Andrásiné Pocsalyi Julianna - Luxus igények és hétköznapi vágyak

Luxus igények és hétköznapi vágyak

Letisztult, luxus hatású és minden igényt kielégítő legyen, ez volt a megrendelés, amelyet Andrásiné Pocsalyi Julianna lakberendezőnek teljesítenie kellett. Nem először dolgozott ennek a megrendelőnek, de ez nem jelentette azt, hogy egyszerűbb dolga lett volna. A harmadik emeleti, nem túl nagy, ötvenhat négyzetméteres lakást üzleti célokra használja a tulajdonosa, akinek az is elvárása volt, hogy a hétköznapi élethez szükséges háztartási eszközök és berendezések is helyet kapjanak benne. Legyenek, de ne látszódjanak, ez volt az irányelv. A legkívánatosabb cél pedig az volt, hogy szállodai hangulatot árasszon a lakásbelső, nyugalmat, rendet és praktikumot sugalljon, miközben a lakás vendége vagy lakója azt is érezze, hogy a terek, bútorok és textíliák az ő kényelmét szolgálják.

Meghitt, befogadó terek várják tehát az ideérkezőt, legyen az vendég, vagy maga a tulajdonos. Az ide belépőt kellemes, természetes fény fogadja, a legfelsőbb szintre épített lakás előterébe felülvilágító ablakon érkezik a napfény. Az egységes, Parador padló szürkéje barátságos a szemnek, a végigvonuló burkolat szinte invitálja az embert, hogy lépjen csak egyre beljebb.

Egy igazi világpolgár nyitott az újító megoldásokra, ez előny, viszont egy határozott, kemény döntéseket meghozó üzletember a lakberendezésbe is határozott elképzelésekkel vág bele. Így Julikára nehéz feladat hárult akkor, amikor a megrendelő által megálmodott egységesen szürke, bézs, semleges színvilágot azzal akarta hangsúlyozni, hogy néhány élénkebb színt is belecsempészett az enteriőrbe.

  • Ilyen szín volt az izlandi zuzmó zöldje például, ami mégis csak behozta a természet élénkségét a térbe, de nem volt annyira harsány, hogy idegenül hasson – mondja Julika.

Andrásiné Pocsalyi Julianna - Luxus igények és hétköznapi vágyak

A luxus hangulatot nemcsak a fém, fa és finom textíliák találkozása, hanem a szokatlan megoldások, és a finom részletek illeszkedése teremti meg.

Mindemellett nem spóroltak a nappali és étkező bútorain sem, az olasz étkező textilbőr kárpitja, és a széktámlába rejtett finom, fém betét az eleganciát a részletek finomságával hangsúlyozza.

Hatalmas munka volt a nappali hangulatát meghatározó színes üvegkép megalkotása és felszerelése is, mondja a lakberendező. A képet egy szolnoki cég kivitelezte, miután a megrendelővel számos variációt átnézetett Julika.

  • Nem is látszik a fotókon, de a valóságban káprázatos és lenyűgöző hatású a két és fél méter hosszú üvegkép, amit kétszer kellett elkészíteni, mert az első variációnál egy apró, öt centis részen nem stimmeltek a színek. A kivitelező azt mondta, hogy nem engedheti meg magának, hogy ne legyen tökéletes a nappali fő dísze. Végül felkerült a falra, maga a szállítás és felhelyezés is óriási erőfeszítéseket kívánt.

Visszatérve a bútorokhoz, már az is kaland, ahogy a használó felfedezi és nap mint nap élvezheti a szekrények, fiókok, polcok finom luxusát. Az olasz Heritage bútorok elemei kézre simulnak, fiókjai bársonyos borításúak belül, a rendszer felépítése ergonomikus, és mindemellett igazodik a használó igényeihez.

  • A külső tárolóbútorok kialakítása nagyon hosszú időt vett igénybe. Maga a tervezés, igényfelmérés kihagyhatatlan része ennek a folyamatnak. A megrendelőm hétköznap is öltönyben, nyakkendőben jár, igényes minden egyes ruhadarabjára és használati tárgyára, ezek elhelyezését is úgy kellett megoldani, hogy azonnal átlássa, mi hol van, mi mihez illik, a napi előkészületek ne vegyenek el tőle sok időt. A folyosói szekrényben helyet kellett kapniuk a bőröndöknek, utazási kellékeknek, de ide kellett elrejteni a hétköznapi háztartás felszereléseit is. Nem lehet szem előtt felmosóvödör vagy porszívó, mint ahogy egy szállodában vagy luxusapartmanban sincsenek elől a takarítógépek, mosógépek, csöpögtetők. Így került például a konyhába eldugva a mosógép, a mosogatógép mellett.

