Spa, wellness, fitness – Miért olyan nehéz ezekre magyar kifejezéseket találni? A válasz talán az életmódunkban rejtőzik, amelyben még most kezd polgárjogot nyerni ez az újfajta (test és lélek) kultúra.

 

Kert és terasz - Spa a kertbenEgyre erőteljesebb térhódítása egyértelmű. Már nem kell megállítani a világot és kiszállni, ha egy kis nyugalomra vágyunk, hiszen a spa szállodák nyújtotta élménnyel otthon is megajándékozhatjuk magunkat.

 

A rövidke szó hivatalos meghatározásánál ezt olvashatjuk: a spa „4R”-je a relaxáció, azaz a feszültség oldása, a stressz-csökkentés, a reflexió, azaz a meditáció, elmélyült gondolkodás, a revitalizáció, azaz az újjáéledés, életerő és energia, valamit a rejoice, azaz a vidámság és szórakozás. Nézzük végig, hogyan működhet ez a mindennapokban.

 

Kert és terasz - Spa a kertbenEgy jó kis masszázsmedencével (vagyis jakuzzival, ahogy manapság emlegetjük), kerti szaunával, valamint a kényelmes és tetszetős kertibútorokkal berendezett szép kertben ideális körülmények között élhetjük át mind a 4 R-t. Mi lehet jobb annál, ha mindezt családunkkal és barátainkkal osztjuk meg?

 

Minden közös élmény szélesíti a wellness-hez, vagyis a „jól-lét”-hez, egészséghez vezető utat.

 

 

Spa élmény télen-nyáron

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogTöbbé nem kötödik évszakokhoz és napszakokhoz a kerti fürdőzés:
A masszázsmedence egész évben használható, napszaktól és évszaktól függetlenül. Ez az egyik legnagyobb pozitívuma, egyben a folyamatos testi-lelki feltöltődés egyik biztosítéka. Szeretettel készített finom falatkák, frissen készített koktélok, üdítők, szemet gyönyörködtető dekorációk- Kis apró szertartásokkal tehetjük teljessé a fürdőzés, kikapcsolódás élményét.

 

Fejedelmi élmény lehet az éjszakai fürdőzés ebben a medencében (lásd fotó).

 

A jóminőségű medence egyenletesen meleg vizében télen is lubickolhatunk…

 

 Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

Teremtsük meg az élményhez a körülményeket

Az igazi élmény megalapozásához az „hozzávalókat” ugyanolyan gondosan kell összeállítanunk és tálalnunk, mint a kerti partik gasztronómiai ínyencségeit.

 

A kert

A trendi kertben az örökzöld nem azonos a fenyőkkel, tujákkal, a terülő borókákkal, ezért a teljes megújuláshoz kertünket is alakítsuk át, új építésű házunk köré pedig eleve új szempontok szerint terveztessük azt meg.

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA kerti medence környezetébe kerülő növények kiválasztáshoz elkél a szakértő segítség. A képen látható kert kissé mediterrán hatású, szép szellős, a virágok nem nyomják el egymást. A medence szabadon áll, távol a lombhullató növényektől. A változatos növények mindig új látvánnyal lepnek meg.

 

A szauna

Az egészség, jól-lét nélkülözhetetlen kelléke a szauna. Házon belül már elterjedt az alkalmazása, de kint a kertben csak kevés helyen találkozni vele, pedig élettani hatásai és az élmény, – főleg télen- leírhatatlan.

 


A kertibútor

A teljes megújulás szellemében a kert berendezését is gondoljuk újra.

A spa életmód egyik fontos szempontja, hogy minél több idő jusson az aktív pihenésre. Kertibútorra lefordítva ez annyit tesz, hogy kiválóak legyenek a kényelem, a látvány és strapabírás szempontjából, ugyanakkor kevés gondozást igényeljenek.

 

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogErgonómiai szempontból az a legfontosabb, hogy próbáljuk ki a megvásárlandó székeket, mennyire esik jól beleülni, hátradőlni, hiszen a látvány olykor csalóka.

 

Gondoljuk át, milyen stílusú lesz a kertünk, ahová kerülni fognak. Amennyiben többféle fa is kerül az adott térbe medence körüli burkolatként, bútorként, pergolaként, összehangolhatjuk ezeket is egymással, hogy mindegyik érvényesüljön, de ne nyomják el egymást.

 

A kertben fixen telepített (pl. kőből, rönkből valók) és mobil bútorok is lehetnek, mindegyiknek megvan a létjogosultsága, ha megfelelnek az elvárásoknak.

 

A mostani trendek nemcsak a formavilágban hoztak mást, hanem az anyaghasználatban is.

 

A növényi eredetű bútorok közül sokat ismerünk, mégis vannak újdonságok e téren. A formai változatosság mellett a környezetvédelem is fontos szempont. A neves gyártók részére a fát ellenőrzött ültetvényeken termesztik a természet egyensúlyának fenntartása érdekében.

 

Fa: főleg akácból, teak fából készülnek a legjobb darabok, mivel ezek nagyon tartósak, ellenállnak a nedvességnek, fagynak, UV-sugárzásnak, nem károsítják őket a rovarok. Speciális anyagú textillel kombinált szépségeket is választhatunk.

 

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - Blog

 

A kertibútorok új generációja olyan alapanyagból készül, mely megtévesztésig hasonlít a rattanra, de más, kedvező tulajdonságaival érdemli ki a vásárlók figyelmét.

 

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogPár éve kezdtek divatba jönni a nagyon jó minőségű polietilén bázisú anyagok. A különleges minőségű szövetek ellenállnak az UV sugárzásnak, a víz és időjárás hatásainak, kiválóan hajlíthatóak. Az anyagokat kézzel szövik hegesztett, porfestett alumínium alapra. Könnyen tisztíthatók, így az exkluzív kertibútor gyártás ideális anyagai. A könnyű súly, divatos minimalista vagy akár klasszikus stílusú formavilága alkalmassá teszi akár beltéri használatra is.

 

A fémek is megtalálhatók a kertibútorok alapanyagaként.
Az újdonságot a könnyű súly, az érdekes formák és az anyagkombinációk jelentik. A rozsdamentes acél és speciális textil high-tech jelleget kölcsönöz, könnyű, stabil és minden viszontagságot elvisel. No és persze a speciális műanyagok sem maradhatnak ki a sorból.

 

Kert és terasz - Spa a kertben - LOSZ Lakberendezők Országos Szövetsége - BlogA változatosság gyönyörködtet, többféle anyag is kiválóan megfér egymással.

Végül egy ötlet: egy kis lazaság és spontaneitás mindig belefér.

Adjunk stílust kertünnek egy két érdekes darab hangsúlyos elhelyezésével. Így lesz kertünk egyedi, csak ránk jellemző.

[imagebrowser id=5]