Salamon Enikő - Okosotthon a toppon

Okosotthon a toppon – Wesfalia 704.

A LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2021. pályázat Szakmai különdíjas munkája

 

A lakástulajdonos húszas évei végén járó fiatalember, népszerű vlogger, játékfejlesztő, a képernyő és a technika megszállottja. Otthonról dolgozik. Hobbija a futás és a természetjárás.

Tervezési koncepcióm egy modern, férfias, fiatalos, praktikus de mégis extravagáns, egyedi és kényelmes otthon megteremtése.

Falak bontásával a teret nyitottabbá tettem. A lakásba belépve egyedi tervezésű fogas és pad található, valamint egy nagy tükrös szekrény plusz tároló funkcióval.

A fürdőszoba helye adott volt, a kis teret mennyezetig érő tükörrel tágítottam, és Sicis Vetrite üveg burkolattal tettem egyedivé, kiegészítve kőhatású lapokkal.

A ferde tetősíkú, hatalmas tetőablakokkal rendelkező hálószobába egyedi gardróbot terveztem üveg tolóajtókkal, amely a helykihasználás szempontjából volt célszerű. A tükör és üveg kombináció segítik a tér megnagyobbítását. Egy futópad is helyet kapott itt, mely különleges fenyőerdőt ábrázoló dekorációs falfestés előtt helyezkedik el. A főként fekete, sötétzöld, betonszürke színdominanciájú enteriőrt natúrfa járólap teszi világosabbá és melegebbé. A designban fellelhetőek modern, indusztriális, avantgárd, streetart, és elegáns-luxus elemek is.

A hatalmas lamellás ajtajú beépített szekrények diszkréten rejtik a mosókonyhát és a háztartási eszközöket. A konyhában egy különleges formatervezésű sziget egészíti ki a relatíve kis munkafelületet, amely alá tökéletesen illő és teljesen betolható bárszékeket választottam. A szigettel összeköttetésben található az egyedi tervezésű bővíthető étkezőasztal, ahol alkalomadtán négy fő is le tud ülni.

A homeoffice egy igazi kánaán egy digitális guru számára, aki rengeteg időt tölt a képernyő előtt. Az íróasztal elektronikus mechanikával állítható magasságú. A monitorok szintén állíthatóak és forgathatóak. A designhoz tökéletesen illő Sedna Elements cement-antracit kőhatású kapcsolócsalád termékeit választottam, bár a kapcsolók ebben az okosotthonban szinte másodlagos szerepűek, mivel a tulajdonos Wiser applikációval telefonról irányíthat mindent, emellett automatikusan is működteti a rendszer a világítást, hűtést, fűtést, árnyékolást.

A nappaliban kapott helyett, egy DRU – VIRTUO elektromos kandalló, amely a 3D lángképet egy egyedülálló vetítőrendszerrel generálja és egy valódi rönktűz képét utánozza, és még a fa pattogása is hallható, plusz telefonról irányítható az összes funkciója.

A hatalmas terasz a relaxációt és társasági életet egyaránt szolgálja, melyhez tökéletes társ az Ofyr grillsütő.

 

Salamon Enikő 
lakberendező