Luminis - Emberközpontú világítás HCL Office lámpákkal

Emberközpontú világítás HCL Office lámpákkal

A Human Centric Light (HCL), azaz az Emberközpontú Világítás koncepciója szerint a testünk belső ritmusa szoros összefüggésben van a a napfény változásaival. Napfény hiányában pedig a mesterséges világítás befolyásolja a fizikai és pszichés egészségünket.

Mi az a cirkadián ritmus?

A cirkadián ritmus, vagyis a „napi biológiai óra“ a saját belső időmérő rendszerünk, mely a fényre és a sötétre, a napfény változásaira reagál. Ez befolyásolja az alvási és ébrenléti ciklusokat, a testhőmérsékletet, a vérnyomást, a hormonális változást stb.
A rendellenes cirkadián ritmust kapcsolatba hozták az elhízással, cukorbetegséggel, depresszióval és számos fizikai és mentális betegséggel.

Mi köze a fény színének a cirkadián ritmusunkhoz?

A napfény színhőmérséklete a nap folyamán egy állandó séma szerint változik.

Míg a kora reggeli órákban alacsonyabb kelvin értékű, azaz melegebb színhőmérsékletű, a délelőtti órákban a kelvin érték és a fény intenzitása is emelkedik, amelyre a szervezetünk magasabb éberségi szinttel reagál. Mindez a délután során folyamatosan mérséklődik, majd a délutáni órákban tapasztalható alacsonyabb fényerősség és a melegebb színhőmérséklet előkészíti az éjszakai alvást.

A modern munkahelyi körülmények között, egy irodában vagy pl. gyárban dolgozva azonban alig találkozunk már a napfénnyel. A világítást szinte teljes egészében mesterséges fényforrások adják, melyek eddig nem vették figyelmebe, hogy a világítás és annak változása vagy éppen állandósága mekkora hatással van a belső biológiai óránkra és így az egészségünkre.

Bár maga az Emberközpontú Világítás koncepciója már régóta ismert volt, technikai megvalósítása eddig hosszú ideig váratott magára. A LED technológia előretörésével végre elérhetővé váltak olyan lámpatestek és fényforrások, amelyek képesek a tudományos kutatások eredményeit gyakorlatba is átültetni és színhőmérsékletben, intenzitásban a napfény változásait követni.

Így egy munkahelyen, irodai környezetben jelentősen javulhat a koncentrációs képesség, a közérzet, hatékonyság és hosszú távon a fizikai és mentális egészségünk is.

Erre a technikai kihívásra ad megoldást a HCL Office állólámpa családunk.

A HCL Office STAND kifejezetten irodai és emberközpontú világításhoz fejlesztett állólámpa család.
A lámpatestek rádiófrekvenciás órajelek segítségével szinkronizálják az aktuális időt és ennek megfelelően automatikusan szabályozzák a színhőmérsékletet a napfény változásának megfelelően.

Mind a színhőmérséklet, mind a fényáram az igényeknek megfelelően manuálisan is állítható, a direkt és indirekt megvilágítás külön külön kapcsolható. Ráadásul energiatakarékosság miatt jelenlét érzékelővel is ellátott: ha nem érzékel mozgást a lámpa lekapcsol.

Az állólámpák letisztult megjelenésüknek köszönhetően bármilyen modern környezetben megállják a helyüket, ráadásul egy iroda átrendezésénél könnyen követhetjük velük az új munkaállomások helyét.

 

Luminis Építészeti Világítás & Design