TEAKhome - Rattan: a szőhető, fonható, hajlítható fa

Rattan: a szőhető, fonható, hajlítható fa

 

 

Gondoltad volna, hogy a rattan bútorok népszerűsége Európában már a 17. század óta tart? A rattan most is nagyon trendi, hiszen tökéletesen beilleszthető napjaink lakberendezési trendjeibe. Például a biofília designba (itt írtunk róla korábban), ami a természetközeliséget hangsúlyozza. A természetes anyagokból készített bútorok és lakberendezési tárgyak melegséget visznek az otthonodba, megnyugtatnak, otthonossá teszik a helyiséget. A rattan bútorok és kiegészítő kitűnnek természetes szépségükkel, egyszerűen karbantarthatók, tartósak és ráadásul könnyűek. Mi több, egy kis egzotikus ázsiai ízt adnak az otthonod hangulatához. Néhány dologra azonban érdemes kellő figyelmet fordítani, hogy a rattan bútor hosszú ideig megőrizze szépségét. Segítünk megismerni ezt a csodálatosan erős, tartós és dekoratív anyagot!TEAKhome - Rattan: a szőhető, fonható, hajlítható fa

Mi is az a rattan?
A rattan egy Délkelet-Ázsiában őshonos növény, a pálmafa rokona, magyarul a rotáng, kelet-indiai nád, vagy a spanyolnád megnevezéssel is illetik. Az egyik legerősebb fa a világon, ez megmagyarázza a tartósságát. Érdekessége, hogy a rattanpálma kúszónövény. A talajon és a fákon kúsznak liánszerű ágai, melyek tüskékkel kapaszkodnak. Rendkívül gyorsan és hosszúra nő, emiatt könnyen fenntartható növény, bátran kitermelhető. Mivel a törzsének a hossza a 300 métert is elérheti, ezzel igazi rekorder: a leghosszabb törzsű szárazföldi növény. A törzs átmérője azonban csupán a néhány millimétertől a 20 cm-es vastagságig terjed, és a teljes hosszúsága mentén ugyanolyan vastag és tömör.
Bár kitermelése nem könnyű feladat, de fontos megélhetési forrást jelent a helyi embereknek. Mivel a növekedéséhez szükség van más fákra, ezért nagy hangsúlyt fektetnek az erdők védelmére, így a rattan kitermelése a fenntarthatóságot is segíti. Általában vadon nő, de ültetvényeken is termesztik. A TEAKhome rattan bútorait (itt találod) Indonéziában, kézzel készítik, helyi alapanyagból a Te otthonodba.

Mi készül a rattanból?
A rattan részeit különböző módon hasznosítják: a rudakat például a bútorok teherviselő szerkezetéhez, a szemcsés külső réteget, a vesszőt, a belső magot és az egészen vékony törzseket pedig a bútorfonatokhoz, szőnyegekhez, kosarakhoz használják. A fonáshoz használt anyagot csak vízben puhítják, majd szövőszéken készítik el a szőnyeget, vagy kézzel fonják meg.

Nagyon érdekes, ahogyan a bútorokat készítik. A székek, asztalok, különböző szekrények statikus elemeiként szolgáló vastag rudakat forró vízgőzzel kissé előgőzölik, vagy láng felett melegítik, majd sablonok segítségével alakítják a kívánt formára. A kész rotáng-bútort vagy meghagyják eredeti színében, vagy fluorsavval fehérítik, de gyakran pácolják is. Láthatod, hogy a rattan szinte minden részét felhasználják csodás, strapabíró bútorok, dekorációk, használati tárgyak készítéséhez. A kézi készítés pedig még inkább emeli a rattan tárgyak értékét.

 

TEAKhome - Rattan: a szőhető, fonható, hajlítható fa

 

Rattan vagy bambusz?
Sokan gondolják, hogy a bambusz és a rattan ugyanaz, ez azonban tévhit. A két anyag nagyon is különbözik egymástól, mégis gyakran összekeverik őket. Pedig nagyon könnyen megállapítható, melyikkel van dolgunk. Lássuk, mik az alapvető különbségek a két egzotikus anyag között:

  • Bár a bambusz a pázsitfűfélék fajtájába tartozik, keményebb, mint a mahagónifa, és nem hajlik, a belseje üreges.
  • Ezzel szemben a rattan tömör, nem üreges, és bár a világ egyik legerősebb fája, rugalmas, jól alakítható.
  • Ezért a legegyszerűbb módja, hogy eldöntsd, rattan vagy bambusz bútorod van az, hogy megnézd, az anyag hajlított vagy nem. Ha hajlított, íves, akkor rattan bútorod van.

A rattan bútor ápolása
Annak ellenére, hogy a rattan a világ egyik legerősebb fája és hihetetlenül tartós, azért egy kis karbantartásra ezeknek a bútoroknak is szüksége van. Ne ijedj meg, nem kell nagy dolgokra gondolni! Íme néhány jó tanács:

  • Bár a rattan szereti a magas páratartalmat, nem kültérre való.
  • A rattan bútoraidat jó, ha óvod az erős napsütéstől, különben kifakulhat.
  • Tisztítása egyszerű: langyos vízben oldjunk fel egy kevés mosogatószert és egy puha ronggyal tisztítsuk meg a rattan bútor felületét, majd töröljük szárazra. A tisztításnál nagyon ügyeljünk rá, hogy a rongy csak nedves legyen! Ha szükséges, akkor a port, szennyeződéseket puha kefe segítségével távolítsuk el a felületről. Ezt hetente, havonta érdemes megismételni.
  • Évente egyszer ajánlott egy alaposabb tisztítás, kicsit bővebb mosószeres vízzel, ami után gyorsan szárítsuk meg a bútort hajszárítóval vagy a napon. Akár egy lakkréteggel is kezelhető a felülete a következő éves karbantartásig.
  • Fontos, hogy ha valamilyen folt, szennyeződés kerül rá, azt lehetőleg egyből távolítsuk el róla!
  • Ha rattan széked vagy asztalod van, érdemes a lábak aljára gumit ragasztani, mert ezzel is megóvhatod a bútort a károsodástól.
  • Az anyag repedése esetén segíthet, ha felforralt lenmagolajat alkalmazunk, amivel a nedvességtartalmát tudjuk helyreállítani.

Ha ezeket az egyszerű ápolási tanácsokat megfogadod, akkor a rattan bútoraid és kiegészítőid nagyon sokáig megőrzik majd szépségüket, hiszen egy nagyon tartós, kemény anyag. Pici odafigyeléssel, heti vagy havi nedves áttörléssel, és évi egyszeri alaposabb tisztítással mindent megtettél, hogy sokáig élvezd a bútoraid kényelmét. Ugye, nem nagy ördöngösség?

Kényelmes és dekoratív darabjainkkal garantáltan egyedivé varázsolhatod a nappalidat, hálódat vagy étkeződet. Polcok, székek, kisasztalok, éjjeli szekrények és ágyvégek között válogathatsz a TEAKhome webáruházában.

 

A teljes kínálatunkról és akcióikról a weboldalunkon ITT  informálódhattok!

A TEAKhome szakértője:

Nagy Katalin


TEAKhome