Tarpataki Károly - Igényes konyha

Igényes konyha

Eszter konyhája

 

Igényes megrendelőnek, igényes tervekkel, igényes anyagokból és igényes kivitelezéssel, készült el a részben nyitott és hatalmas étkező-konyha. Tulajdonképpen egy kivitelezőn keresztül jutottam ehhez a megbízáshoz, és ismertem meg az igényes hölgyet aki maga is kreatív ember, kertépítéssel és kerttervezéssel foglalkozott.

Először csak rajzos tanácsadás szintjén indult a dolog, aztán látva az ötleteimet, meglátásaimat bizalmat kaptam gyakorlatilag az egész konyha projekt megtervezésére. Személyesen kilátogattam a helyszínre, felmértem a helyiséget, a lehetőségeket, feljegyeztem a kívánságokat és belevágtunk a közös munkába, mert hiszen rendszeresen konzultáltunk az adott állapotról, e-mailben és időnként személyesen.

Gyönyörű hi-tech cseresznye konyhabútor mindenütt, a viszonylag nagy alapterületen (27m²). Az ablakokon besüt a nap, és látszik a gyönyörű kert. Alapvető kérés volt, hogy viszonylag sok étkező hely legyen, a gyakori vendégekre való tekintettel. Az is kérés volt, hogy mindenhol normál asztalmagasság legyen (74cm), így a főző szigetnél két szintet kellett kialakítani, egyet a főzéshez és lejjebb az étkezéshez, mely azt hiszem szépen sikerült. Ide a gyerekek is fel tudnak ülni. Sok változaton rágtuk át magunkat, mire mindenki elégedett lett.

  • Hazánkban szokatlan különlegesség, hogy két vízvételi helyet terveztem be. Az egyik a fal melletti nagy mosogatótál a csappal és a mosogatógéppel az ablaknál, egy másik kis méretű tál csappal a főzőszigeten, hogy főzés közben mindig kéznél legyen, és ne kelljen forgolódni, munka közben ha víz kell.
  • Újdonság a falba süllyesztett LCD televízió, előtte védőüveggel, ez a háziasszony ötlete és kérése volt. A szép megoldás a kivitelezőt is dicséri.
  • Kérés volt, hogy az utcai ablakhoz hozzá lehessen férni. Ide ezért csak 32 cm (felső elem) mélységű, lebegő azaz lábazat nélküli elemeket terveztem, alul rejtett világítással.
  • Éléskamra híján, egyedi bútortervezéssel enyhítettem az étel tárolási problémán. Egy csupa lenyíló ajtós cseresznyefa szekrényke született, felső részén beépített rejtett világítással. Ránézésre egy magas komódnak tűnik.
  • Természetesen megterveztem a szükséges falnézeteket, az álmennyezet formáját és elhelyezkedését a beépített világításokkal, hiszen ennek belsejében megy a páraelszívó elvezető csöve is ki a szabadba.

Valójában az egyetlen olyan tervezésem volt amit lényegében maradéktalanul úgy valósítottak meg ahogy megterveztem anélkül, hogy a munkálatokat ellenőriztem vagy felügyeltem volna. Ez dicséri a tulajdonos és a kivitelező korrektségét és precizitását. A gyönyörű kiviteli fotókat is a megbízóm Eszter küldte el nekem.

 

Tarpataki Károly

lakberendező

Tervek:

A megvalósult konyha: