Terleczky Ádám - Hosszútávra tervezett belső terek

Terleczky Ádám - Hosszútávra tervezett belső terek

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Lakberendezők Országos Szövetsége különdíját elnyerő munka

 

 

A hosszútávra tervezett belső terek lényege, hogy ne egy aktuális trendet alkalmazzunk, hanem olyan anyagok és motívumok, melyek kortalanok. A klasszikus csipke, kézműves alkotás, melyet már 19. századtól hazánkban is készítik.

Jelen esetben egy olyan többfunkciós bútort terveztem, melynek a homloklapján és a fiókok belső oldalain is megjelenik a csipke minta. A homloklapon egy festett üveglap kerül elhelyezésre, melyre a minta olyan módon került megjelenítésre, hogy ahol szükséges, ott áttetsző marad az üveglap. Megvilágítás esetén a minta életre kel és a sötét kontúr ábra helyett, fényjátékként bármilyen enteriőr méltó központját alkotja. Az elképzelés szerint egy elegáns, modern, kontrasztos kis konyhában, szigetként és bárként üzemel, melynek munkalapjait eltolva praktikus, hasznos bútorrá változik. A mosogató és a csaptelep látszó, könnyen használható, a front oldalról fűszernövényekkel takarhatjuk. A mellett két oldalt eltolható munkalapok megduplázzák a munkafelületet, melyen helyet kapott egy kerámia lap, mely csukott állapotban nem látható. A nagy eltolt munkalap, mely a nappali felé mozdul, kényelmes előkészítő, vagy étkező funkciót kaphat. Ebben az esetben átlátszó akril székeket választottam, mely a funkcióját ellátja, azonban a látványból mégsem vesz el semmit transzparens megjelenésének köszönhetően.

A felhasznált anyagok, színek és minták tekintetében mindenképpen fontosnak tartottam, hogy kiemeljem az organikus vonalat. A letisztult szögletes bútort szépen ellensúlyozza a mintás fiók betét és a homloklap. A bútor nagyméretű kerámia lapokkal burkolt szerkezet, mely fényes és matt felületekkel, természetes köveket idéző mintájával egy markáns, robosztus érzést kelt, amit a csipke lágyít. Visszafogott, nagyon elegáns, hatásával minden enteriőrbe illeszkedik, színtől és anyagtól függetlenül.

Ha nem akarunk ennyire komplex funkciót adni neki, akkor fix bútorként recepciós pultnak, kiállítási standon információs pultnak is alkalmas, de a méretek módosításával irodai asztalnak megfelelő lehet.

 

Terleczky Ádám