Pongó Kriszta és Magyar Tibor - Okosotthon demo lakás projekt

Okosotthon demo lakás projekt

Szerkezetkész állapotban lévő újépítésű társasházban lévő kis alapterületű tetőtéri lakás komplex megtervezése volt a feladatunk. Az okosotthon demo lakás projekt tulajdonosa a piacon egyedülálló okosotthon fejlesztéssel foglalkozó magyar start up vállalkozás.

Az építésztervekből kiindulva a tervezési munkát a lakás teljes körű belsőépítészeti átalakításával kezdtük. A térrendezés mellett praktikus és élhető környezetet kellett megalkotni úgy, hogy a ferde tetősíkok minél kisebb mértékben befolyásolják a lakás használatát. A kis alapterületű lakás ellenére a fő feladat és az elvárás az volt, hogy minden okos funkciót beépítsünk. Ehhez emeltszintű világítási tervet kellett készítenünk. A smarthome funkciók mellett olyan designt kellett kialakítani, amely részben fiatalos, részben pedig megfelel annak a rétegnek, aki innovatív megoldások iránt érdeklődik.

Elsődleges szempont az volt, hogy az okosotthont fejlesztő cég leendő ügyfelei életszerű körülmények között kipróbálhassák a lakást. A tervezés során több ponton módosítani kellett a terveket annak érdekében, hogy hátrányból előnyt kovácsolva minél jobban kihasználjuk a tetőtér adottságait. Így a hálószoba, a fürdőszoba összes, a nappali és a konyha bútorainak egy része terveink alapján egyedileg készült. Ezek a bútorok közül kiemelnénk a hálószoba bútorait és a nappali ferde tetősíkban lévő ferde polcot. A hálószobai gardrób beülős része a hotelekre jellemző táskatartó, puff és ágyvég funkciót is betölti, mindamellett nagyon látványos design eleme a hálószobának a tükör borítással, tűzött kárpitozással és a csillárral. A nappali ferde tetősík tömegét optikailag ellensúlyozza a teljes falat beborító szokatlan formájú polcrendszer a benne elhelyezett led világítással és a zuzmóval.

Az első találkozáskor még nem is sejtettük, hogy mennyire összetett és komoly feladat lesz ezt a projektet véghez vinni, de napról napra egyre inspirálóbb volt a megrendelővel a közös munka.