Rőmer Domonkos - Játék a fényekkel

Játék a fényekkel

 

Egy új építésű családi ház belső terének kialakításához kértek nemrégiben segítséget tőlem. A ház Érden található, nagyjából 130 m2 alapterületű, egy szintes. Déli homlokzaton teljes hosszában nyitott a kert felé. Jelenleg is kivitelezési munkálatok folynak a ház körül és házon belül.

Megbízóm egy Török születésű, középkorú férfi. Letisztult, tágas, minimál jellegű otthont kívánt fölösleges tároló bútorok és funkció nélküli kiegészítők nélkül. Az ebből következett egyszerű, nyers terek mellett formatervezett megoldásokra volt igénye, különösen a mennyezeten és a TV falon. Ezen kívül egy attraktív kandallót is szeretett volna és csak néhány visszafogott, elegáns bútort. Kulcsszava mégis a világítás volt.

A teljes lakásban összefüggő ledsorok, egyedi tervezésű világítások és díszfények játékos folyamát, kusza harmóniáját akarta látni egy kényelmes fotelben ücsörögve.

Megfelelő benapozással és széles terekkel, de alacsony belmagassággal rendelkezik a lakás. Ezért függesztékek helyett minimális vastagságú álmennyezetbe süllyesztett halogén spot lámpákat használtunk és fehér, kis mértékben tükröződő műgyanta padlót, ami egybefüggő felületet képez és vertikálisan növeli a térérzetünket. A körök és a sokszög formák fényeikkel együtt a padló tükrében újra megjelennek, így a fényjáték körforgása egybefogja az enteriőrt.

A világítás mellett a fehér dominál, ami világos, de kicsit hideg, steril érzést eredményezhet. Ennek lágyítása érdekében sok faanyagot, meleg árnyalatú kőburkolatot, textilt és bőrt kombináltam egymással, a fényekkel és a formákkal.

 

Rőmer Domonkos
építész – belsőépítész