Papp Linda - Ház a hegy hátán

Ház a hegy hátán

Budapest talán egyik legmagasabb pontján fekvő telkére épülő új építésű ház egy erdősült terület szélén, tiszta levegőjű, csendes utcában található.

A kétszintes épület belsőépítészeti tervezésekor elsődleges szempont volt, hogy a környező természetet a lehető legjobban viszont lássuk a belső térben, melyre a nagy üvegfelületek és tolóajtók jó alapot nyújtottak.

A kutya és gyerekbarát terek tervezésekor strapabíró padlóburkolatokra és az éles sarkak minimalizálására törekedtünk. Így alakultak ki a lekerekített élű előszobai szekrények, amelyek, lágyan, egyfajta invitáló/fogadó gesztusként terelik az embert a lakótér felé. A szekrényeket egyetlen nagy multifunkcionális térelemként kezeltük: egyes helyeken falburkolat, máshol szekrény, de rejtett és látható ajtó is található benne, melyek egy-egy alárendelt funkciójú helyiségbe vezetnek.

A földszinti “open space” életteret egy térbe állított kandallóval törtük meg, ami vizuálisan kijelöli a nappali és az étkező helyét, mégis utat enged az áramló térnek. A TV-t tolóajtókkal elrejtő nappali falat terveztünk, mely egyben tároló és dekoratív funkciókat is ellát.

A lépcsőnél egy megbízói kérés volt: a háttérbe helyezzünk el meleg árnyalatú ultravékony kőburkolatot – a többivel szabad kezet kaptunk. Eme tér legnagyobb ereje a tágasság és a fény, melyet a transzparens üvegkorlát reflexiói és egy izgalmas, ugyanakkor elegánsan elhelyezett, függesztett lámpacsoport tesz teljessé. Az így kialakult térbeli installációnak a pala burkolat biztosítja a drámai hátteret, a minden pillanatban változó fény-árnyék hatások és az enyhe légáramlatok pedig egy, szinte kinetikus szoborrá avanzsálják a kompozíciót.

A gyerekszobákban és a gyerekfürdőben a legkisebbek kérései szerint türkiz színt használtunk, és itt visszaköszönnek a lekerekített, gyerekbarát formák.

Világos színeket, sok fát és helyenként kontrasztokat használtunk a mélységek és az intimitás fokozására.