A tárolási gondok minden fürdőszobában előfordulhatnak – kis lakásban, vagy nagy lakásban egyaránt. Ha tárolási problémái vannak a fürdőszobában – reméljük – az alábbi ötletek valamelyike segít a gond orvoslásában.

 

A legfontosabb: ha rendet tartunk, nagyobbnak látszik a minket körülvevő tér!

 

3x3 tárolási ötlet a fürdőszobában

 

Tetőtéri lakásban:

Gond: Mi kerüljön a ferde fasík alá?
Megoldás: Használjuk ki a tetőteret a lehető legmélyebben és építsünk polcos szekrényt a ferde falsík alá. A polcokra tegyünk fonott kosarakat, melyekben jól szellőzik a benne tárolt tiszta törülköző, vagy egyéb ruhanemű. A kosaras megoldással könnyen hozzáférhetünk azok tartalmához, miközben vizuálisan rendezett képet kapunk. A polc tetejére apró dísztárgyak, vagy mindennapos használatú dolgok kerülhetnek.

 

Gond: Nincs elég hely a tetőtéri ferde falsíkon nagy méretű tükörre.
Megoldás: Használjunk kihúzhatós, 3-irányban forgatható kis tükröt (pl. IKEA). Ez a különleges megoldás eltér a hagyományosan várható mosdó feletti tükörtől, és azzal az előnnyel is jár, hogy helytakarékos. Ami a tetőtéri kis fürdőszobában nem megvetendő.

 

Gond: Mi kerüljön a mosdó és a tetőtéri ferde falsík közötti részre?
Megoldás: Építsük be és legyen nyitott polcos, vagy zárt gyógyszeres szekrényke. A nyitott felső szekrény tágítja a teret, csökkenti a bezártság érzetét. Kiválóan használható extra törülközők tárolására, de helyet adhat a parfüm gyűjteménynek is.

 

Lakótelepi lakásban:

Gond: Az ajtó befelé nyílik, ám mögötte kihasználatlan tér van.
Megoldás: Használjuk ki az ajtó mögötti teret és építsünk polcos tárolót. Ha a mélység elegendő, használjuk kisszekrényként. Ha azonban csak 10-15 cm mélységű a rendelkezésre álló tér, akkor akasztós rendszerű lehet a tárolási lehetőségünk. Ez utóbbi a fürdőköpenyeknek adhat helyet, míg az előbbi a tiszta törülközők tárolására lehet alkalmas.

 

Gond: Nincs hely szennyesruha kosárnak.
Megoldás: Használjuk ki a mosdó alatti teret. Kis helyen kiváló megoldás lehet a lebillenő ajtajú tároló. Egy mozdulattal kinyitható, és visszazárva már el is tűnik a szennyes a szemek elől. Helytől függően lehet hagyományos (mosdó teljes szélességét kihasználó), vagy sarokra helyezett.

 

Gond: Nem tud megegyezni a család, hogy zuhanyzó vagy fürdőkád legyen-e?
Megoldás: Nem kell egyik félnek sem feladnia fürdési szokását. Ha nincs hely mindkettőnek, kiváló megoldás lehet a kombinált kád-zuhanyfülke kiépítése. Ilyen lehetőség a mellékelt képen látható egyedi tervezésű, mozaikkal burkolt fülke, de természetesen léteznek előre gyártott kád-zuhany kombók is. Mindenki ízlése – és a rendelkezésére álló hely – szerint választhat.

 

Családi házban:

Gond: Nincs hely a parfümöknek, borotválkozási szereknek – amik most rendetlenül szétszórva a mosdó környékét csúfítják.
Megoldás: Használjuk ki a válaszfalakban rejlő lehetőséget és építsünk be falfülkéket. Ez könnyűszerkezetes házban a tartógerendák közötti gipszkarton falba akár házilag is beépíthető, ám téglaházakban némi bontással jár. A mosdó melletti teret kihasználva kiváló tárolási lehetőséget nyerünk illatszereknek és fogmosó poharaknak – nagymértékben tehermentesítve a mosdó pultját, mely így rendezettebb benyomást ad.

 

Gond: Kis pereme van a kádnak (vagy nincs is egyáltalán), nem jut hely a fürdéshez, zuhanyozáshoz használt szereknek.
Megoldás: Ahogy az előző pontnál is mondtuk, használjuk ki a falfülkék adta lehetőséget. Építsünk be a kád fölé, zuhany mellé kis beugrót vagy mini fülkéket, melyekbe a sampon, szivacs, szappan és társaik találnak otthonra. Ezek a kis fülkécskét izgalmasabbá és tágasabbá teszik a fürdőszoba összképét is. A másik lehetőség, hogy a kádat úgy építjük be, hogy körülötte bőven jusson hely kívánság szerinti tárolásra.

 

Gond: Gyönyörű a fürdőszobánk és nem akarjuk elcsúfítani egy szennyesruha kosárral.
Megoldás: Használjuk ki a kád alatti teret. Az előbb már említett, széles peremmel épített kád alatt levő terület kiváló megoldást nyújthat a szennyes ruhák tárolására. Az így nyert, a kádig terjedő terület szabadon kihasználható egy személyre szabott beépítéssel. Ebben akár a szennyes, akár tiszta törülközők, vagy bármi más (pl. illatszerek) tárolható.
Természetesen az itt említett 3×3 problémára egyéb megoldások is lehetségesek. Önre, illetve családjára szabott, további ötleteket hivatásos lakberendezőtől kaphat, akit a LOSZ (Lakberendezők Országos Szövetsége) internetes oldalán olvasható személyek közül választhat ki (www.lakberendezok.hu).