Papp Linda - Egy nyaraló kortárs átértelmezése

Egy nyaraló kortárs átértelmezése

Csopak a Balaton északi partján elhelyezkedő közkedvelt nyaralóváros, melyet életvitel szerű lakhelyként is egyre többen választanak.
A kiinduló állapot egy, a 80-as években épült, masszív szerkezetű kétlakásos nyaraló volt, ennek tereit szabtuk át a megbízó második otthonaként funkcionáló családi házzá.

Az eredeti épület a panorámára volt tájolva, de kis méterű nyílászárói miatt az kevéssé érvényesült a belső térből. A házhoz tapasztott könnyűszerkezetes garázs/műhely építmény mind építészetileg, mind szerkezetileg méltatlan volt, a belső elrendezés kényelmetlen, töredezett alaprajzokat mutatott. A töméntelen mennyiségű beton mellett avítt anyagok használata volt a jellemző.

A meglévő tartószerkezetek megtartása mellett átszerveztük az alaprajzot és újraosztottuk a funkciókat.
Az egykori műhelyépület helyére egy hangsúlyos bejárati traktust helyeztünk, melynek megérkezési pontja szerencsésen pont az alsó és a felső szint közepére esett, így egy félszintes eltolásokat áthidaló kétkarú lépcsőt tudtunk kialakítani. Az előszobai traktusban egy panorámába pozícionált meditációs helyiség, jógaszoba kapott helyet. A tartószerkezet statikai átstrukturálásával alul tágas, étkezős, konyhás nappali tér és hatalmas tolóajtó elhelyezésére nyílt lehetőség, míg felül két hálószobát és egy fürdőt tudtunk elhelyezni. Az egykori pince helyére háztartási helyiség és egy további fürdőszoba került, ezek felülvilágítókon szellőznek és általuk jutnak természetes fényhez.

A Balaton épített környezetének megfelelő minőségi anyagok használata (természetes pala tető, kő homlokzatburkolat, tömörfa nyílászárók) és a kortárs építészeti megfogalmazás végeredménye egy a tájba illő, modern és jól használható élettér lett.