Károlyi Zsuzsanna - Térnyitás látszó acél gerendával

Térnyitás látszó acél gerendával

A tervezés tárgya: Baján található 100 m2 alapterületű családi ház földszinti részének teljes átalakítása. A tulajdonosok szerettek volna tágasabb, családi és baráti összejövetelekre alkalmasabb tereket létrehozni otthonukban, és szerették volna határozottabban elkülöníteni a nappali zónát az éjszakai zónától.

A házba lépve szűkös előtér és abból nyíló WC és kamra helyiség fogadta a vendégeket. Ezek teljes összenyitásával egy tágas előteret alakítottunk ki bőséges tárolási lehetőséggel, a lépcső alatti területen egy apró, de kényelmes vendég WC-vel. Az előtérből balra nyíló régi nappali területén jött létre a terület kettéválasztásával a hálószoba infraszaunával és egy gardrób. A hálóból széles tolóajtón át közelíthető meg a kerti medence. A hálóban a semleges fehér, szürke színek mellett a zöld és rosé kiegészítő színeket használtam.

Az étkező-nappali-konyha tér kialakítása jelentette a legnagyobb kihívást, mivel a háznak ez az előtérből jobbra nyíló része eredetileg három különálló helyiségből tevődött össze: konyha, étkező és hálószoba. A feladat összetettségét az adta, hogy a területet egy főfal szelte ketté a konyha valamint az étkező és háló találkozásánál. A három külön helyiséget határoló összes fal bontásra került, statikus szakértő segítségével a teljes főfalat kiváltottuk egy közel 8 m-es látszó acélgerendával és egy oszloppal, melyek végül a nagy tér látványos elemeivé váltak.

Az oszlop köré szerveződött L-alakú konyhasziget és reggeliző, valamint a reggeliző asztal fölötti függeszték adja a tágas tér középpontját, fókuszpontját. Az általános világítást a gipszkarton álmennyezetbe süllyesztett spotok, a reggeliző felett pedig külső szerelésű mennyezeti lámpák biztosítják. A nappaliban látható fapanelek kiemelésére, és a konyhai munkafény kiegészítésére külső szerelésű mennyezeti lámpákat terveztem, melyek színükkel és formájukkal illeszkednek a többi lámpatesthez.

A modern stílusú térben a fényes fehér felületeket a szürke, fekete és sötétkék elemek kontrasztja ellensúlyozza. A fa és fa hatású elemek és egy kevés púder szín biztosítja a tér otthonosságát.

 

Károlyi Zsuzsanna 
lakberendező