Pongó Krisztina és Magyar Tibor - Szimmetria az asszimetriában

Szimmetria az asszimmetriában

Az “Év Fürdőszobája 2020” pályázat – szakmai I. díjas munkája

 

Egy modern kortárs fürdőszobát álmodtuk meg, amely a fürdőzést magasabb szintre emelve olyan tér élményt nyújt, ahol jó lazulni, kiszakadni a mindennapokból és minőségi időt eltölteni.

A tervezés során az egyik fő szempont a fenntarthatóság volt. Lényegesnek tartottuk, hogy olyan letisztult vonalvezetésű fürdőszobát alkossunk, ahol a felesleges elemeket mellőzzük, ezáltal csökkentve az ökológiai lábnyomát a helyiségnek. Olyan anyagokat használtunk, melyek környezetbarátok illetve újrahasznosíthatóak. Ilyen például a fürdőkád, a mosdók, a kőporcelán és a faburkolatok.

A másik fontos szempont az innovatív, jövőbe mutató termékek felhasználása. Az időtálló anyagok ugyanúgy fontosak a fenntarthatósághoz, mint a minőségi dizájn megteremtéséhez. Ezek a fogalmak számunkra sarokpontok egy élhető tér kialakításához.

Ahogy az aszimmetriában szimmetriát alkotva összeolvad a különböző geometriai formájú két tükör, úgy alkot egy egységet az eltérő formavilágú két tér részlet is. A jelenlevő letisztultság célja a tervezésben pontosan az, hogy segítse azt az utat a kikapcsolódásig, mint amikor egy szálloda vendég áthalad egy folyóson a wellnessig.

Az átlátszó kád, csaptelep és a csillár mind olyan dizájn elemek, amelyek észrevétlenül irányítják a fókuszt a falon lévő tapétára és a belső kertre. Ezért is alkottuk meg úgy ezt a teret, hogy itt legyen az a social place, ahonnan mindezt nyugodtan élvezhetjük.

Érdekes műszaki megoldás az átlátszó kád és kádkifolyó, melyhez a csaptelepet nem szokványosan a kifolyónál, hanem egy könnyen elérhető részen helyeztük el. A zuhanyzóba beépítettünk egy body dryer-t, amely napelemről működik és akár mellőzhető a fürdőlepedő. Az elhasznált vizet tisztítjuk és wc öblítésére használjuk.

A mai modern épületekbe egyre inkább bekerül a vízszűrő és a vízlágyító, és ebben a fürdőszobában különösképpen indokolt, így ezt mi is beterveztük.

Úgy képzeltük el álmaink fürdőszobáját, hogy az ne csupán a fürdésről szóljon.

Pongó Kriszta és Magyar Tibor