Év Lakberendezője 2016 - interjú

A LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2016 szakmai nyertese: Rőmer Domonkos

 

Rőmer Domonkos“Az eredetiség a kreativitással kezdődik: egy egyszerre újszerű és hasznos koncepció létrehozásával. De ezzel még nincs vége. Azok az emberek az eredetiek, akik valósággá változtatják a víziójukat.”

Adam Grant

 

 

Viczán Ágota:
Immáron másodszorra köszönthetünk a nyertesek között, 2015-ben Te voltál a Pályakezdők közönség díjazottja és most a szakmai első helyezett.

Rőmer Domonkos:
Igen, nagyon pozitív visszajelzés volt, hogy a közönség az én munkámat szavazta meg a legjobbnak, hiszen elsősorban nekik, megbízóknak tervezünk. De az elismerés a szakmai döntéssel vált teljessé, így együtt a legnagyobb megtiszteltetés.

V.Á.:
Sok mindenről beszélgettünk 2015-ben. Elmondtad, hogy Pécsett tanulsz építőművész szakon, elmesélted, hogy hogyan gondolkodsz az adott térről, melyek az elsődleges szempontjaid a tervezéskor, hogy bírod a strapát 🙂 és hogy motivál a siker.
Ezért kérlek most mutasd be a pályamunkádat.

R.D.:
A project egy 21 lakásos társasház 2. emeletén van, Budapest I. kerületének vízivárosi részén, a Budai Vár északi szélének közvetlen közelében. Közel 70 m2 alapterületével nem mondható kis lakásnak, de a jól használható, élhető terek, funkciókapcsolatok optimális kialakításához kellettek a kreatív gondolatok.

Középkorú, igényes, elegáns férfinak készült a lakás, aki hozzám hasonlóan a főzés, a kulináris élvezetek szerelmese. Gyakran áthívja a barátait, akár nagyobb társaságokat is fogad.

Férfias megjelenésű, praktikus otthonra vágyott, ami kiszolgálja a munka utáni pihenését is.

A tervezésnek úgy kezdtem neki, mintha csak magamnak készülne a lakás, így a motiváció is nagyobb volt, hogy valami igazán jót alkossak.
Az adott térszervezés nem felelt meg az igényeknek és az ízlésemnek sem. Sötét tereket, a helyiségek között esetlen közlekedőket, kihasználatlan, elvesztegetett négyzetmétereket láttam benne. Egy átlátható és körüljárható, kellemes környezetet akartam megformálni, ami a lakójának életviteléhez maradéktalanul idomul. Ehhez át kellett csoportosítanom a különböző funkciókat, a strangok helyét, a tájolást, a megfelelő benapozást szem előtt tartva.

Így készült el a végső koncepció – fókuszban a konyhával. A különleges tölcsér alak segítségével e köré szerveződnek a társasági életterek és közlekedők, perifériára terelve a privát zónákat.

A terv egy egyedül élő, nyitott, társasági emberre van hangolva, így e szektorok szigorú különválasztására nincs feltétlenül szükség. Teljes felületen transzparens elemekkel és szinteltolással oldottam meg az intim szféra lehatárolását, meghagyva a lakást egy nagy, átlátható tágas térnek.

Lakáskultúránk folyamatos változásában rengeteg befolyásoló tényező játszik szerepet – akár a történelem és életvitelünk alakulása, vagy az éghajlatváltozás, a technikai fejlődés. Ez utóbbi – korszerű gépészeti rendszerek, új minőségi anyagok – napról napra szélesebb perspektívát enged. A modern irányzat híveként, az egy légtérben elhelyezett, összenyitott funkciókat szeretem, ahol „csak azt takarjuk el, amit muszáj”

V.Á.:
A színek, formák tekintetében mi volt a vezér motívum?

R.D.:
Amikor férfias lakásról beszélünk, gyakran társítunk hozzá sötét színeket, erős kontrasztokat, monokróm összképet. Ettől szerettem volna kicsit elrugaszkodni, egy játékos, színes, világos enteriőr megteremtésével, aminek a logikai felépítés és a karakteres geometria adja a vonzerejét.

V.Á.:
A tendenciát tekintve jövőre is találkozunk! Várom! 🙂

 

Az interjút Viczán Ágota készítette.

Év Lakberendezője 2016 pályázat