Szilágyiné Krisztina - Egy kiskunhalasi hotel lakosztálya

Szilágyiné Krisztina - Egy kiskunhalasi hotel lakosztálya

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Halasi Csipke Közalapítvány különdíját elnyerő munka

 

Igazán nagy örömmel olvastam a pályázati kiírást, hiszen a halasi csipke stílusának komplex, mégis letisztult világa mindig is lenyűgözött. Úgy vélem, párhuzamot vonhatunk a lakberendezői munka és a csipke készítésének folyamata között: egymással harmonizáló, gondos lépésekkel kell kiviteleznünk a folyamatot, amelyben minden egyes részletnek megvan a maga szerepe, de egy egészként együttesen is megállják helyüket.

A halasi csipkének otthont adó város, Kiskunhalas élményekben és látnivalókban egyaránt számos értéket rejt az odalátogatók számára. A pályázat központi témája, a halasi csipke és a Csipkeház mellett például a Thorma János Múzeum, a Városháza és a főtér, a Sóstói parkerdő és a Halasthermál gyógyfürdő is várja a kulturális és szabadidős elfoglaltságokra vágyókat. A város építészeti szempontból is sokszínű és szemet gyönyörködtető: a köz- és lakóépületek különféle korokra és stílusokra jellemző elemei jól megférnek egymás mellett, a többek között klasszicista, szecessziós, romantikus és népies elemeket megjelenítő építmények látványa és hangulata kiegészítik egymást.

Fontosnak érzem, hogy pályázati munkámmal megmutathassam mindenki számára a halasi csipke, valamint a város értékeit és szépségét, így egy kiskunhalasi hotel lakosztályát terveztem meg a halasi csipke jegyében. Egy tematikus lakosztály turisztikai szempontból további versenyelőnyt jelenthetne, hiszen egyedi módon mutatná be a csipkét, hozzáadott értéket kínálna a látogatók számára.

Koncepcióm szerint a lakosztály egy – a termálfürdővel üvegfolyósóval összekötött – hotelben kapna helyet. Ezáltal az esztétikai élmény mellett kényelmes, könnyen elérhető rekreációs lehetőségeket is biztosítana, valamint a vendégek a fürdőszobában is élvezhetnék a termálvíz jótékony hatásait.

Lakberendezői és enteriőrtervezői projektjeim során mindig a kifinomult, harmonikus hatásra törekszem, ezt a szemléletet igyekeztem a pályázatra beadott munkámban is visszaadni. Látványterveimen a minden igényt kielégítő, luxus lakosztály egy nappali helyiségből, egy hálószobából és egy fürdőszobából épül fel. Fő célom, hogy a lakosztályba betérők érezzék a csipke eleganciáját, továbbá a bútorok és a kiegészítők tökéletes összhangban álljanak azzal.

A három helyiségen egymással harmonizáló színek, anyagok és motívumok ívelnek át, melyek a csipke értékállóságát és páratlan stílusát képviselik. A nappaliban és a hálószobában a csipkék bemutatásának hátteréül szolgáló kék szín a szőnyegeken, valamint a különféle kiegészítőkön jelenik meg. A kék mellett az arany és barna árnyalatok dominálnak, melyekkel letisztult, ugyanakkor elegáns elegyet alkot. A bútor-és anyagválasztásnál a kényelem és az esztétika egyaránt jelentős szempont volt: a vendégek otthon érezhessék magukat, mégis különleges, szinte ünnepi hangulatot éljenek át ebben a környezetben.

A hálószoba egyik központi eleme a szőnyegen lévő, hattyút ábrázoló csipke. Az ágy mögötti falon a Szélmalom és egy életfa csipkéjét jelenítettem meg. A nappali részben a táncoló fiú és a táncoló lány tökéletes párost alkotnak a médiafal két oldalán. Ezeken felül a csipkemotívumot kiegészítőkre, például puffokra és díszpárnákra is terveztem, hiszen az egység megalkotásában az apró részletek is hatalmas jelentőséggel bírnak.

A fürdőszobában szintén fontos szerepet tölt be a kék szín a kád, valamint a csipke könnyedségével harmonizáló Sicis nemes burkolatai által. A mennyezeten és a kád mögött feszített fóliás világítás található, utóbbira a vizet szimbolizálandó a darumadarat ábrázoló csipkét helyeztem.

Bízom benne, hogy az általam tervezett lakosztály méltón képviseli ezt a gyönyörű hungarikumot és Kiskunhalas városát, esztétikai és kényelmi élményekkel gazdagítva vendégeit.

 

Szilágyiné Krisztina