Ami viszont látványos, az például a már említett izlandi zuzmó dekoráció, ami a burkolatokon is visszaköszön. Hálás megoldás egy olyan férfi számára, aki nem ér rá virágot locsolni, viszont nagyon is vágyik a harmóniára. Julika érdeme, hogy az eredetileg egységesen szürkére és bézsre tervezett lakásbelsőt megélénkíti a zöld szín. Ezt akkor fogadta el a megrendelője, amikor a saját szemével látta, hogy az a kis élénkség inkább felerősíti a halvány színek harmóniáját, mintsem hogy rontana rajta.

Erősíti a csillogást a lakás lámpakollekciója is, amely a legváltozatosabb formában ontja magából a fényt. A központi fények design lámpatestei önmagukban is a luxus üzenetét közvetítik, a fali és helyi fények pedig meghittséget és praktikumot nyújtanak.

A letisztultság, tiszta hatás, és egységes színvilág mellé viszont bekúszik ott- ott egy kis lakberendezési poén, vagy inkább trükk, ami teret enged a gömbölyűségnek, a formák változatosságának is.

Ilyenek a textilek és tapéták, valamint a fürdőszobai burkolatok, amelyek itthon, Magyarországon újszerűségükkel akár szokatlan megoldásokat is jelenthetnének. A titok éppen abban rejlik, hogy a nappali Milánóban meglátott tapétája, a fürdőszoba lengyel Tubadzin csempecsaládja, mozaikjaival és tájképet ábrázoló csempéivel, vagy a hálószoba körmintás formájú tapétája mégsem hivalkodó, vagy harsány, hanem belesimul a békés enteriőrbe, nem rontja, sokkal inkább erősíti az összképet.

  • A fürdőszobai berendezésen is érdemes egy kicsit elidőzni, mert itt olyan megoldást alkalmaztunk, amit még nem láttam másutt – jegyzi meg a lakberendező.

Andrásiné Pocsalyi Julianna - Luxus igények és hétköznapi vágyak

A látványos elemek között meg-megcsillannak az üvegmozaikok, amiből a padlóra is jutott. A kád fölötti burkolat cikkcakkos formát rajzol, szinte a hullámokat idézi. A kád, a mosdó, és a szaniterek nemcsak az ellazulást szolgálják, hiszen az ide beépített, irányítható és állítható fények és színek játékosságot is hoznak a relaxálást szolgál helyiségbe.

  • A legnagyobb fejtörést az ülőgarnitúra okozta- vallja be a lakberendező. Nemcsak a színe és a formája miatt, sokkal inkább azért, mert a megrendelő kifejezett kérése az volt, hogy nagyon kényelmes, ugyanakkor a gerinc vonalát alátámasztó, befogadó, ergonomikus kialakítású legyen, persze, mindez úgy, hogy személyes igényeinek, tehát alkatának, szokásainak megfeleljen. Voltaképpen mindenben szabad kezet kaptam, de sokat egyeztettünk a berendezés közben írásban, e-mailen, vagy telefonon, de a kanapé kérdését csakis személyesen lehetett eldönteni– idézi fel Julika.

Az ülőbútor sorsát végül hosszas áruházi üldögélések után döntötték el, szó szerint türelemjáték volt ez, hiszen a lehetséges bútorokat ki kellett próbálni, tesztelni, hogy megtalálják a testnek és léleknek tökéletes, funkciójában is sokoldalú darabot. Végül meglett ez is.

A végeredmény pedig egy igazi világpolgár számára is meggyőző, letisztult, harmonikus enteriőr lett, ami lehetne a földkerekség bármelyik nagyvárosában, de Szolnokon is fogadhatja a legigényesebb üzletembereket, kiszolgálva a legmagasabb szintű elvárásokat. A cél teljesült, az álom megvalósult.

szerző:

S. Tóth Anikó
újságíró, tréner


Lakberendező:

Andrásiné Pocsalyi Julianna