Mediterrán Kerámia Kft. - A hidegburkolatok alapanyagai

A hidegburkolatok alapanyagai

A fürdőszoba csempe alapanyagok rendkívül sokszínűek. A különböző anyagok eltérő fizikai és kémiai tulajdonságai, másfajta igénybevételre alkalmasak. Így választásunk előtt hasznos tudni, hogy milyen lehetőségeink vannak.

Az alábbi összefoglaló, a döntés előtt állók segítésére készült, egy kis csempe anyagismereti 1×1

A hidegburkolatokat alapvetően 4 féle alapanyag, a vörösagyag, a kaolin, a földpátok és a kvarchomok, különböző arányban alkalmazott keverékéből gyártják.

Mediterrán Kerámia Kft. - A hidegburkolatok alapanyagai

A bányászott agyag minősége bányánként eltérő, az ásványanyag tartalom jelentősen befolyásolja a végtermék minőségét, illetve azt is, hogy milyen arányban kell a többi komponenst alkalmazni.

A vörösagyagos lapoknak magasabb az agyag tartalma, kiégetéskor méret zsugorodásra hajlamosabbak. A vasoxid színezi pirosra a laptestet. Ezek a termékek beltéri használatra tökéletesen alkalmasak.


Mediterrán Kerámia Kft. - A hidegburkolatok alapanyagai

A fehéragyagos lapoknak jóval magasabb a kaolin tartalma. Ez egy nemesebb, tisztább anyag, de természetesen ezekben a lapokban is van földpát és a kvarchomok tartalom. Szárítás után, a termékeket 1100-1200 °C-on kiégetik.

A fehér agyagos lapokon rendkívül szép a máz, extra, elegáns megjelenést biztosítanak, így a különleges felületek ideális alapanyagai.


Mediterrán Kerámia Kft. - A hidegburkolatok alapanyagai

A greslapok közel azonos arányban tartalmazzák az agyagot, a földpátokat, a kaolint és a kvarchomokot. Magasabb kvarchomok tartalommal, különleges adalékokkal (pl. cirkon) nagy fehérségű és fényáteresztő képességgel rendelkező greslapok is készülnek (főleg nagytáblás anyagok). Ezen a fehér laptesten a máz színei élénkek, mélyebbek lesznek, ezért alkalmazzák a prémium minőségű lapok alapanyagaként.

Az alapanyagokat rendkívül finomra, pépesre őrlik, majdnem száraz porrá alakítják, és 6 % víztartalom mellett 400-500 kg/cm2 nyomással préselik, szárítják, majd magas hőfokon (1250-1300 °C) kiégetik.

A greslapok kültéri és beltéri használatra is alkalmasak, masszív, fagyálló lapok.


Mediterrán Kerámia Kft. - A hidegburkolatok alapanyagai

Látogasson el hozzánk, segítünk választani!