Papp Linda - Inspiráló nyugalom

Inspiráló nyugalom

A 60-as években épült társasház első emeletén lévő 55 m2-es lakást előző tulajdonosaik aprócska terekre osztották, így 3 félszoba egy fürdő és egy konyha volt a kiinduló állapot.

A megbízó kérése az volt, hogy a lehető legnagyobb térérzetet hozzuk ki a lakásból és a természetet hozzuk olyan közel, amennyire csak lehet.

A tereket újraszerveztük, kortárs alaprajzot alkottunk meg, ahol több funkció is helyet cserélt.
Az egykori konyha helyére került a fürdőszoba, mely így nagy, tágas ablakos helyiség lett, sok természetes fénnyel és szellőzéssel. A furcsa alaprajzú helyiségben egyetlen derékszöget sem találtunk, így hosszas fejtörés után úgy döntöttünk, hogy az amúgy is “zavaros” alaprajzot + falakat = síkokat nem tagoljuk tovább fugákkal, mert nyugtalanító lenne az összhatás, ezért a padlóburkolatra fehér műgyanta, a falra vízálló mosható festék került. A kád fölé nyúló pult alatt kapott helyet a kádtöltő csaptelep, mely ülő helyzetben kényelmesen használható, viszont a pultról cseppmentesen lehet akár filmet is nézni. Az egykori kamrából zuhanyzó lett, melyre, a káddal együtt, hexagon kerámia burkolat került.
A valódi fa, fényes fehér és matt szürke felületek harmonikus találkozásának végeredménye egy rendkívül megnyugtató hangulatot árasztó és minden igényt kielégítő fürdőszoba lett.

Térelválasztó elemekként beépített szekrényeket alkalmaztunk, az egykori fürdőszobából gardrób lett, melyben elfért a mosógép is, így szinte az összes tároló láthatatlan a lakásban.

A normálnak számító, mégis kissé alacsonynak ható belmagasság érzetét a hangsúlyos, vertikális elemekkel ellenpontoztuk. Kibontottuk a lelógó ajtó szemöldököket, szintmagas, óriási, üvegezett tolóajtóval határoltuk el a nappalit a hálószobától. Kontrasztos tónusokat szerepeltetünk, egy-egy sötétre festett végfal növeli a vizuális térérzetet.

A nappali egyik feléből étkezős konyha lett, melynek központi eleme az élményfőzést is biztosító konyhasziget.

A déli fekvésű ablakok nagy fákkal övezett zöld utcára néznek, melyek élő képekként keretezik a természetet, ezért függönyöket nem helyeztünk fel. A fürdőt és gardróbot leszámítva mindenhova tömörfa olajozott felületű svédpadló került, így a lakás legnagyobb felülete – mely egyben a mindennapi életnek talaja is – természetes anyagú. A lakás központi pontjára egy személyre szabott dekorációt készítettünk, a filózófiával is foglalkozó tulajdonos számára.

A “gondolkodók fala” az előszobából és a kanapéról egyaránt jól látható, svédpadlóval burkolt felület, melyen szabadon bővíthető, gravírozott réztáblákon olvashatóak Buddha, Szókratész, vagy éppen Eötvös József örök érvényű eszméi.

A végeredmény egy minden igényt kielégítő, nyugalmat árasztó otthon lett, mely a funkciók megfelelő kielégítésén felül a test és lélek pihenését szolgálja.

Papp Linda 
építész