LED hűtés

A LED lelke és ellensége – Milyen szempontok alapján válasszunk LED-es lámpát?

Miért fontos a LED-ek hűtése? 

 

A LED technológiának számtalan hasznos tulajdonsága van. Leginkább kedvező fogyasztásának és hosszú élettartamának köszönhető, hogy legelismertebb gyártók LED technológiával dolgoznak. A LED technológia végtelen lehetőséget kínál a lámpatervezők számára, a LED szalagok és modulok variálhatósága nem szab határt a tervező képzeletének.

A lámpák tervezésénél fontosnak éreztük figyelembe venni a LED korlátait is, azért, hogy a LED hatékonyságát és élettartamát maximalizálni tudjuk. Köztudott ugyanis, hogy a hő és a LED élettartama között fordított arányosság van, azaz LED legnagyobb ellensége a hő.*  Túlmelegedés esetén a LED hatékonysága csökken, élettartama lerövidül.

Ezt szem előtt tartva döntött úgy tervezőnk, Danczkay Péter, hogy az Oleant Lighting stílusos lámpakollekcióját alumíniumból készíti. Több éves tervezést követően az alumínium bizonyult a legjobb hőelvezetőnek designlámpáink számára, ezzel garantálva a lámpákba épített LED modulok lehető leghosszabb élettartamát. Így tudunk minden világítótestre 3 év teljes körű garanciát biztosítani.

Oleant Lighting

Egy lámpa betervezése előtt érdemes megkérdezni az adott gyártót, hogy milyen módon gondoskodik a LED hűtéséről és, hogy az valóban garanciát jelent-e a lámpa hosszú élettartamára.

A másik fontos szempont a LED lámpák választásánál a lámpába épített tápegység, az ugyanis a LED lelke. Egy jó minőségű tápegységre általában öt év garanciát adnak a gyártók. A megfelelő tápegység biztosítja a LED számára a dimmelhetőséget. Az Oleant designlámpáihoz kiváló minőségű tápegységeket használunk. A megfelelően megválasztott, jó minőségű tápegység és a hűtés az, ami a LED előnyeit hosszútávon biztosítani tudja.

Ha további kérdése volna LED technológiával kapcsolatban, tervezőnk készségesen válaszol minden e-mailre. Bővebb információt lámpáinkról a honlapunkon olvashat.

Oleant Lighting 

 

*   Vass László: A LED korlátai a világítástechnológiában