BaseLight - Ventillátorok

Ventillátorok

Várod már a nyarat? Kint perzsel a forróság, de a teraszon a ventillátor hűti a levegőt és közben a koktélodat kortyolgatod! Ugye, milyen jó ezt elképzelni?
Hazánkban a ventillátor alkalmazása még nem annyira elterjedt, mint Európa déli országaiban: Spanyolországban, Olaszországban. Viszont a nyár egyre melegebb évről-évre, így most pár pontban összefoglaljuk, miért is jó ventillátort használni és mire érdemes figyelni:

– Mennyi levegőt mozgatnak meg a ventillátorok?
A ventillátor által megmozgatott levegőt köbméter/percben mérik. Minél magasabb a szám, annál jobban mozog a levegő, így a kiválasztott ventillátor „pörgési fokozata” közérzetünkre is közvetlen hatással van. Ezért ajánlott, hogy többfokozatú ventillátort válasszunk.

– Hogyan hűti a ventillátor a teret?
Tényleges hőmérsékletcsökkenést effektív a ventillátor nem okoz, de csupán a levegő mozgatásával a hőérzet akár 8 celcius fokkal is csökken. Szelesebb időben is azért égünk le hamarabb, ha kifekszünk a napra, mert nem érzékeljük a nap valós melegét.

– Mi az előnye a ventillátornak más légkondicionáló- vagy szellőző rendszerrel szemben?
Sokkal komfortosabb hűtési érzést adnak, mivel hűvösnek érezzük a levegőt, de tényleges hőmérsékletkülönbség nincs. Van, akinek a szervezete nem bírja a légkondicionáló berendezéseket, ő egy ventillátoros helyiségben tud hűsölni. A ventillátorokon a levegőt szennyező baktériumok nem tudnak megtelepedni, karbantartást nem igényelnek szemben a szellőző berendezésekkel, ahol a lég- és pollenszűrőket rendszeresen kell takarítani és áramfogyasztásuk közel 50%-al kevesebb.

– Hogyan telepítsük a ventillátort, ha ferde a mennyezet? (Például a teraszon.)
Nagyon fontos, hogy a ventillátor lapátjai semmilyen körülmények között se ütközzenek a mennyezethez, vagy bármi máshoz. Maximum 20 fok dőlési szög megengedett a ventillátor felszerelésekor, a zavartalan és hatékony működés érdekében.

– Kihasználhatom-e a ventillátort egész évben?
IGEN! A mennyezeti ventillátorok hatékonyan csökkenthetik az energiaköltséget egész éveben. Vannak olyan ventillátorok, melyeknek forgási iránya változtatható. Nyáron alulról szívják fel a hűvösebb levegőt, télen pedig a forgási irányt megváltoztatva lefelé nyomják a melegebb levegőt, így a fűtési költséget akár 10%-al is lehet csökkenteni.

– Telepíthetem a ventillátoromat a szabadban?
Az IP44-es besorolású modellek kültéri terekre vannak tervezve. A megfelelő működés és karbantartás érdekében ezeket azonban valamilyen tető vagy mennyezet alá kell telepíteni.

– Milyen magasra kell szerelni a ventillátort?
Az optimális magasság 270 cm magasságban van, ha ennél nagyobb a belmagasság, akkor hosszabbító csövet kell alkalmazni, mert a ventilátor veszít hatékonyságából. Fontos ezen túl, hogy a lapátok a faltól legalább 1 méter távolságra legyenek.

 

BaseLight csapata

BaseLight Kft.

www.baselight.hu