Majidi Design - Válassza ön is a tapétát!

Válassza ön is a tapétát!

Ha lakásfelújítás előtt állunk, vagy szimplán csak szeretnénk felújítani életterünket és megváltoztatni a már rég megszokott falakat, akkor a legjobb, ami mellett dönthetünk, a tapéta felhelyezése. Napjainkban már annyi típusú tapéta található, hogy mindenki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt, legyen ez modern, színes, egyszínű, bordázott vagy szinte bármilyen.

De miért is hasznos a tapéta, és mik is az előnyei?

  • Sokkal ellenállóbb, tartósabb és kopásállóbb, mint a festett fal.
  • Kevésbé sérülékeny.
  • A tapétázott falnak egyszerű a javítása, gyorsan lehet vele haladni és rendkívül tiszta a munka vele.
  • A tapétával elkerülhetjük azt a macerát is, amit a festett falnál nem, vagyis azt, hogy kevert festéknél nehéz elérni ugyanazt a színt utólag, amivel a fal festése el lett kezdve. Ezt a procedúrát a tapétánál egy az egyben ki lehet hagyni.

A megfelelő tapéta kiválasztása

A tapéták nem csak díszítő funkcióval bírnak, hanem az ember pszichéjére is pozitívan hathatnak, ha a megfelelő darabot választjuk ki. Egy jól kiválasztott tapéta ugyanis teljesen átalakíthatja az adott helyiség stílusát és az emberben keltett benyomást, viszont ha rosszul választunk, akkor ez visszafelé is elsülhet.

A tapéták színének és mintázatának ügyes használatával a szoba térviszonyai optikailag könnyen befolyásolhatóak és kiemelhetjük a helyiség előnyös vonásait, valamint javíthatunk az arányokon is. Lehet hogy furcsán hangzik, de egy megfelelő tapéta még a munkahelyi termelékenységet is növelheti.

Energikusabb és vidámabb színekkel könnyen feldobhatjuk alkalmazottaink kedvét, hiszen senki sem szereti a szürke, unalmas, lehangoló falfelületeket. Tehát a színes, hangulatos tapéták nem csak az otthon báját emelhetik, de segíthetnek a dolgos hétköznapok könnyebb átvészelésében is.

Érdemes néhány szót ejteni a mintákról is. Kis szobába az apró mintás, esetleg a csíkos tapéták a legjobbak, mert ezek előnyösen tágítják a teret. Nagyobb helyiségek esetén bármilyen minta alkalmazható. Sötét színezésű tapéta csak világos szobákban ajánlott, míg a sok fényben úszó helyiséget könnyedén mérsékelhetjük egy sötétebb tapétával.

A papírtapéták jó árban vannak, de sérülékenyek. Anyaguk szimpla, vagy dupla nyomott mintás papír, eszerint szokták besorolni, minősíteni őket. Az egyrétegű tapétákkal nagyon biztos kézzel kell bánni, hiszen ezek rendkívül sérülékenyek, könnyen szakadnak. A papírtapéták ragasztózott állapotban hajlamosan a nyúlásra is, ezáltal nehézséget jelenthet a minták illesztése. Ezek az illesztésbeli problémák az apró, nonfiguratív minták használatával elfedhetők.

A mosható tapéták gyártása során a papíralapra festékmasszát hordanak fel különböző vastagságban és strukturáltságban. Tapintása és mintázata egyaránt lágy és meleg érzetet kelt. Portaszító hatásúak és kíméletesen moshatóak. A vinyl tapéták különleges fajtái a habalátétes bevonó-anyagok. Ezek a tapéták ugyan nem olyan olcsóak, de tartósságuk mindenképpen megéri a plusz költségeket.

 

Majidi Design