A Design Szerviz a Lakberendezők Országos Szövetségének új videó blogja. Ez itt a 5. rész, amiben részletesen végignézzük, hogy milyen berendezések és bútorok találhatóak egy konyhában!

Bízunk benne, hogy egyre többen ismerik fel, hogy – igényesen gondolkozni érdemes -, és ehhez bizony lakberendező, a szakmát magas színvonalon képviselő szakember is szükséges.

 

 

További részek

Design Szerviz 1.
Bemutatkozik a csapat
Design Szerviz 2.
Háziasszony vs lakberendező
Design Szerviz 3.
A konyhatervezés alapjai
Design Szerviz 4.
Mi van a konyhában?!
Design Szerviz 5.
Gépek a konyhában
Design Szerviz 6.
A tökéletes konyha
Design Szerviz 7.
Gépészkedünk!
Design Szerviz 8.
Tűz és Víz

 

A konyha műszaki tervezése

A korpusz: a test szóból származik. Megkülönböztetünk szilárdan összeépített (enyvezett vagy csavarozott) és lapra szerelt vagy szétszerelhető konstrukciókat.

Az alsó szekrények jellemzői: lábazaton állnak (szokli), állítható lábakkal + lábléccel, alulról fenéklap zárja le, tető nincs, a tetőt összekötő lécek helyettesítik, a felső lezárást a munkalap adja, hátul a korpuszt hátlap zárja le, amelynek nagy szerepe van a merevség megtartásában és a homlokzat, vagyis az ajtólapok és fiókelők, azaz a front adják a konyhabútor esztétikai jellegét, stílusát.

 • Az ajtó szerkezet szerint lehet tele ajtó, valódi keret-betétes ajtó, idompréselt eljárással készülő keret-betét utánzat és íves ajtó.
 • Nyitásmód szerint pedig lehet oldalra nyíló, tolóajtó, lenyíló ajtó, redőnyös ajtó és akár hajtogatható / harmonika ajtó is.
 • Anyag szerint megkülönböztetünk tömör fa, laminált forgácslap, lakkozott forgácslap, forgácslap impregnált, lakkozott papírvázas fóliával, MDF lap, üveg és furnér ajtókat.

A munkalap készülhet szekrényenként, vagy több alsó szekrényen átfektetve összeköti azokat. A munkalap postforming eljárással, felületborító anyag felhasználásával készül. A hordozó anyag 28 vagy 38 mm vastagságú, finom felületű faforgácslap. Az él a felületborító anyag felragasztása előtt többnyire R8-as sugárban lekerekített. A hazai vagy külföldi származású munkalapok felületét egyaránt szabványnak megfelelően készült dekor réteg borítja. Ezen szintén rétegekből álló és a forgácslapra ragasztott 0,7-0,9 mm anyag nemzetközi megnevezése HPL. A konyhai munkalapoknál a megjelölés utal arra, hogy a hordozó anyag magasnyomású laminálási eljárással készülő bevonattal van ellátva. Főbb követelmények: teherbírás, ütés- és kopásállóság, ellenállás a háztartási kémiai anyagoknak, hőállóság, víz- és nedvességállóság. Általános méretek: 60 cm széles, 28/38 +0,7-0,9 mm vastag, 410/520 cm hosszú gyártótól függően.

Speciális munkalap anyagok: fém, vörösréz, gránit, corian, Marlon, Waporan (műgránit, ezek ásványi rész: márvány, gránit, kvarc és kő akrilgyantákkal keverve) – könnyen megmunkálható, akár mosogatótálca is, íves felületek, természetes kvarc felületek gyantával keverve – rendkívül ellenálló, antibakteriális felület, 95 %-ban természetes kvarc tartalommal.

A mosogató lehet a munkalapra épített, alulról beépített és a szekrényre ráületett is, a választott típust meghatározza, hogy milyen nagy a háztartás, van-e mosogatógép.

Alaptípusok jobbos v. balos kivitelben is léteznek, (érdemes odafigyelni a jobb- vagy balkezességre): egy medencés, csepegtetővel vagy anélkül, két medencés csepegtetővel vagy anélkül és másfél medencés csepegtetővel. Az anyaguk lehet : krómacél, kerámia, zománcozott acél, kvarc-akril (műgrágnit), gránit és kő.

Alapszerelvényeknek nagy a fontosságuk, pl. a fogantyúknak karakter meghatározó szerepe van, a fő cél, hogy könnyen használható legyen, manapság a kevésbé látványos élfogantyúk, fogantyúprofilok kerültek előtérbe, de most úgy tűnik, a fogantyúk rövid rejtőzködés után újra előbukkantak. Népszerűek lesznek a megszokott rozsdamentes acéltól vagy feketétől elértő változatok, mint például a réz ötvözetek.

A konyhabútoroknál oldalra nyíló, felnyíló és toló ajtónyitási módokat alkalmazunk. Oldalnyíló ajtók működtetéséhez csapos, csuklós és kivető pántokat használunk. Ezen kívül tolóajtó pánt és rugós felnyíló vasalatokat alkalmazunk.

Gépek

Szerencsére ma már számos gyártó rendkívül széles termékpalettájából választhatunk igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően a konyhai gépek közül. A 2018-as évek egyik különleges trendje a sötétített metálfényű szürke színű konyhai készülékek. A rozsdamentes acélból készült gépek már elég ideig uralkodtak a piacon, ezért nem meglepő, hogy újfajta innovációval rukkoltak elő.

