Proseco Holding - WPCabc

WPCabc

Mit kell tudni a WPC-ről?

 

 

Napjaink közkedvelt építészeti megoldását mutatjuk be, mely nem véletlenül örvend töretlen népszerűségnek lakossági és közületi környezetben egyaránt. A WPC sokunk számára ismerős lehet, az ebből készített kerítéseket és teraszokat biztosan sok helyen megcsodáltuk már, de most hadd ismertessük a burkolat sokszínűségét, fizikai tulajdonságainak előnyeit.

Mit kell tudni a WPC-ről?
A WPC egy rövidítés: wood-plastic-composit, azaz fa-műanyag kompozit, mely a fából készült burkolatok esztétikus kinézetét és a műanyag megoldások időtállóságát ötvözi.

A WPC burkolatokból nem csupán teraszt, kerítést készíthetünk. Kiváló megoldás medencék köré, jakuzzik, dézsák, kerti zuhanyzók alapjaként. A speciális WPC falburkolatoknak köszönhetően számtalan egyedi, időtálló homlokzati megoldást eszközölhetünk.

Többféle kollekció elérhető, kollekciókon belül pedig különböző, közkedvelt színű, mintázatú termék közül választhatunk.

Mennyire környezetbarát?
A mai világban az építőipari trendek, de sok esetben az ügyfelek is megkövetelik az építőanyagok fenntartható, környezetbarát tulajdonságait. A WPC elemek 100%-ig újrahasznosított, szakipari melléktermékekből tevődnek össze: bútoriparból származó fűrészpor és újrahasznosított műanyag felhasználásával készülnek. A legtöbb WPC termék 60% farostból, 30% újrahasznosított műanyagból és egyéb adalékanyagokból készül, melyet magas nyomás alatt préselnek.

Mennyire strapabíró, időtálló?
Ha a strapabíróságát vesszük figyelembe, biztosak lehetünk benne, hogy nem rövidtávon fognak kiszolgálni minket a WPC felületek: 10-15 évig biztosan nem lesz gondunk rájuk.

A fa felületekkel ellentétben a WPC burkolatok ellenállnak a kártevőknek, nem gombásodnak, nem rothadnak, nem vetemedek. Kiváló fagy- és hőtűrőképességgel rendelkeznek, ellenállnak az UV sugárzásnak, egyéb környezeti tényezőknek. A mechanikai és vegyi sérüléseket jól állják, közületi felhasználásra is alkalmas: szállodák, vendéglátóegységek teraszainak kedvelt burkolata. Az új generációs fejlesztésű WPC burkolatok már nem szálkásodnak, a mikrobarázdáknak köszönhetően nem válnak csúszóssá. Terhelhetőségüket tekintve a WPC rendszerek kb. 350-400 kg/ m2-t bírnak el.

A WPC felületek vízzel (esetleg szappanos vízzel) takaríthatók, azonban javaslatunk az – mint minden felület esetén- , hogy vigyázzunk a felületre, hiszen a makacs zsírfolt, tintafolt nyomot hagyhatnak a felületen. Karbantartásuk nem igényel speciális vegyszereket, olajokat, lakkokat, így a veszélyes anyag kipárolgás kizárható.

A WPC telepítését tekintve a kerítést, illetve a teraszt illetően is többféle megoldás elérhető. Utóbbi esetén nem feltétlen kell beton alapra helyezni a WPC burkolatot, tömörített kavicságyon, alumínium párnafákkal tökéletesen fog szuperálni a teraszunk.

Proseco Holding - WPCabc

Mire figyeljünk az WPC kiválasztásakor?
A legtöbb WPC kollekció tartalmaz színazonos kiegészítőket (pl. színazonos élzárók, csavar, végzáró dugó stb.), de előfordulhat, hogy olyan speciális színt választunk, melyhez csak a slágerszínek (sötétbarna, antracitszürke, tölgy) kiegészítőit kapjuk meg hozzá.

Ügyeljünk a minőségre: mind a szálak, mind pedig kiegészítőik esetében is legyen fókuszban az, hogy 10-15 évre választunk WPC-t, ne válasszunk rossz minőségű, de jó árú WPC-t. Különösen figyeljünk a csavarokra, azok mindig legyenek rozsdamentesek.

Ha még csak tervezzük a teraszunk, kerítésünk elrendezését, kiosztását, és tudjuk, hogy az ügyfél WPC-t szeretne, mindenképpen vegyük előzetesen figyelembe a szálak méretét, a megadott telepítési javaslatot, hogy a keletkezett hulladékunk minimális legyen.

Ha pedig számottevő hulladék keletkezett, használjuk bátran a kreativitásunkat: alakítsunk ki kerti zuhanyunkhoz rácsszőnyeget/lépőkét, barkácsoljunk csodaszép, kertünkhöz passzoló virágládát, ülőkét vagy madáretetőt, kutyaházat.

Telepítése
A WPC rendszerek telepítésében számtalan hasznos anyag van fent a videómegosztó portálokon, wpc-t forgalmazó cégek oldalán, melyek lépésről lépésre bemutatják a WPC telepítés legfontosabb tudnivalóit, buktatóit. Nagyobb projekt esetében mindenféleképpen bízzuk a munkát referenciával rendelkező szakkivitelező cégre.

Ha érdeklődsz a WPC megoldások iránt, keress minket bizalommal az alábbi elérhetőségeken:

Rasman-Parti Eszter: +36 30 072 6456, rpe@proseco.hu
Dobrocsi Gergely: +36 30 866 4886, dg@proseco.hu

 

Proseco Holding
wpcabc.hu
2600 Vác, Gödöllői út 15.