Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

Manapság az álmennyezet „jelenléte” annyira magától értetődő, hogy nem is tulajdonítunk jelentőséget neki. Az álmennyezet az csak álmennyezet – gondolnánk így egyszerűen, mi dolgunk vele, nem járunk rajta és nekidőlni sem lehet!

Mivel megszoktuk, hogy a számunkra fontos és aktuális dolgok az orrunk előtt léteznek, és az orrunkat is inkább előre, nagyjából a horizont síkjában lavírozzuk, nem sűrűn nézegetünk a fejünk fölé, aminek persze kétségtelenül akad előnye és hátránya is.
Alapvetően kétfajta álmennyezet létezik.

 • Az egyik, amelyik teljesen befedi és takarja az egész mennyezeti területet úgy, hogy abból semmi nem látszik, így azt sem tudhatjuk milyen magas valójában a födém mennyezet.
 • A másik álmennyezet, amelyik csak bizonyos kisebb nagyobb részeket takar, akár egészen nagy területeket is szabadon hagyva az eredeti mennyezetből, szerkezeti födémből, az álmennyezet sziget.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások


Mi is az álmennyezet sziget?

Úgy kell elképzelni a dolgot, mintha egy sík területen, vagy mondjuk vízen, egy két különféle alakú sziget, félsziget, széléről benyúló stég, móló helyezkedne el. Akár lehet az oldalfalak mentén keretszerűen körbefutó partszegély, mint egy impozáns képkeret. Ezek a képződmények lehetnek különböző magasságúak, szélességűek, egészen változatos formájúak, mehetnek szögben megtörve, vagy ívben kanyarodva. Közös tulajdonsága az egész koncepciónak, hogy a nem érintett területen teljesen látszani engedik a födém alsó felületét, magyarul a mennyezetet.

Az ilyen részleges álmennyezeti elemek kivitelezése hagyományosan az úgynevezett dobozolással történik, amikor is speciális, a gipszkarton száraz falazásokhoz használt fém sínekkel vagy fa léckerettel készülnek a keret szerkezetek, majd gipszkartonnal beborítják ezeket. Aztán persze festés, dekorálás stb.

A másik lehetőség, amelyet az Indecor Art Kft. ajánl, XPS-ből készült, előre gyártott dobozolás elemekből elkészíteni, felragasztani a kívánt méretű és formájú álmennyezet szigetet, vagy standard álmennyezet szigeteiket egyszerűen felragasztani a mennyezetre, a helyére.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

 

Ha esztétikai igényünket nem elégíti ki az egyszerű mennyezeti burkolólapok világa, és valami rafináltabbra, izgalmasabbra és igazán trendire vágynánk, mindenféle rejtett fényhatásokkal és exkluzív megjelenéssel, akkor választhatjuk a legújabb álmennyezeti megoldást is, mely a Polisztirol burkolólapok minden előnyével rendelkezik a hátrányait elhagyva, kombinálva a gipszkarton álmennyezet szigetek minden előnyével együtt, annál könnyebb, egyszerűbb anyag és energiatakarékosabb megoldásként. Ez a megoldás, forradalmasítja az álmennyezet design világát, esztétikus megoldás, amit saját kezűleg, szakember nélkül tudunk gyorsan, egyszerűen megvalósítani, elkészíthetjük új szemkápráztató álmennyezetünket akár 15 perc alatt.
Nem túlzás a szemkápráztató, hiszen komoly világítás is kerülhet bele.

 

Álmennyezetek és belsőépítészet

A belsőépítészet alapvetően a vizuális, esztétikai szempontokat veszi figyelembe. Különféle, akár egymással összefüggő tényezők is lehetnek.

Multifunkcionalitás

Főként közösségi, vagy nyilvános terekben, mint áruházak, irodák, középületek, ahol meg kell felelni az adott közösség elvárásainak, az általános építészeti kialakítás esztétikai nívójának, miközben sok funkciót is el kell látni: Szellőztetés, fűtés, AV tájékoztatás, biztonsági kamerák, hangelnyelés, világítás, valamint a háttér technika, födémszerkezet és a gépészet elrejtése. A gépészet bármikor szervizelhetősége okán itt inkább a könnyen visszabontható paneles megoldások kedvezőek.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

 

Térérzet

A belmagasság csökkentésével a terek intimitása befolyásolható, kellően növelhető, függetlenül az alapszerkezettől. Az álmennyezet strukturáltsága és differenciáltsága ugyancsak hangulatteremtő tényező. Egy addig magas, visszhangos helyiség, barátságossá, otthonossá meghitté tehető, az egyéb előnyös fizikai, energia-hatékony következmények mellett.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

 

Exkluzivitás

Különösen magas esztétikai elvárású helyeken, színházak, hotelek, kiállítótermek, fényűző ékszer, ruházati és egyéb márkaüzletekben, de akár magas igényű otthoni környezetben is. Extravagáns vonalvezetés, többlépcsős, akár többszintes szerkezetű, nagy szintkülönbségekkel egymásba átható, bonyolult geometriájú álmennyezeti szerkezetek, speciális fényeffektusok, rejtett hangfalak, egyénien kialakított többnyire monolit kialakítással, különféle, esetleg nemes anyag, tapéta, szövet, bőr, selyem, mozaik, tükör, üveg, fém stb. borításokkal.

