Sicis - Vetrite GYIK

Vetrite GYIK

Sicis - Vetrite GYIK


Sicis Képviselet: Bor Iván

Sicis Képviselet

Magyarországon járt Andreas Schilhan, a SICIS Vetrite üzletág vezetője. Ennél jobb alkalom nem is lehetett volna, hogy feltegyem neki azokat az alapvető kérdéseket, amelyek mind a tervező-, kereskedő- és kivitelező kollégákat érinthetik.

 

Előzetesen mit kell tudnunk a Vetrite laminált üvegről?

A Vetrite nem egy hétköznapi burkolat típus, bár üveget és laminált üveget rengeteg helyen alkalmaznak az építőiparban, lakberendezésben, erről szól ez a rövid videónk is:

Azt szoktam mondani, hogy amit üvegből el lehet készíteni, az a Vetrite-ből is megvalósítható! Kivitelezése speciális tudást, odafigyelést, egy egészen más technikai hozzáállást és precizitást igényel, mint más burkolatok. Éppen ezért nagyon fontos betartani a SICIS javaslatait, előírásait, amikor Vetritével dolgozunk.

 

Milyen vastag a Vetrite laminált üveg?

Egy standard Vetrite lap két darab 3 mm vastagságú üveglapból és a laminátumból áll össze, tehát nominálisan 6 mm vastag. Ezeket általában falfelületek, mennyezet, ajtólap vagy bútorok burkolására használják. Eltérő esetekben (padló, lépcső, asztallap vagy pult burkolás során) természetesen vastagabb lapok gyártása is lehetséges. Mindig az adott feladathoz méretezett üvegtípussal és vastagsággal biztosítjuk a projekt sikerét.

A Vetrite üveglapok felhasználhatóak padlóburkolatként is?

Igen, amikor padlóburkolatnak tervezzük a Vetritét, akkor 10 mm vastagságú laminált üveglapot ajánlunk. A Vetrite Grip eljárással már csúszásmentessé is tudjuk tenni az üveglapokat. Sőt már készítünk „B” csúszásmentességű épített zuhany padlót is!

A Vetrite laminált üveg széle fel van polírozva?

Igen, a Vetrite nagy lapoknak és a tile típusnak (csempeméret) is minden esetben fel van polírozva a szélük, de a lapok akár fazettázva is rendelhetők.

Vághatóak, alakíthatóak-e a Vetrite üveglapok?

Igen, mivel a Vetrite laminált üveg. Emiatt megfelelő szerszámokkal és gyakorlattal könnyedén vágható, alakítható. Egyenes és íves vágások sem jelentenek nehézséget. Amikor a Vetritét vágják, nagyon fontos, hogy mindig felpolírozzák a széleket, hogy ne keletkezzenek mikro-repedések! Az egyik legelső oktató videónk rengeteg hasznos információt tartalmaz.

A Vetrite lapok edzett üvegből készülnek?

Nem, nem edzettből, mert az edzett üveg problémája, hogy már nem alakítható a későbbiekben, nem lehet vágni, fúrni, lyukasztani, mint a laminált üveget. Ebben a magyar a videóban is látható, milyen könnyen is megy a Vetrite lyukasztása.

Szeretnék szerelvényeket tervezni a Vetritével burkolt felületre. Biztonságos? Megrepedhet a Vetrite lap?

Szerelvények és kiegészítők felhelyezhetők a Vetrite burkolatra: csapok, világítótestek, akasztók, szaniterek, stb. Semmi akadálya, hogy a tervezés során ezzel is kalkuláljon a lakberendező vagy belsőépítész.

Alapfeltétel, hogy a ragasztóanyag egyenletesen legyen felkenve és ne legyen kihagyott rész és légbuborék a Vetrite és felület között! Fontos, hogy mindig felpolírozzák a kiegészítőknek kivágott lyukak peremét, illetve nyomatékkulcs segítségével rögzítsék az aktuális terméket! Erről egy komplett videót is készítettünk.

A Vetrite alkalmas lehet akár kültéri használatra is?

Jelenleg a magyar kereskedelemben a Vetrite beltéri anyagai kaphatók, de egyre több kültéri projekt megkeresést kapunk. Készen állunk a Vetrite kültéri alkalmazására. Rendelkezünk a bevizsgálási tanúsítványokkal, így nincs akadálya, hogy egyre több izgalmas kültéri tervet valósítsunk meg.

Akár belső térbe vagy külső felületre terveznek Vetritét, érdemes előtte felkeresni a SICIS magyarországi képviselőjét, Bor Ivánt, és részletesen átbeszélni vele a felhasználás aspektusait.

Milyen segédanyagokat javasoljanak a tervezők a Vetrite installálásához?

A Vetrite installálási útmutatójában, a SICIS minden lehetséges felhelyezési forgatókönyvhöz a megfelelő ragasztóanyagot javasolja: olyat, ami az adott projekthez való.

A Vetrite lapok felhelyezhetők cement- vagy epoxy-alapú ragasztóanyaggal. Amikor a Vetritét például bútorok burkolására használjuk, akkor neutrális szilikon is használható cement-alapú ragasztó helyett.

Kell hézagot hagyni a Vetrite lapok között?

Igen. Általában 2 mm szélességű hézagokat érdemes hagyni, de a fuga mérete attól is függ, hogy melyik felhelyezési forgatókönyv valósul meg. Amikor a Vetrite esetleg állandó mozgás alatt van (például liftben vagy hajóban helyezik fel), vagy esetleg hőmérsékleti változásoknak van kitéve (például egy kandalló esetében), érdemes szélesebb hézagokat hagyni a Vetrite lapok között.

 

Várom a cikk után felmerülő újabb kérdéseket vagy mintakönyv igényléseket az alábbi elérhetőségeimen:

Bor Iván
+36 30 9244 967
ivan@ivanbordesign.com