Ha van rá lehetőségünk, vegyük figyelembe, hogy azonos típusokat alkalmazzunk a konyhában.
A főző- és sütőberendezések lehetnek elektromos, indukciós vagy halogén fűtőrendszerű üvegkerámia főzőlapok – 2-3 körös főzőzónákkal (könnyen tisztítható), az indukciós főzési mód esetében a főzőlapok hidegek maradnak. A fazék egy elektromosan és mágnesesen nem vezető lapon áll, amely alatt indukciós tekercsek vannak elhelyezve. Ezek a főzőedény fenékrészében váltakozó mágneses mezőt hoznak létre, ezért a hő magában az edényfenékben keletkezik, illetve lehetnek gázfőzők is.

 

Energiafelhasználási sorrend alacsonytól a magasig:

 • indukciós főző
 • elektromos áram üvegkerámia lap
 • elektromos áram öntöttvas lap
 • gázfőző

Gyorsaság szempontjából:

 • indukciós főző
 • gázfőző
 • elektromos főző üvegkerámia lappal
 • elektromos áram öntöttvas lappal

További konyhában használatos alap géptípusok: gőzpárolók, sütők (elektromos, gáz), hűtő- és fagyasztószekrények: alacsony, vagy magas típus, munkalap szintjével azonos tetősíkkal, aláépített, beépített típusok, valamint az elszívók: szekrény alá épített (rejtett és kihúzható), kürtős/fali, sziget elszívó, sőt ma már léteznek a pultba süllyesztett változatok is. Az biztos, hogy a legjobb elszívóhatást a beköthető és kivezethető készülék eredeményezi.

Az intelligens készülékek gyors ütemben fejlődnek és bárki, aki egy új konyhát 2018-ban telepít, ne hagyja ki ezeket a kényelmi szolgáltatásokat! Okos telefonunk lehetővé teszi számunkra, hogy távolról irányítsuk a konyhánkat. További segítőink a mozgásérzékelős konyhai csapok, amelyek érzékelik a kezek jelenlétét és automatikusan bekapcsolnak. Hűtőszekrények, amelyek figyelmeztetni tudják Önt, ha egyes élelmiszerek már fogyóban vannak, vagy egy kávéfőző, amit beprogramozva elkészíti a kávét amikor felébredtünk. Az integrált hangszórók és világítás iránt is nő az érdeklődés. Ezek mindegyike egy központi rendszeren keresztül irányítható szintén egy mobiltelefonra telepített applikációval.

Trendek

2018 a kontrasztok éve lesz, a konyhabútorok világában mindenképpen. Izgalmasan keverednek a természetes textúrák és az élénk tiszta színek.

A színhasználat a konyhában rendkívül fontos és tükröznie kell a lakástulajdonosok személyiségét. A szürke tetszetős árnyalatai és a fehér mellett megjelennek az új erőteljes színek, a sárga, zöld, kobalt kék, a fekete, a szilva és az év színe az ultravilola is. Újdonság lesz a sötét árnyalatok és a világosabb színek izgalmas keverése, ami változatos látványt kelt. Az ipari stílusú jellemzők, például a beton hatású bevonatok, a betonfúvott ajtók és a beton hatású ajtók továbbra is teret nyernek. Az arany alkalmazása már több éves tendenciát mutat, de még jobban felerősödik 2018-ra. A neutrális színek és az organikus textúrák kombinálásával meleg környezetet teremt, mind a stílus, mind az anyagok tekintetében.

 

 

További részek

Design Szerviz 1.: Bemutatkozik a csapat
Design Szerviz 2.: A háziasszony és a lakberendező
Design Szerviz 3.: Szakemberre tehát szükség van – a konyhatervezés alapjai
Design Szerviz 4.: Mi van a konyhában?!

 

 

 

 

 

 

 

 

A Design Szerviz csapata:

 

[button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/acs-erzsebet-2.html” color=”black”] Ács Erzsébet, Elnök[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/hirek-palyazatok/nem-mindenki-szuletett-diogenesznek.html” color=”black”] Dorogi Gabriella, műsorvezető[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/bardoczky-andrea.html” color=”black”] Bárdóczky Andrea, Hálószoba[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/pongo-krisztina.html” color=”black”] Pongó Kriszta, Nappali és étkező[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/budai-ildiko.html” color=”black”] Budai Ildikó, Fürdőszoba[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/cseh-edit.html” color=”black”] Cseh Edit, Home Office[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/takach-batta-tibor.html” color=”black”] Takách-Batta Tibor, Világítás, épületgépészet[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/petyerak-katalin.html” color=”black”] Petyerák Katalin, Nappali és étkező[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/darida-sarkozi-anita.html” color=”black”] Darida-Sárközi Anita, Gyerekszobák[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/vezetosegi-tag/elnokseg-ceges-tagja.html” color=”black”] Kővári Judit, Oktatás[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/” color=”black”] Hadnagy Timi, Teraszok és kert[/button] [button link=”https://lakberendezok.hu/tervezo-kozosseg/tervezok/kosztyu-brigitta.html” color=”black”] Kosztyu Brigitta, Konyha[/button]

 

Ne maradj le a Desing Szerviz egy részéről, és a vele kapcsolatos extra tartalmakról sem!

[button link=”https://www.facebook.com/lakberendezok.hu”] Facebook[/button] [button link=”https://www.instagram.com/lakberendezok.hu/” color=”lightblue”] Instagram[/button] [button link=”https://www.youtube.com/channel/UCbSwm87O7LugMn1r2sGqSHQ” color=”red”] You Tube[/button] [button link=”https://hu.pinterest.com/lakberendezokhu/” color=”red”] Pinterest[/button]

 

Az epizód a nono art konyhastúdióban került felvételre. 

A Design Szerviz az OTP Lakástakarék támogatásával jött léte. Köszönjük!

OTP Lakástakarék Zrt.