Stíluskövetés
Szerves részét képezi az adott építészeti struktúrának, követi és leképezi annak stílusát. Követheti a falfestés színét, és színkombinációit is, hiszen jórészt ugyanazok a diszperziós falfestékek használhatók, esetleg ugyanazzal a színkóddal is.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

 

Álmennyezetek és gépészet

Az álmennyezetek tervezését megelőzi a gépészeti tervezés, mint funkció elsődleges. A modern építészeti irányelvek és design törekvések melyek az áttekinthetőségre és csupasz falakra törekednek, értve ez alatt az is, hogy nem helyeznek el például radiátorokat, fűtőtesteket, vagy bármilyen gépészeti egységet a falak mentén, illetve azok közvetlen előterében. Különösen a nagy összefüggő üvegfelületek, ablakok és portálok teszik szükségessé, hogy a gépészet minél rejtettebb legyen. Ezért amit lehet mint kézenfekvő és optimális lehetőség az álmennyezetek fizikai és esztétikai megjelenése mögé rejtenek. A kettő összehangolásával elérhető, hogy a gépészeti tervezés helytakarékos legyen, illetve terjeszkedhet az álmennyezet határáig. Adott esetben a gépészet követheti a belsőépítészeti extra design formai lehetőségeit. Elrejtésre kerülő gépészetek lehetnek:

 • Felső vizes helyiségek (WC, Fürdő) csatornázási csöveinek vezetése
 • Szellőztető rendszer csövezése és ventilátor egységek
 • Hűtő-fűtő rendszer csövezése, beömlő rostélyok és elosztó boxok, illetve ennek megfelelő csőkígyós rendszerek elhelyezése.

Indecor ART - XPS Álmennyezet szigetek és dobozolások

 

Az XPS álmennyezet sziget előnyei egyértelműek mind a tervezési, mind a kivitelezési fázisban.

A hagyományos, gipszkarton szerkezetes megoldás esetén idő és energia igényes furással, tiplizéssel, csavarozással, faragással, fűrészeléssel, kosszal, porral és zajjal készülnek a fémtartós, vagy fa szerkezetű álmennyezet szigetek, dobozolások, nehéz gipszkarton lapokkal. Figyelembe véve a járulékos költségeket is, mint az anyagmozgatás, szállítás, és még a költséges szakember igénybevétele is, a műveletek kosszal, zajjal járó kellemetlenségei, a lakásból ki-be pakolás kényelmetlenségeit, valóban forradalmi megoldást jelentenek a könnyű XPS polisztirolból készült, házilag, szakember segítsége nélkül is akár, könnyen felragasztható álmennyezet szigetek, dobozolások.

A lakberendezők, belsőépítészek az XPS álmennyezet sziget megoldással tervezve nyugodtan elengedhetik fantáziájukat. (az Indecor Art Kft. partneri regisztráció után rendelkezésre bocsájtja letölthetően XPS álmennyezet sziget, XPS dobozolás és rejtett világításos XPS díszléc termékeinek mérethű 3D grafikai modelljeit, melyeket digitális látványterveikben korlátozás nélkül, – azaz azokat igény szerint egyedileg módosítva méretükben és formájukban – tudnak használni)

Az Indecor Art Kft. standard álmennyezet sziget és dobozolás termékein túl egyedi méreteket és formákat is gyors határidőkkel, pontosan a megadott tervrajzoknak megfelelően legyárt, hogy azokat csak a helyükre kelljen ragasztani, akár mennyezeti fűtéscsövek, szellőző rendszerek, elektromos és informatikai hálózati vezetékek mennyezeti felületen alkalmazott elvitele, rejtett gépészeti elemek beépítése esetén is, akár alacsony teherbírású teljes felületű gipszkartonos álmennyezet megléte esetében.


Összefoglalva az XPS álmennyezet szigetek alkalmazásának előnyeit és hátrányait a gipszkarton megoldással szemben:

Előnyei:

 • Nagyon könnyű anyag, szinte súlytalan a gipszkarton vagy más anyagból kialakított álmennyezetekkel szemben. Bármilyen mennyezetre könnyen felragasztható, nem feltétlenül szükséges szakember a szerkezeti kialakításához.
 • Bármilyen formában és méretben modulárisan megkapható
 • Egyedi forma és méret kívánalmak gyorsan, könnyen, rugalmasan teljesíthetőek
 • Gyors és tiszta felhelyezés, nem kell fúrni-faragni, porozni, a felragasztás után már festhető is bármely nem oldószeres festékkel.
 • Nagy területen, vizuálisan homogén felület kialakítására is alkalmas
 • Egyaránt alkalmas, LED spotok, LED izzók, LED panelek, LED Szalagok beépítésére
 • Kompletten (egybeszerelés nélkül) csomagban megkaphatóak vele együtt a világítástechnikai berendezések
 • A lakás gépészeti rendszerei, úgy mint , infra paneles fűtés, (beépíthető az álmennyezet szigetbe ugyanúgy mint a LED panel) mennyezeti fűtés megoldások esetén is alkalmazható (nem kell fúrni, egyszerű ragasztással rögzíthető)

Hátrányai

 • Csak LED technológiával szerelhető, halogén vagy hagyományos izzók alkalmazása nem lehetséges