A belsőépítészet trendjei – a Canon úttörő nyomtatási technológiája

A belsőépítészet trendjei – a Canon úttörő nyomtatási technológiája

A belsőépítészet trendjei folyamatosan változnak. Akár a kereskedelmi jellegű belső tereket – például, irodákat, üzleteket, vendéglátóhelyeket –, akár az otthonaink igényeit vizsgáljuk, egy biztos: a belső terek kialakítása esetén minden korábbinál fontosabb a rugalmasság, a dinamizmus és a személyes légkör. Ez pedig az önkifejezés jogára építő világunkban nem is meglepő. A dekoratív applikációkat igénylő piacok, legyen szó üzleti, ipari vagy újonnan az otthoni környezetről, napról napra növekszenek, ez pedig új és izgalmas lehetőségeket kínál a szektor számára.

A dizájn területének legnagyobb növekedését a belsőépítészet érte el, különösen a falburkolati megoldások terén, a digitálisan nyomtatott tapétáktól kezdve más, személyre szabott, nyomtatott dekorációs megoldásokig.

A digitális nyomtatás szinte végtelen kreatív lehetőségeket kínál a tapéták, faliképek és más nagy méretű dekorációs elemek terén. Milyen kihívásokra lehet számítani?

Tartósság

A beltéri applikációk élettartama általában néhány év.

Ehhez a következő tulajdonságokat kell szem előtt tartani:

 • Színtartósság és savmentesség.
 • Lemoshatóság.
 • Ne repedjen meg.
 • Karcállóság.
 • Könnyű kezelhetőség.

Bármilyen applikációról is legyen szó, a megbízhatóan kiemelkedő minőség alapvető feltétel. Az üzleti és a magánügyfelek is szemet gyönyörködtető falburkolatokat szeretnének. Ehhez pedig elengedhetetlen:

 • A kitűnő színskála.
 • A színkonzisztencia, azaz a munka minden egyes panelje vagy eleme pontosan ugyanolyan színű.
 • A színfolytonosság: az egy ügyfélnek készített nyomatoknak ugyanúgy kell kinézniük, függetlenül a nyomtatás helyszínétől – ez főleg a márkák esetében fontos kérdés.
 • A méretek/méretarányok pontos megtartása, amennyiben a panel vagy a falburkolat egy megszabott méretre készült.

 

A belsőépítészet trendjei – a Canon úttörő nyomtatási technológiája

 

Hagyományosan a digitális szektorban négy „klasszikus” nyomtatási technológiát különböztetünk meg:

 • Száraz toner technológia
  Ezzel a technológiával egyszerűbb az utómunkák azonnal elvégzése, és a festék szagtalan. Ugyanakkor komoly befektetés egy ilyen eszköz megvétele. Az így készült applikációk karcállósága alacsony, és maximum 50 cm széles nyomathordozóra lehet nyomtatni. Ezen felül a technológia magas hőmérsékletet használ nyomtatás közben, így vinyl nyomathordozóval nem használható.
 • Latex technológia
  A latex nyomatok szagtalanok, és a száraz toneres eszközökkel ellentétben itt nincs meghatározott panelszélesség. Ugyanakkor az így készített nyomatok nem igazán karc- és vízállóak. A festék párolgása miatt a színkonzisztencia és a mérettartás is gond lehet, előfordulhat, hogy az egyes panelek mintája nem lesz egy vonalban.
 • Hagyományos UV technológia
  Ennek a megoldásnak az előnye az, hogy az így készített nyomatok tartósak, karc- és vízállóságuk magas. Az UV technológiával készült nyomatok konzisztenciája is meglehetősen jó. Ugyanakkor a hagyományos UV tintának van szaga, ami beltéri alkalmazás esetén fejfájást is okozhat. Matt nyomtatás esetén ráadásul a színek élettelenek lehetnek, így a belsőépítészek számára nem kifejezetten keresett megoldás.
 • Eco-solvent technológia
  Az eco-solvent nyomtatással nagyon élénk színeket lehet elérni, de a végeredmény túl fényes lehet. Az eco-solvent nyomatok sem szagtalanok, és szárítási idővel is kell számolni, mielőtt bármilyen további munkát végeznének a nyomattal. Ezt a technológiát manapság ritkán használják.

 

A Canon UVgel technológiája elegyíti a hagyományos tintatechnológiák előnyeit, miközben kiküszöböli annak számos negatívumát. Az UVgel-lel nyomathordozók széles választékára lehet nyomtatni, miközben azt a termelékenységet, minőséget, sebességet, sokoldalúságot és szinte korlátlan kreatív lehetőségeket biztosítja, amelyet a jelen falburkolati piac igényel. Mivel az UVgel-lel készült nyomatokon a tinta azonnal megszárad és rögzül, így a nyomtatást követően azonnal neki lehet állni az utómunkálatoknak, például a méretre vágásnak.

 

A belsőépítészet trendjei – a Canon úttörő nyomtatási technológiája

A belsőépítészeti piac számára az UVgel alábbi jellemzői a legfontosabbak:

 • Karcállóság
  A nyomtatott beltéri díszítőelemek számos, akár nagyforgalmú helyen is megtalálhatóak. Az UVgel nagy ellenállású technológiája sokkal biztosabban áll ellen a karcolásoknak és a kopásnak, mint más technológiával készült nyomatok, és az utómunkálatok, valamint a felhelyezés során sem kifejezetten sérülékeny.
 • Színkonzisztencia és mérettartás
  Ha a nyomtatott kép egy teljes falat fed le, az több, egymás mellé rögzített panelből áll. Ezeknek a paneleknek tökéletesen kell illeszkedniük egymáshoz. Tehát pontosan ugyanolyannak kell lenniük az alábbiak tekintetében:
  – Méret:
  Egy átlagos, kb. 3 méteres belmagasságú helyiség esetén is látványos, ha a nyomtatott panelek akár csak minimális módon is, de nem illeszkednek. Mivel az UVgel nyomtatás során nem keletkezik hő, a nyomathordozó nem deformálódik el, így a mérettartás is biztosított.
  – Szín:
  Az UVgel technológiában a tintacseppek elhelyezése szigorúan szabályozott, nincs pontterülés, így a színkonzisztencia és-kontinuitás egyedülálló.
  – Egyéb jellemzők:

  • Bevonat nélküli és vinyl nyomathordozók nyomtatása.
  • Rugalmas választható panelszélesség.
  • Élénk matt színek.
  • Szagtalan, tartós nyomatok.


Beltéri tanúsítványok

A főbb beltéri kibocsátási tanúsítványok, mint például az AgBB és a GREENGUARD Gold, valamint a bizonyos országok (Franciaország és Finnország) által igényelt tanúsítványok előírásainak megfelelő UVgel technológiával készült nyomatok érzékenyebb környezetekben is használhatók, például az iskolákban vagy az egészségügyi intézményekben.

Következő cikkünkben részletesen ismertetjük az imént említett beltéri kibocsátási tanúsítványokat.

 

Canon Hungaria Kft.