Kérdés: Régóta olvasom lapjukat. Arra is régóta készülök, hogy segítséget kérjek önöktől lakásunk berendezéséhez, de csak most jött el az ideje, hogy elkezdjük a felújítást. Lányunk felnőtt, de velünk él, nem is áll szándékában a közeljövőben elköltözni. Gyerekszobája bútorait azonban ki kel cserélnünk. Szobája 16 m2. Az okozza a problémát, hogy nem tudjuk, hogyan lehetne elhelyezni az ágyát régi vágya szerint. Azt szeretné ugyanis, ha az ágya valamilyen fülkében lenne. Ennek kialakításához szeretnénk ötleteket kérni, mert ilyennel eddig nem találkoztunk.

 
Válasz: Készítettem néhány változatot a fülkeszerű ágy kialakítására. Csak remélni tudom, hogy megtalálja köztük a megfelelőt, mivel lánya elképzeléseiről, ízléséről, az esetleg meglévő, idekerülő berendezési tárgyakról nem tájékoztatott levelében. Ha lakásfelújításba kezdenek, valószínűleg nem lesz akadálya annak, hogy hagyományos falazással válasszanak le fülkét a szobából. Ha azonban a burkolatot nem áll szándékukban lecserélni, vagy később visszaállítanák az eredeti állapotot, a falszerű kialakításra gipszkarton, vagy egyéb festhető, tapétázható megoldás (farostlemez, betonyp lap, stb.) is szóba jöhet.

 

Hálószoba - Fekvőhely a fülkékben

 

Attól függően, van-e szükségük az ágy körüli tárolóhelyre, vagy a ruhák, egyebek elhelyezése máshol is megoldható, más-más kialakítást képzeltem el. A rendelkezésre álló falfelület lényegesen hosszabb, mint amire az ágyhoz feltétlenül szükség van. Megosztását megoldhatják fülkén belül, vagy kialakíthatnak az ágyhoz méretezett kuckót is. Érdemes a fülkén belül az éjjeliszekrény pótlására rakodóhelyet készíttetni.

 

Hálószoba - Fekvőhely a fülkékben

 

Az elegendő falfelület érdekes játékra ad lehetőséget, hiszen a polcokat fordíthatják az ágy és a szoba felé is. Ha ez a helyiség teljes magasságában történik, sok könyvet, egyebet helyezhetnek itt el. Bárhogy is készül el a leválasztás, mindig tartsák szem előtt, hogy barátságos, bélelt, világítással ellátott szellőztethető kuckót hozzanak létre, ahová lányuknak jó lesz befészkelnie magát. Ha nappal is használná, mert szeret fekve tanulni, olvasni, barátnőkkel cseverészni, az ágynemű elpakolására is lehetőséget kell nyújtani.

 

Hálószoba - Fekvőhely a fülkékben

 

Ha a romantikus stílus áll hozzá közel, ne spóroljanak a textilekkel, mert csak a bőven redőzött, leomló függönnyel és a hozzá illő ágyneművel, szőnyeggel, esetleg falikárpittal érhetik el a rajzokon látható hatást. Elkészíthető azonban a hálófülke pusztán a legszükségesebb berendezési tárgyakkal is, ha lányuk inkább az egyszerű, praktikus, könnyen tisztán tartható környezet híve.

Hálószoba - Fekvőhely a fülkékben  Hálószoba - Fekvőhely a fülkékben

 

Megjelent: Szép Lak, 2003. február