Prágai Eszter - Variációk Halasi Csipkére

Prágai Eszter - Variációk Halasi Csipkére

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Junior Art Center különdíját elnyerő munka

Ahogy az idő előrehaladtával tolódott ki jobban és jobban a pályázati határidő, annál több gondolat ébredt bennem, hogy mennyi helyiségben és mennyiféleképpen is meg lehet jeleníteni ezt a gyönyörű hungarikumot.

Először a hálószoba ötlete alakult ki bennem: egy modern enteriőrbe helyeztem a csipke motívumot, egészen pontosan látszóbeton formájában egy lebegő franciaágy mögötti falon felfuttatva mennyezetig, majd ott folytatódva. Maga a szoba egyszerre tükrözi beton falával a modern, minimalista letisztultságot, berendezési tárgyaival pedig – kontrasztként – a XVII.-XVIII. századi barokk stílust.

Prágai Eszter - Variációk Halasi Csipkére

Másodszorra egy hallban/közlekedőben jelenítettem meg a csipkét: egy konzol asztal üveg „lábszerkezetébe” álmodtam. Ez az üveg egy gonghoz hasonlító katedrál üveg. Ez az üvegtípus számos díszüveg alapanyaga és előszeretettel használják az belsőépítészetben, bár inkább térelválasztó funkcióval. Érdesen mintázott felületű üveg, amely egyáltalán nem vagy csak alig látszik át, egyik oldala teljesen sima felületű, míg a másik oldal recés vagy mintázattal kerül kialakításra, jelen esetben a „Négyvirágos terítő” mintájával. Az enteriőr maga megidézi egyben az “art déco” stílusjegyeit is.

Prágai Eszter - Variációk Halasi Csipkére

Harmadszorra egy klasszikus fürdőszoba jutott eszembe, ahol egy antikolt tükrön jelenik meg dombormintázatként a halasi csipke a fürdőkád hátterében, mintegy egymás szépségét és időtállóságát kiemelendő két stíluselem. Ezt a térelválasztó falat reflexiós katedrál üveg borítja a halasi mintával, melyen a kívánt antikolt hatást egy különleges ezüst bevonat oxidációjával érhetjük el. Ez a különleges megjelenés a régi idők hangulatát idézi, ugyanakkor tökéletesen illeszkedik egy modern dizájnhoz is.

Nagy örömömre szolgált, hogy foglalkozhattam ezzel a témakörrel, kicsit tágítva (még gyermekcipőben járó) lakberendezői látásmódomat.

 

Prágai Eszter

 

Prágai Eszter - Variációk Halasi Csipkére