Kovásznai Nóra - Esőbeálló a Kiskunhalasi Sós-tóra

Kovásznai Nóra - Esőbeálló a Kiskunhalasi Sós-tóra

A “XXI. századi lakásenteriőr Halasi Csipkével” pályázaton a Halasi Csipke Közalapítvány különdíját elnyerő munka

 

„Szitakötő szőtte
csipke alatt csillog
s alábújik inn
az esthajnalcsillag”

Kányádi Sándor: Szitakötő tánca

A tervemet Kiskunhalas közelében található Sós-tóra helyeztem el, egy természetes sekély vízmélységű, kis felületű állóvízre, melynek északi részét nádasok, bokrok veszik körül. Kiépített partja mentén horgászhelyeket, strandokat találhatunk, mellette terül el a parkerdő, mely kirándulások helyszínéül szolgál. A tó és környezete védett növényeknek és állatfajoknak ad otthont, látványvilága a halasi csipke híres motívumai között is felfedezhető (virág és levélmintás ornamentika, állatalakok, szarvas, galamb, pillangó, hal, nyúl).

A XXI. századi enteriőr egy egyszerű félig nyitott félig zárt szabadtéri esőbeálló, természetkedvelő gyerekek, fiatalok és felnőttek részére alkalmas társalgó. A partról a nádas közti átjárón keresztül közelíthető meg. A tó felett lebeg, mint egy vízparti stég. A pavilonhoz vezető útnak a vízen járás felfedezését kell megjelenítenie. A szoborszerű létesítmény egyben emlékhelye is a világhírű halasi csipkevarrás hagyományainak, a magyar kultúra védett szellemi örökségének. Motívumait egyszerű vékony cérnából készítik, melyek évről évre bővülnek.

A leheletvékony alkotás apró mintái, áttört légies lyukacsos megjelenése nemcsak a textíliákon, viseletben mutathat varázslatos különleges megjelenést, hanem az építészeti, belsőépítészeti környezetben is felhasználhatóak. A tervkészítés során egy zsebkendő sarkán található csipkemotívumot dolgoztam fel.

Az anyag kiválasztásában a könnyedség, hajlíthatóság, átlátszóság, áttetszőség volt a döntő szerep. Ezért esett a választás a festhető üvegre és a perforálható fémlemezre. Az esőbeálló színe fehér, mint a csipke (a tisztaság jelképe) és színtelen, transzparens, melyen nappali időszakban a környezet változatos, évszakot követő színei reflektálnak. A lézervágott festett fémlemez elemek folytonosságot imitálva „folding” szerűen vannak összeállítva. A kötések, toldások kapcsolatok rejtettek. A laminált üveg mintája szintén a csipke, hol áttetsző, hol pedig teljesen víztiszta.

Az éjszakai fényt a motívumból kialakított LED világítás adja, így a nap 24 órájában folyamatosan látható.

A látványkép készítésnél fontosnak tartottam a képszerűséget, mely egy jövőbeli víziót ábrázol a halasi csipke jellegzetes motívumára fókuszálva. A munka során nagy örömet okozott, hogy a modellezés és a mintakészítés mellett megismerhettem a csipkekészítés technikájának történetét.

Fontosnak találom, hogy a magyar kultúra védett szellemi örökségét, Magyarország büszkeségét, a halasi csipke motívumait, annak szépségét az építészeti tervemben is láthatóvá tegyem, hogy ez a motívum, ez a gyönyörű iparművészeti alkotás a jövő nemzedéke számára is nap, mint nap láthatóvá válhasson. Bízom abban, hogy az esőbeálló tervemmel (kicsit átgondolva) is hozzájárulhatok ahhoz, hogy a halasi csipke, ez a több mint
száz éves értékeivel, mint hungarikum örök értékünk maradhasson.

Zurrogó-zirregő
szitakötő tánca
csipkét ver a csengve
csopogó forrásra.
Zirrren kéken, zölden
sásról sásra táncol,
úgy veri a csipkét
önnön árnyékából.

Kányádi Sándor: Szitakötő tánca

Kovásznai Nóra

 

Kovásznai Nóra - Esőbeálló a Kiskunhalasi Sós-tóra