száraz levegő nem tesz nekik jót, arra érdemes odafigyelni.

Ha a bambuszt kerti bútorként használjuk, figyeljünk arra, hogy ne érje sok nedvesség. Amíg a egy szék vagy fotel nem szárad meg teljesen, ne üljünk rá, mert nedvesen könnyebben megereszkedhet, deformálódhat. Ha repedéseket találunk a bambusz felületén egy kis csiszolással és viaszos pasztával lehet kezelni.

A bambusz színe eredetileg világos, a bükkfához hasonló árnyalata van. Felülete vízlepergető. A sötétebb tónusokat felületkezeléssel érik el. De lakkozás nélkül, a maga természetes módján is szép fényes, csillogó a felülete. Sok kártevőnek ellenáll, jó higiéniai tulajdonságokkal bír, mivel gyerekjáték a tisztítása.

Ugye Te is sok új dolgot tudtál meg a bambuszról? Amellett, hogy szép és tartós, még könnyen is kezelhető.
Ne feledd, francia minőséget és designt viszel haza, ha a TEAKshopból rendelsz! Az összes bambusz termékünkért kattints ide!

 

A teljes kínálatunkról és akcióikról a weboldalunkon ITT  informálódhattok!

A TEAKhome szakértője:

Nagy Katalin


TEAKhome