Buzdor Gabriella - A csipkék királynője, a királynők csipkéje - a halasi csipke.

Buzdor Gabriella - „A csipkék királynője, a királynők csipkéje - a halasi csipke.”

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Gróf Széchenyi Család Alapítvány különdíját elnyerő munka

 

 

A több mint száz éves múltra visszatekintő halasi csipke egy európai iparművészeti érték, méltó versenytársa a velencei vagy a brüsszeli csipkének. Őszintén szólva olyan érzésem támad vele kapcsolatban, hogy megérinteni, vele dolgozni is csak remegő kézzel lehet, hiszen olyan finom, olyan törékenynek, illanékonynak tűnik, mint egy hópihe.

A pályázati felhívás megjelenése után nagyon sok csipke mintát néztem meg, olvastam a készítéséről, a múltjáról és a jelenéről. Csodálatos és sokszínű motívum tár jellemzi a kézműves terméket, és ez, ami megragadta a fantáziám. Arra gondoltam, hogy ezt a törékeny mintát más felületre helyezem el, ami változtat ezen a könnyed érzésen, és új megvilágításba helyezi azt. Így esett a választásom a fára, és a bőrre. Célom az volt, hogy ne a megszokott formában, környezetben lássuk viszont a csipkét, hanem egy olyan új arcát mutassa meg, amit eddig nem, vagy csak ritkán láttunk. Ezzel is igazolva azt, hogy mit sem számít az a száz év, nem egy, csak a múltnak becses emlékéről van szó, hanem a mai modern világban is el tudja és kell is foglalnia méltó helyét a csipkének.

A fa felületen, ami egy kicsit rusztikus, durvább anyag, ez a könnyed minta kettős érzést vált ki, ugyanakkor mégis harmonikus elemként uralja a teret, mint fal dekorációs panel. A mai enteriőrökben divatosak a falak díszítésére szolgáló elemek, a fa különösen kedvelt a természetes hatása, valamint a meleg érzete miatt. Azzal, hogy egy csipke mintát helyeztem el rajta, egy teljesen más díszítő elemet alkottam, már nem csak a falra helyezett néhány fadarab, hanem egy olyan alkotás, mely vonzza tekintetet, a szoba ékévé válik.

A bőr felültere azért esett a választásom, mert az enteriőrben használt kanapé egy modern darab, ugyanakkor a felülete bőr, egy régóta használt, minőségi kárpit anyag. Ebbe a kettősségi kapcsolatba illesztettem a csipke mintát, amit egy modern technikával lehet a bőr felületére gravírozni.

Nem sok ilyen bútordarabbal találkoztam eddig, ezért egy megújulásnak is felfogható a minta bőr felületen ilyen környezetben való alkalmazása. Nagy élvezettel készítettem ezeket az enteriőröket, remélem más is hasonlóan kedvét leli majd bennük.

 

Buzdor Gabriella