Kabiri Szőnyegház

A kelimek, más néven kilim szőttes szőnyegek, és egyéb használati tárgyak. Ezek a nomád életformával kapcsolatos textilek más és más kultúrákban is fellelhetőek – mindenhol, ahol csak a szövés technikáját ismerték. Ősi, évezredeken átívelő motívumok kelnek életre a napjainkban szőtt, színes darabokon.

 

Kabiri Szőnyegház

 

Hová ajánljuk?
Tán közhelyesnek hangozhat, de mindenhova! Szinte elképzelhetetlen egy lakást otthonosan berendezni kelimek nélkül. A kelimek fiatalosak, paszteles/ naturális színek jellemzik, így minden lakberendezési stílushoz illeszkednek a rusztikustól a minimálig, mivel minden törzs eltérő színeket és anyagot használ, változatosságuk végtelen lehetőséget kínál. A kelimeket főként szövőszéken kézzel készítik, birka vagy kecske gyapjúból, olykor selyemből.

Ha valaha is vásárolt kelimet, már megtapasztalhatta azt a csodát, amint a szőnyege életre kelti és megváltoztja lakása hangulatát – mintha csak egy új kedvenc került volna a vásárlóhoz. Egy nomád, vagy vidéki műhelyben alkotott darab valóban kiváló kiegészítő lehet az európai otthonokba is.

 

Kabiri Szőnyegház

 

Miért ilyen népszerű?

A tényt azzal lehet magyarázni, hogy a kézzel szőtt kelimek és készítőik egyaránt magukban hordozzák azt a kultúrát, ahol készült a darab. A kelimek mégis ismerősek lehetnek számunkra is, hiszen tradicionális értékeket hordoznak.

 

Kabiri Szőnyegház

 

A kelimeket többszáz éven át főleg a sátrak és kunyhók padlójára készítették. A vályogházak és udvarok higiénikusabbak és vidámabbak lettek a kelimekkel leterítve, feldíszítve a szürke terek alkalmassá váltak vendégek fogadására, vagy esküvők megrendezésére.

Nagy divatnak örvend napjainkban a minimal art stílus, letisztult bútorokkal, csempékkel, ám ezek a lakások így kissé „sterillé” válhatnak. Megoldás lehet a padlóra helyezett, vagy diszkréten egy bútorra leterített kelim, mely színt és melegséget visz az otthonába, anélkül, hogy a lakás stílusát veszítené. Akár keleties zugokat is berendezhetünk, megidézve az egykori, nomád sátrak belső világát, ahol terítőként és falvédőként is funkcionáltak ezek a remekművek.

 

Kabiri Szőnyegház

 

Áruházunkban hatalmas mennyiségű kelimszőnyeg és párna fogadja a kedves vásárlókat.

Kabiri Szőnyegház

 

Kabiri Szőnyegház