Papp Linda - Halasi Csipke korunk otthonában

Papp Linda - Halasi Csipke korunk otthonában

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Lakberendezők Országos Szövetsége különdíját elnyerő munka

 

 

Árnyjáték a fürdőben

A csipke legcsodálatosabb tulajdonságai közé tartozik, hogy áttört és aprólékos. A gazdag motívumkincset rengeteg fáradságos munkaóra árán érjük el, a csipkék mérete azonban többnyire kicsi. A kis méretet, amely számos – kincset rejt – méltónak találtam arra, hogy az aprólékos csodákat felnagyítsuk. Egy kocka alakú keretbe, melyet keresztmerevítőkkel láttam el, kisebb méretű, szimmetrikus mintázatú, négyzetes formájú csipkéket helyeztem a kocka minden lapjára, belül pedig egy fényforrással láttam el. A könnyű szerkezet fellógatható, s így létrejön egy lámpa, amely csodálatos árnyjátékot játszik a falakon, mellyel így a csipke túllép határain és térképző elemmé válik.

Tervemben a lámpát egy luxus fürdőszoba mennyezetére és két falára helyeztem. A már-már meseszerű árnyjáték – mely a kisebb szellőktől mozog, forog – az olyan térben meditatív, ahol kellemes a sötétség és pihenő, rekreációs funkciót tölt be, így nem zavarja, hanem elősegíti az ott zajló tevékenységet.

A párás környezet nem árt, hanem éppen használ a csipkének, hiszen azt készítésekor is magas páratartalmú helyiségekben készítették a vékony, törékeny szálak megóvása miatt.

Hálószoba finom részletekkel

 

A csipkét általában nők készítik és nők(nek) vásárolják, így nem csoda, hogy jelenlétük az enteriőröket női energiával töltik fel. A finom részletezettségű csipkéket különböző szokványos és újszerű módon egyaránt elhelyeztem a tervezett hálószobában.

A szoba külső nézeténél törekedtem az unisex megjelenítésre, így egy képszerű, keretbe foglalt „csipkekép” jelenik meg az ajtó mellett. A nagyméretű forgó ajtó kör alakú fém fogantyúja mindkét oldalán kapott 1-1 üvegbetétet, amely alá kisméretű, kör alakú csipkét helyeztem. Ezzel a minimalista térelem jól védett módon, az egyik legjobban látszó pontján egy tradicionális kiegészítő koronát kapott.

A szobába érve már felerősödik a femin hangulat; az ágy fölött különböző méretű kikeményített pillangó dekorációk „szállnak” az álmokkal, néhány díszpárna csipke huzatú, illetve a két függeszték is csipke lámpaburát kapott.

Végül, de nem utolsó sorban a konzolasztal rakodófelülete két olyan üveglap, melyek közé szintén elhelyeztem egy teljes méretű csipke terítőt, így azt az üveglapok között jól védetten, az év minden napján biztonsággal használhatjuk és csodálhatjuk.

 

Papp Linda