Rőmer Domonkos - Konyha a középpontban

Fókuszban a konyha

Rőmer Domonkos – a “LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2016” szakmai nyertes munkája

 

A feladat szerint: 40-es éveiben járó elvált férfi szeretne egy elegáns, férfias megjelenésű lakásba költözni. Sokszor fogad társaságot és legfőbb hobbija a főzés.

Kiemelt igényei között szerepel még a világítás korszerű és egyedi megoldása, igényes, pihenésre alkalmas fürdőszoba és terasz, valamint egy jól átlátható és méretes gardróbszekrény az öltönyeinek, ruháinak.

A tervezés első fázisában célom a kulináris élvezetek és a társasági élet színterét a lakás központjává alakítani. Ehhez elbontottam minden mozgatható válaszfalat, így egyetlen nagy teret hoztam létre. Ezután a strangok figyelembevételével leválasztottam a vendégmosdót és a privát fürdőszobát. A tér légiességének és megfelelő benapozásának érdekében tömör falat csak a szükséges minimális mennyiségben építettem, a privát zónát szinteltolással és transzparens térelválasztóval határoltam el.

A társasági mozgástér így a bejárattól a teraszig egyenes úton vezet, a nappalival háromszöget alkotva fogják közre a konyhát. Étkezni is itt lehet, hat – nyolc ember is le tud ülni. A társalgás és az étkezés is a főzéssel egy időben, remek baráti program.

Konyhai gépek sora segíti a legkülönfélébb ételek elkészítését. Fűszernövények és zöldségek frissen teremnek az erre kialakított mini-konyhakert ládáiban. Karnyújtásnyira, közvetlenül a munkapult fölött. Rejtett kamraszekrény nyílik a nappali felé és egy bortemperáló szekrény is helyet kapott.

Modern minimál és visszafogott retro stílus keveredik a játékos fiatalság és a megfontolt tekintélyesség jegyében. A konyha tiszta fehérségével, a természetes fénytől távolabbi elhelyezkedésével együtt is világos marad és egyértelműen dominál. A többi funkció csoport színei, anyagai sötétebbek, elegánsak, tekintélyt sugároznak, vagy színt és játékosságot visznek a lakásba.

Rőmer Domonkos
belsőépítész – lakberendező