TEAKhome - Tömör mindifa bútorok

Tömör mindifa bútorok a TEAKshopban

 

Hallottál már a mindifáról? Ha nagyon viccelődni próbálnék, azt kérdezném: Tudod, mi fán terem a mindifa? 🙂 Lehetséges, hogy más néven ismerős számodra, mert a mindifának számtalan megnevezése van, és egyik-másik igencsak költői: kínai bodza, India büszkesége, perzsa orgona, texasi esernyőfa, szíriai rózsafüzérfa, japán rózsafüzérfa, ausztrál fehér cédrus. Magyarul az imafüzérfa megnevezéssel is találkozhatunk. Ha még nem ismered ezt a fát, engedd, hogy elvarázsoljon!

TEAKhome-mindifa

A mindifa tulajdonságai

Az elnevezésekből is kitűnik, hogy eléggé elterjedt fafajta: Amerikától Ázsiáig sok helyen megtalálható. De azért a mindifa bútorok igazi kuriózumok még a TEAKshopban is, pedig nálunk számos egzóta fafajtából készült bútorból válogathatsz. A mindi név egyébként Indonéziában ragadt rá, ahová holland utazókon és kereskedőkön keresztül jutott el. Mi is azért ezt használjuk a bútorok megnevezésében, mert mindhez indonéz mindifát használnak.

A mindifa számtalan előnyös tulajdonsággal rendelkezik: például nagyon ellenálló, szinte teljesen görcsmentes, ettől a belőle készített bútoroknak gyönyörű felülete van. A feldolgozása sem problémás, hiszen könnyen szárad, és kevésbé zsugorodik vagy hajlik mint más hasonló faanyagok. Könnyen megmunkálható, ezért például a fafaragáshoz ideális anyag. Megjelenése nagyon hasonlít a teakfához, könnyen össze lehet keverni őket. A színe az aranybarnától a sötétebb barna tónusokig terjed.

Apropó, teakfa! Nem csak a megjelenésük hasonló. Ahogyan a teakfa, úgy a mindifa is ellenáll a gombáknak és a termeszeknek, továbbá rendkívül tartós. A faanyag keménysége a vörös tölgyével megegyező.

Érdekes még a fával kapcsolatban, hogy egyébként a mahagónifélék családjába tartozik, és az értékes faanyag mellett gyümölcsöt, olajat és gyógyszer alapanyagot is szolgáltat. A kérgéből például lázcsillapító gyógyszereket készítenek. A gyümölcsével vigyázni kell, mert nagy mennyiségben mérgezést okoz, a magja viszont teljesen mérgező. A virága apró, illatos, halvány bíborvörös vagy lila, a nálunk található orgonához nagyon hasonló.

TEAKhome-mindifa

Tömör mindifa bútorok

A címben már utaltunk rá, hogy az asztalosok kedvelt alapanyaga a mindi, mert nagyon könnyen lehet vele dolgozni, és igazán tartós fa. A belőle készült tömörfa bútorok kiváló minőségűek és a megjelenésük, árnyalataik, mintázatuk is szemet gyönyörködtető. Többféle felületkezelést is kaphat: lakkozást vagy festést, de felületkezelés nélkül rusztikus hatást kapunk.

TEAKhome-mindifa

Mivel nagyon ellenálló anyag, ezért padlót is készítenek belőle, de ajtó-és ablakszerkezet gyártásához is használják. Kiváló furnér alapanyagként is szolgál.

A TEAKshopban az ALEX kollekció darabjai mind mindifából készültek. Szekrények és tálalók közül választhatsz, amelyek a nagyszerű arányoknak és a meleg színárnyalatoknak köszönhetően otthonod kedvenc bútordarabjaivá válnak. Amellett, hogy nagyszerű formatervezői munka van a kollekció mögött, igazán hasznos, nagy tárolókapacitással rendelkező darabok. Az üvegajtós vitrinek az étkező központi elemeiként vonzzák a tekinteteket.

A LEONARD mindifa TV szekrényünk pedig matt, mély kávészínű árnyalatával elegáns fókuszpontja lesz a nappalinak.

Valódi különlegességre vágysz, amibe garantáltan nem futsz bele másnál? Ajánljuk a tömör mindifa bútorokat! Nézz szét itt!

 

Szerző: Nagy Katalin – TEAKhome Design

TEAKhome-mindifa