Proseco Holding - 6+1 tévhit a designbeton felülettel kapcsolatban

6+1 tévhit a dekorbeton felülettel kapcsolatban

Mint minden felületnél, a mikrocement rendszerek esetében is él néhány tévhit a köztudatban. Engedjétek meg nekünk, hogy ezeket eloszlassuk, nagyobb nyitottságot teremtve a designbeton világ iránt.

1. Túl vastag és túl nehéz

A designbetonnal kapcsolatos elsődleges tévhit, hogy a tömörsége miatt túlságosan vastag és nehéz, ezáltal a telepítése nehéz, körülményes. Amennyiben beton táblákkal van dolgunk, a gyártási folyamat és telepítés valóban speciális eljárást igényel, míg a mikrocement bevonat struktúrája, kinézete a helyszínen alakítható. Átlagosan 2-3 mm rétegvastagságban javasolt a felvitele, a rendszer súlya kb. 1-5,2 kg/m2, így válaszfalakra, gipszkarton megoldásokra egyaránt felvihető. Az alábbi kép tökéletesen szemlélteti az öntött beton elemek és az adott hordozófelületre felvitt glettbeton réteg vastagságát.

Proseco Holding - 6+1 tévhit a designbeton felülettel kapcsolatban

A kivitelezés rétegről rétegre történik, a száradási időket betartva az Ecobeton mikrocement rendszer kivitelezési ideje átlagosan 4-8 nap, kivitelezéséhez festékboltban megvásárolható eszközökre van szükség:

  • 4 oldalú puha glettvas
  • velúrhenger
  • kézi vagy excenteres csiszolószerszám
  • keverőszár és keverőgép
  • mikroszálas kendő (fehér)

2. Rideg hatást kell

Kevesen tudják, de designbeton nem csupán betonszürke színben elérhető, így nem csupán az industrial, loft design meghatározó stílusjegyeként tartják számon, hanem a country, vintage otthonokban is számtalan helyen láthatunk mikrocement bevonatokat. Azonban alapvetően a meleg, otthonos hatású Dél-Európai mediterrán otthonok autentikus stíluseleme. Az Ecobeton mikrocement rendszerek két alapszínben elérhetők: betonszürke és cementfehér színben, azonban RAL kódok alapján a mikrocement habarcs anyagában színezhető. Hogyan? A kivitelezés megkezdésekor az általunk biztosított színezőpasztákat a keverővízben szükséges elkeverni, és a színezett keverővízzel dolgozzuk össze a habarcsot. Ugye milyen egyszerű és sokszínű?

3. A beton egyhangú, unalmas

Ha választhatnánk egy tévhitet, amire csípőből azt válaszoljuk, hogy ez bizony nagy tévedés, akkor ez lenne az. A struktúrák és a designbeton kivitelezésének számtalan eszköze, módszere van, a végeredményt a kivitelező kreativitása, kézügyessége határozza meg. Struktúrák tekintetében megkülönböztetünk sík-sima, visszavasalt, homogén, felhőmintás, rusztikus, legyezőmintás, patina hatású, plasztermintás, többszínű mintákat és egyaránt létrehozható belőle Anker-körös látszóbeton hatású megoldás is. Sőt, még egy jó hír: amennyiben az első réteg túl egyhangú lett (vagy épp fordítva: túlságosan elragadott minket a vad struktúrák kivitelezésének heve), a második réteg kivitelezésével van lehetőségünk változtatni az adott struktúrán.

