A Design Szerviz a Lakberendezők Országos Szövetségének új videó blogja. Ez itt a 3. rész, amiben kiderül, hogy bizony szakemberre tényleg szükség van!

Bízunk benne, hogy egyre többen ismerik fel, hogy – igényesen gondolkozni érdemes -, és ehhez bizony lakberendező, a szakmát magas színvonalon képviselő szakember is szükséges.

 

 

További részek

Design Szerviz 1.
Bemutatkozik a csapat
Design Szerviz 2.
Háziasszony vs lakberendező
Design Szerviz 3.
A konyhatervezés alapjai
Design Szerviz 4.
Mi van a konyhában?!
Design Szerviz 5.
Gépek a konyhában
Design Szerviz 6.
A tökéletes konyha
Design Szerviz 7.
Gépészkedünk!
Design Szerviz 8.
Tűz és Víz

 

A konyhatervezés alapjai

A konyha ma különleges szerepet játszik életünkben. Minden, amit a „családi tűzhely melege” kifejezés takar. Napunk kezdete és vége, a kávéillat, a közös beszélgetések, nevetések, a napi gondok lerakásának, a feszültségek feloldásának helye. Megérdemli – megérdemeljük-, hogy családunk és a magunk kedve szerint alakítsuk.
Ezért nagyon fontos, hogy megfelelő gonddal és odafigyeléssel tervezzük meg.

A tervezési munka a következő részterületekből tevődik össze: a formatervezéssel a termék arányait, formáit, színeit határozzuk meg. A funkcionális tervezéssel a használati, ergonómiai funkciókat. A bútorok méretezése a használati tárgyak és az ergonómiai méretek figyelembevételével történik, (ergonómia: a tárgyak és munkakörnyezet kialakítását célozza azért, hogy az ember teljesítőképességét a legmagasabb fokon kifejthesse, továbbá az ember kényelmét, biztonságát és egészségének megőrzését biztosítsa.) A szerkezettervezéssel az alkatrészek, szerelvények, szerkezetek kialakítása történik, végül az anyagtervezés során a termék anyagféleségeit határozzuk meg.
Az ergonómiai tervezés során elkerülendő: a feleslegesen nagy útvonal hosszak miatti járkálás, a rossz elrendezés miatti ügyetlen mozdulatok, a rossz tárolási körülmények miatt gyakori keresés és a kis hely a munkavégzéshez.

 

Általános ergonómiai méretek a konyhában

  • munkalap magasság: 85-95 cm
  • felső szekrény alsó síkja: 130-150 cm
  • legfelső polc: 185 cm
  • munkalap-felső szekrény közötti távolság: 45-60 cm
  • lábazatmagasság: 10 cm
  • munkalap mélység: min. 60 cm
  • munkalap túlnyúlás max. 3 cm
  • felső szekrény mélység max. 40 cm
  • lábazat visszaállás min. 5 cm

Szabályok

Számos olyan általános ergonómiai szabály van, melyeket mindenképpen érdemes betartanunk, ha jól használható, kényelmes, funkcionális konyhát szeretnénk. Ilyenek pl.: sem mosogatót, sem főzőlapot nem helyezünk sarokba közvetlen a fal mellé, a magas szekrények a sor szélére kerülnek, a sütő- és hűtőkészülékek a kényelmes munkazóna magasságba kerüljenek, a természetes fényt kihasználva, ha mód van rá, a mosogatót helyezzük ablak elé, felső szekrényt ott tervezzünk, ahol alsó rész is van, a munkalapok éleit legömbölyítetten kell tervezni, továbbá a tárolószekrényeknél fontos követelmény az áttekinthetőség és a könnyű hozzáférés, ezért a teljes mélységig történő kihúzás lehetőségét biztosító szerkezeteket kell alkalmazni.

 

A következő részben megismerhetünk néhány érdekes funkcionális szerkezeti megoldást!

 

 

A Design Szerviz csapata:

 

[button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/acs-erzsebet-2.html” color=”black”] Ács Erzsébet, Elnök[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/hirek-palyazatok/nem-mindenki-szuletett-diogenesznek.html” color=”black”] Dorogi Gabriella, műsorvezető[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/bardoczky-andrea.html” color=”black”] Bárdóczky Andrea, Hálószoba[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/pongo-krisztina.html” color=”black”] Pongó Kriszta, Nappali és étkező[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/budai-ildiko.html” color=”black”] Budai Ildikó, Fürdőszoba[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/cseh-edit.html” color=”black”] Cseh Edit, Home Office[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/takach-batta-tibor.html” color=”black”] Takách-Batta Tibor, Világítás, épületgépészet[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/petyerak-katalin.html” color=”black”] Petyerák Katalin, Nappali és étkező[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/darida-sarkozi-anita.html” color=”black”] Darida-Sárközi Anita, Gyerekszobák[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/vezetosegi-tag/elnokseg-ceges-tagja.html” color=”black”] Kővári Judit, Oktatás[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/” color=”black”] Hadnagy Timi, Teraszok és kert[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/kosztyu-brigitta.html” color=”black”] Kosztyu Brigitta, Konyha[/button]

 

Ne maradj le a Desing Szerviz egy részéről, és a vele kapcsolatos extra tartalmakról sem!

[button link=”https://www.facebook.com/lakberendezok.hu”] Facebook[/button] [button link=”https://www.instagram.com/lakberendezok.hu/” color=”lightblue”] Instagram[/button] [button link=”https://www.youtube.com/channel/UCbSwm87O7LugMn1r2sGqSHQ” color=”red”] You Tube[/button] [button link=”https://hu.pinterest.com/lakberendezokhu/” color=”red”] Pinterest[/button]

 

Az epizód a nono art konyhastúdióban került felvételre. 

A Design Szerviz az OTP Lakástakarék támogatásával jött léte. Köszönjük!

OTP Lakástakarék Zrt.