4. Kültéren nem alkalmas

Ahogyan minden kültéri kivitelezésnek, a többi bevonatrendszerhez hasonlóan (pl.: csempe, wpc, fa, teraszburkolat) vannak korlátai. Az évszakváltozás során fellépő hőmérsékletváltozás -10°C/ +40 °C és a Magyarországon gyakori fagyás-olvadási ciklusok (éjjel fagy, nappal olvad) sérülést okozhatnak a felületen. A kültéri munkálatok minden esetben fokozott figyelmet igényelnek. Felvetődhet bennetek a kérdés: vajon az UV által megsárgulhat-e a kültéri felület? A műgyanta alapú megoldásokkal ellentétben az Ecobeton rendszerek bio poliuretán impregnáló rendszerrel vannak kezelve, így speciális műszaki megoldásokkal kizárható a sárgulás. A mikrocement rendszereket teraszok, kerti utak, bicikliutak, gördeszkapályák közkedvelt bevonataként tartják számon.

5. Csak falra lehet használni

Az Ecobeton mikrocement rendszerek szinte minden felületen eredményesen alkalmazhatók: falon, padlón, konyhapultokon, konyhahátfalon, bútorokon, lépcsőkön, kandallókon, medencék bevonataként. A mikrocement sokszínűsége a megfelelően kialakított, előkészített hordozófelületeken múlik: amennyiben a hordozófelület alkalmas a mikrocement rendszer fogadásához, úgy az általunk ajánlott, felületnek megfelelő rétegrenddel lehet kivitelezni.

Mi számít kompatibilis felületnek? Padló esetében egy min. 35 MPa nyomószilárdságú felület (estrich vagy ipari padlókiegyenlítő), falak, bútorok, lépcsők esetében pedig cement alapú fogadófelület szükséges. A legtöbb esetben lúgálló hálóval, lépcsők, bútorok esetén élvédővel erősített csemperagasztós alapfelület javasolt.

Proseco Holding - 6+1 tévhit a designbeton felülettel kapcsolatban

6. Vizes helyiségben nem lehet használni

Biztosan ismerős az az érzés, amikor a fürdőszobai fugánkat penészgomba és más egyéb szennyeződés teszi kellemetlen kinézetűvé. A mikrocement felületek alapvetően fugamentesek, így higiénikusabbak, mint a fugázott társaik. De mitől lesz a rendszer vízálló? Mint minden mikrocement rendszer, az Ecobeton mikrocement rendszereket is egy speciális, VOC mentes impregnáló védőréteggel látjuk el, mely nem csupán védőlakkból áll. Az impregnálási rendszer egy innovatív hidrofobizáló bevonatból, egy mélyalapozóból, továbbá egy végső védőlakkból áll, ezzel biztosítva a glettbeton felületek vízállóságát és ellenállóságát.

Az anyagban található kvarchomok szemcséknek köszönhetően a tuskabinokban is eredményesen alkalmazható, mezítláb való csúszásmentességi osztályozása a legmagasabb, „A” kategóriába sorolt.

+ 1: Magam nem kivitelezhetem

Az Ecobeton rendszereket nem feltétlen könnyű kivitelezni, azonban az általunk készített több, mint 50 oldalas Technológiai útmutató segítségével, szakértőinkkel való személyes tanulás által nem lehet akadálya annak, hogy mi magunk kivitelezzük álmaink designbeton felületeit. Az útmutató az alábbi linken letölthető:  www.ecobeton.hu/shop

Ha egy ügyfeled szeretne dekorbeton felületeket otthonába, akkor gyertek el a kivitelezőtökkel együtt váci telephelyünkre, ismerjétek meg a designbeton rendszerek sokszínűségét, kivitelezésének fontos tudnivalóit.

Hol tudom megnézni?
Amennyiben többet szeretnél megtudni a designbetonról, váci telephelyünkön számos bemutató felületet készítettünk, így a mikrocement megtekinthető, megérinthető. Időpontot egyeztetni a megadott elérhetőségek bármelyikén lehet. Látogass el hozzánk, reméljük, hogy mihamarabb találkozunk!

 

Rasman-Parti Eszter: +36 30 072 6456
Dobrocsi Gergely: +36 30 866 4886
beton@proseco.hu

www.microbond.hu
www.ecobeton.hu